JUTARNJI U POSJEDU DOKUMENATA

OTKRIVAMO: Kolakušić u 16 mjeseci nije održao nijedno ročište za predmet protiv Ministarstva financija sa sumnjama u ozbiljnu korupcijsku pozadinu

 

U posjedu smo sudske dokumentacije koja na konkretnom slučaju ilustrira na koji je način donedavni sudac Mislav Kolakušić na svome radnome mjestu na Trgovačkom sudu u Zagrebu rješavao spise.

Iz dopisa koje su stranka u postupku i njegov odvjetnik uputili Trgovačkom sudu vidljivo je da Kolakušić ni 16 mjeseci nakon što mu je spis dodijeljen u rad nije održao niti jedno jedino ročište. Nije to učinio ni nakon više požurnica kojima ga stranka upozorava da zbog njegove sporosti trpi financijsku štetu te da je riječ o sporu koji ima ozbiljnu korupcijsku pozadinu.

Početkom 2018. tvrtka Siga samoposlužni automati d.o.o. iz Zagreba pred Trgovačkim je sudom pokrenula postupak za naknadu štete protiv Ministarstva financija. U tom postupku spomenuta tvrtka traži da joj Ministarstvo financija nadoknadi štetu koju joj je nanijelo svojim nezakonitim odlukama. Automatskom dodjelom predmeta spis je raspoređen sucu Mislavu Kolakušiću.

Upravna tužba

A da je Ministarstvo financija donijelo protuzakonite odluke vezane uz tvrtku Siga samoposlužni automati, dokazano je već ranijom pravomoćnom presudom Upravnog suda u Zagrebu, donesenom u veljači 2016., čiju presliku Jutarnji list posjeduje. Dakle, tvrtka Siga samoposlužni automati d.o.o. u vlasništvu zagrebačkog poduzetnika Boška Cabunca bavila se prodajom duhanskih proizvoda putem automata instaliranih u ugostiteljskim objektima. Inspektori Ministarstva financija toj su tvrtki u veljači 2014. zabranili rad, uz izliku da ona krši odredbu Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda koja zabranjuje prodaju cigareta maloljetnicima. Tvrtka se na tu odluku žalila drugostupanjskom tijelu Ministarstva financija jer su carinski inspektori zanemarili bitnu okolnost koja je nepobitno utvrđena inspekcijskim nadzorom - da gosti kafića ne mogu sami aktivirati automate za cigarete, nego PIN za aktiviranje automata moraju zatražiti od konobara. To znači da će gost kafića dobiti PIN za aktivaciju automata tek nakon što se konobar uvjeri da je gost punoljetan. Kad je i drugostupanjsko tijelo Ministarstva financija odbilo njihovu žalbu, tvrtka je podigla upravnu tužbu, a Upravni je sud presudio da je Ministarstvo financija prekršilo zakon na štetu tvrtke Siga te je naložio Ministarstvu da promijeni odluku. Zbog sumnje u korupciju službenika Ministarstva financija predstavnici tvrtke Siga podnijeli su USKOK-u i kaznenu prijavu.

Nove požurnice

Nakon što je Upravni sud pravomoćnom presudom utvrdio da je Ministarstvo financija prekršilo zakon na štetu te tvrtke i protuzakonito joj onemogućilo rad, tvrtka Siga je pred Trgovačkim sudom u Zagrebu početkom 2018. pokrenula postupak kojim traži da joj Ministarstvo financija nadoknadi štetu, a predmet je dodijeljen Kolakušiću. Taj sudac, međutim, ni nakon više požurnica odvjetnika tvrtke Siga nije zakazao ni pripremno ročište, što je prvi korak u rješavanju spisa.

U ožujku ove godine, više od godinu dana nakon pokretanja postupka, odvjetnik tvrtke Siga, Nikša Stančić-Rokotov, nakon Kolakušićeve objave da će se kandidirati na izborima, ali da neće napustiti sudačku dužnost, upućuje novu požurnicu predsjedniku Trgovačkog suda u Zagrebu. U njoj pravnički obzirno, ali jasno traži da se predmet preraspodijeli drugom sucu. “To pak znači da će očito ionako gust raspored suca Kolakušića biti dodatno opterećen obvezama u vezi izbora te da nije razumno očekivati da će u ovom predmetu dinamiku ubrzati na primjerenu razinu”, piše odvjetnik Stančić-Rokotov.

Dva i pol mjeseca poslije, 28. svibnja ove godine, predsjedniku Trgovačkog suda stiže nova požurnica vezana uz taj predmet. Ovaj put potpisuje je vlasnik i direktor tvrtke Siga samoposlužni automati, zagrebački poduzetnik Boško Cabunac. “Uzimajući u obzir činjenicu da je gospodin Kolakušić podnio neopozivu ostavku na mjesto suca Trgovačkog suda u Zagrebu te da u prethodnih 16 mjeseci isti nije sazvao niti pripremno ročište u svezi predmeta P-848/2018 u kojem se vodi parnica za naknadu štete protiv RH Ministarstva financija, a radi nezakonitog postupanja, nezakonite zabrane rada te devastiranja pravne osobe od strane navedenog Ministarstva, ovim putem molimo Trgovački sud u Zagrebu da žurno presignira naš predmet drugom sucu. Štoviše, molimo i tražimo da se nakon proteka 16 mjeseci naša parnica konačno pokrene i primjernom dinamikom počne odvijati”.

Zakonski uvjeti

U istom dopisu predsjedniku suda Cabunac piše: “Ponovo ističemo da je naše društvo devastirano od strane Ministarstva financija te smo radi nezakonitog postupanja i pogodovanja drugoj pravnoj osobi podigli i kaznene prijave protiv službenih osoba Ministarstva financija-Carinske uprave”. U nastavku dopisa predsjedniku suda Cabunac navodi: “Očekivali smo od suca Kolakušića, s obzirom na sumnju u korupciju unutar Ministarstva financija, da će isti aktivno i nepristrano raditi primjerenom dinamikom na ovom predmetu, imajući u vidu da je javno iskazivao u više navrata osobni interes za uključivanje u borbu protiv korupcije.

No, sa žaljenjem moramo konstatirati nepobitnu činjenicu da u našem predmetu gospodin Kolakušić nije iskazao čak niti interes za sazivanjem pripremnog ročišta niti nakon 16 (šesnaest) mjeseci koliko je predmet bio kod njega, a imao je sve zakonske uvjete da to učini”.

Poduzetnik Cabunac nije želio komentirati dopise koje je uputio sudu, niti je bio voljan za razgovor s novinarima. “Umoran sam od svega”, poručio nam je kratko. Odvjetnik tvrtke Siga, Nikša Stančić-Rokotov, bio je malo razgovorljiviji.

- Mi smo se spremali tražiti Kolakušićevo izuzeće iz ovog predmeta zbog očitog nerada i nespremnosti da ga rješava, ali onda smo čuli da odlazi pa smo odlučili zatražiti presignaciju (dodjelu predmeta drugom sucu, op. a.). Ne znam kako je radio u drugim predmetima, ali ako je radio na ovaj način, onda je logično da su njegovi predmeti preraspodijeljeni drugim sucima, rekao nam je Stančić-Rokotov.

Predsjednik trgovačkog suda Nino Radić: 'Stegovni postupak nije okončan zbog zahtjeva za razrješenje'

Predsjednik zagrebačkoga Trgovačkog suda Nino Radić već je prije javno ustvrdio kako je Kolakušićeve spise morao preraspodijeliti drugim sucima jer Kolakušić mjesecima na tim spisima nije poduzeo niti jednu procesnu radnju. Radića smo pitali zbog čega, ako je doista tako, protiv suca Kolakušića nije pokrenuo stegovni postupak.

Odgovorio nam je da je 31. ožujka ove godine inicirao stegovni postupak, ali on zbog Kolakušićeva zahtjeva za razrješenje sa sudačke dužnosti nije okončan. “Predsjednik suda je do 31. ožujka tekuće godine dužan ocijenti rad sudaca u prethodnoj godini. Za Kolakušića je donesena negativna obrazložena ocjena zbog neispunjavanja sudačke obaveze u 2018., i to radi njegova nerada, nepoštivanja zakonskih rokova i iznimno loše kvalitete odluka”, rekao nam je Radić. “Kolakušić je podnio žalbu protiv tog rješenja, a Visoki je trgovački sud, koji je trebao odlučivati o njegovoj žalbi, 9. svibnja ove godine zaprimio spis. Međutim, s obzirom na to da je Kolakušić podnio zahtjev da ga se s 24. svibnja razriješi sa sudačke dužnosti, Visoki trgovački sud nije odlučivao o njegovoj žalbi”, rekao nam je predsjednik suda na kojem je Kolakušić radio.

Da je Visoki trgovački sud odbacio Kolakušićevu žalbu i potvrdio Radićevu negativnu ocjenu, Radić bi, prema Zakonu o sudovima, bio dužan protiv Kolakušića pred DSV-om pokrenuti stegovni postupak zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti. Pitali smo predsjednika zagrebačkoga Trgovačkog suda je li ga Kolakušić kazneno prijavio prije ili nakon što je njegov sudački rad u 2018. ocijenio negativno. “Prijava protiv mene je uslijedila petnaest dana nakon što sam njegov rad u 2018. godini ocijenio negativno”, odgovorio nam je Radić.

Kaznenu prijavu protiv predsjednika Trgovačkog suda formalno nije podnio sam Kolakušić, nego njegova udruga Antikorupcija, a potpisao ju je izvršni direktor udruge Dražan Dizdar.

Podsjetimo, Kolakušić je od 22. travnja uporno ponavljao tvrdnju da je čak 7113 predmeta na zagrebačkom Trgovačkom sudu prilikom prve dodjele u rad ručno dodijeljeno sucima koji su “poslušnici predsjednika suda Nine Radića”. Radić navodi da Kolakušić agresivno i svjesno ponavlja neistine, što potvrđuju i nalazi inspekcije Ministarstva pravosuđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:55