SLUČAJ JANAF

Otkrivamo: Kamere snimile tužiteljičina muža kako u podrum odnosi torbe s novcem

Zanimljivo je i da još jedan okrivljenik u aferi Janaf ima bračnog druga u pravosuđu, odnosno sudstvu
Slovenska 9 i Dragan Kovačević
 Ronald Gorsic/Željko Puhovski/Cropix

Zamjenica zagrebačkoga županijskog državnog odvjetnika Mirela Alerić Puklin, čiji je suprug Goran Puklin osumnjičen da je sakrio 4,5 milijuna kuna uhićenom direktoru Janafa Draganu Kovačeviću, sama je zatražila svoje razrješenje.

Međutim, tvrdi da novac doista nije Kovačevićev, kako to sumnja USKOK, nego njezina supruga. Isto tvrde i njezin suprug i sam Kovačević, koji su u ovom najnovijem proširenju istrage osumnjičenici.

Mirela Alerić Puklin je jučer medijima odaslala priopćenje u kojem je navela da je sama zatražila razrješenje, ali učinila je to, kako kaže, isključivo radi zaštite osobnih i obiteljskih prilika te primarno radi interesa njezine malodobne djece, ali i ugleda Državnog odvjetništva kao institucije koja ju je profesionalno odgojila i u kojoj je provela dosadašnji radni vijek.

"Cijelu karijeru svoj posao obavljala sam moralno, etično, ažurno i kolegijalno, a u odnosu na događaj zbog kojega sam višekratno prozivana u javnosti naglašavam da svojim radnjama niti u jednom dijelu nisam povrijedila dužnosti, obveze i odgovornosti postupanja zamjenika županijskog državnog odvjetnika.

Novac pronađen u mojem stanu, koji koristi i moj suprug, nije novac Dragana Kovačevića, kojeg osobno i ne poznajem, već je to novac mog supruga", napisala je tužiteljica, osvrćući se i na slučaj Agrokor na kojem je radila te navodeći da je njezin rad na predmetu bio iznimno predan i savjestan. Jesu li USKOK i policija u najnovijem proširenju istrage zaista "pogodili u ništa", teško je zasad rekonstruirati.

Nakon USKOK-ova priopćenja o proširenju istrage od njih je bilo kakav komentar nemoguće dobiti.

Tvrdnje obrane

No, to se jučer nije moglo reći i za obranu. Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, iz ureda koji zastupa Gorana Puklina, jučer je, pak, jasno rekao da je prema njegovim saznanjima pronađeni novac Puklinov, a ne Kovačevićev. I dok USKOK tvrdi kako će dokazati da je Puklin skrivao Kovačevićev novac, Puklin to poriče.

Međutim, na ispitivanju pred tužiteljima, osim što je porekao da je skrivao Kovačevićev novac i izjavio da je riječ o novcu koji je stekao nasljedstvom od bogatih bliskih rođaka i prodajom udjela u tajnom društvu čiji je bio član, Puklin nije htio odgovarati na pitanja tužitelja. Ono što su tužitelji primijetili prateći Kovačevića i Puklina kobnog 16. rujna uoči Kovačevićeva uhićenja jest da je Goran Puklin pazio da izbjegne kamere videonadzora u zgradi u Adžijinoj u kojoj je s Kovačevićem bio susjed.

Međutim, nije računao da ga je, osim tajne policijske pratnje, snimila i nadzorna kamera u liftu. Snimka s te kamere Gorana Puklina kako u više navrata dolazi i odlazi i spušta se u podrum s dvjema crnim torbama i plavom ukrasnom vrećicom, ali i vraća se bez njih bit će krunski dokaz tužiteljstva da je Puklin u torbama nosio Kovačevićev, a ne vlastiti novac.

Zabilježeni susreti

Prateći Kovačevića, istražiteljima je tako u srijedu 16. rujna u mrežu upao i Goran Puklin kad se ujutro u Miramarskoj kod sjedišta Janafa kratko našao s Kovačevićem na kavi. Kasnije popodne, u 15.19 sati, istražitelji bilježe kako Kovačević u garaži Ban centra parkira službeni automobil, sjeda u očevu Toyotu Hilux i odlazi u Slovensku 9 u klub. Tamo Fiatom Puntom dolazi Dražen Obradović zvani Dugi, koji je prijavljen u jednoj od Kovačevićevih tvrtki, i odvozi crne torbe.

Istražitelji će dalje paralelno pratiti i Kovačevića i Puklina i Obradovića pa će tako locirati i Toyotu Hilux u Samoboru te u njoj naći oko 1,2 milijuna eura u kunama i valuti. Prateći dalje njihove aktivnosti, policijski su istražitelji ustanovili da su torbe završile u podrumskim prostorijama zgrade u Adžijinoj, a te večeri oko 20 sati u Metalčevoj ulici ispred Bipe sastali su se i kratko razgovarali Dragan Kovačević i Goran Puklin.

Iste večeri, 16. rujna, Puklin je snimljen s dva vozila, Nissanom Juke i BMW-om X1, te kako u više navrata silazi u podrum, provjerava jesu li vrata dobro zaključana i odlazi liftom u stan. Za istražitelje je činjenica da se Kovačević odjednom pojavio na lokaciji u koju rijetko ili gotovo nikada ne odlazi signal da je bio u panici kako sakriti još 4,5 milijuna kuna.

Kako Jutarnji list doznaje, tijekom pretrage stana koji glasi na Kovčevićevu suprugu na Novoj cesti 83 istražitelji su u ponedjeljak navečer također pretraživali podrumske prostorije, ali ništa nisu pronašli, kao ni u stanu na trećem katu, površine stotinjak četvornih metara, koji trenutačno nije bio korišten, a prije je bio iznajmljivan.

Stanari su nam bili rekli da Dragana Kovačevića nisu vidjeli više od deset godina. S obzirom na cijeli razvoj situacije u aferi Janaf u koju je upao i spomenuti suprug zagrebačke tužiteljice, zanimljivo je napomenuti da još jedan okrivljenik u ovom predmetu ima bračnog druga u pravosuđu, odnosno sudstvu.

Riječ je o okrivljenom Vladi Zoriću, direktoru Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu, čija je supruga Ivana Zorić sutkinja Općinskoga građanskog suda u Zagrebu. Ona je prije nekoliko godina upućena na rad na Vrhovni sud RH. Vlado Zorić zet je prijašnjeg izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Ante Čačića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2023 17:06