NAJMOĆNIJA ŽENA SVIJETA STIŽE U DUBROVNIK

OTKRIVAMO Kancelarka Merkel donosi pomoć za stradale u poplavama

Svi inoministri EU pozvani su na Croatia forum 10. srpnja u Dubrovniku, a Angela Merkel stiže na summit šefova država regije
 Vlado Kos / CROPIX/AFP

Europska unija trebala bi ovoga ljeta, na dva važna diplomatska skupa koji će se održati u Dubrovniku, iznijeti planove pomoći državama zapadnog Balkana, a to znači Hrvatskoj, Srbiji i BiH, koje su posljednjih dana pretrpjele velike štete u poplavama.

Najprije će se između 10 i 12. srpnja održati Croatia forum, na koji su pozvani ministri vanjskih poslova svih 28 zemalja članica EU, kao i šefovi diplomacija iz regije. Tri dana kasnije, 15. srpnja, u Dubrovnik dolazi njemačka premijerka Angela Merkel, koju će dočekati predsjednik Ivo Josipović i njegovi kolege, čelnici zemalja zapadnog Balkana.

Iako se na ovakvim skupovima dnevni red dogovara do posljednjeg trenutka, diplomatski izvor u Zagrebu potvrdio je za Jutarnji list da će se u oba slučaja raditi o pomoći regiji u priključivanju EU (što će biti prilično dugotrajan proces), ali i rješavanju i izgradnji infrastrukturnih projekata, koji u prvom redu uključuju pojedine cestovno-željezničke koridore.

Međutim, nakon katastrofalnih šteta koje su izazvale poplave, nije isključeno otvaranje rasprave o tome može li EU sufinancirati i projekte koji bi u budućnosti onemogućili ponavljanje ovakvih slučajeva, tvrdi naš izvor.

Ništa manje važan nije najavljeni dolazak Angele Merkel, njemačke kancelarke i najutjecajnije europske političarke.

Angela Merkel će doputovati u Dubrovnik, gdje će sudjelovati na summitu šefova država regija koji zajednički organiziraju hrvatski predsjednik Ivo Josipović i slovenski predsjednik Borut Pahor. Ovo će biti drugi sastanak u sklopu zajedničke inicijative Hrvatske i Slovenije za pomoć državama regije u procesu približavanja EU.

Prvi je održan prošle godine na Brdu kod Kranja, kada je EU predstavljao francuski predsjednik Francois Hollande. Dolasci šefova vodećih europskih država trebaju pokazati kako je zapadni Balkan i dalje bitan za EU, iako Srbija računa na priključenje tek 2020. godine, a ostali još kasnije.

Dubrovački susreti imaju za cilj ohrabriti države regije da nastave s reformama i pomirenjem kako bi se približili članstvu u Europskoj uniji. Od sastanka na Brdu kod Kranja pregovore su otvorili Srbija i Crna Gora, međutim, sve ostale zemlje nalaze se u vrlo teškoj situaciji, a posebno BiH u kojoj su početkom proljeća izbili socijalni nemiri.

U Dubrovniku bi BiH i druge države regije trebale dobiti barem naznake da u budućnosti mogu računati na članstvo u Uniji, a uz to i na sastanku s premijerkom Merkel moglo bi se otvoriti pitanje kako će EU pomoći u realizaciji infrastrukturnih projekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 16:03