FILM I SERIJA

Otkrivamo koliko su siromašne hrvatske općine, gradovi i državne tvrtke dali novca za Vrdoljakovog 'Generala'. Neki iznosi će vas šokirati

 Robert Fajt / CROPIX

Hrvatska radiotelevizija na film i seriju “General” redatelja i scenarista Antuna Vrdoljaka potrošila je 9,6 milijuna kuna, dok je Hrvatski audiovizualni centar izdvojio 4,2 milijuna kuna.

Film, a zatim seriju, kritizirali su branitelji, gledatelji, navodili su se nevjerojatni gafovi. Također, pojedini glumci naveli su da im se još duguje za honorare. Producenti filma su Antun Vrdoljak i Goran Višnjić. Izvršni producent je Andrija Vrdoljak, sin poznatog redatelja.

No, osim što je dobio gore navedene milijune, “General” je dobio i milijune kuna od drugih. Zamolbe im je, kažu nam u pojedinim općinama i gradovima, slala produkcijska kuća Kiklop film. Osnivač Kilop filma je, prema izvatku iz Sudskog registra, Antun Vrdoljak, a član društva je Andrija Vrdoljak.

U javnosti se postavljalo pitanje i koliko je novca film/serija dobila od općina, gradova, županija te putem sponzorstava od raznih tvrtki. Pa krenimo redom, piše Slobodna Dalmacija.

Na odjavnoj špici “Generala” je navedeno: Posebna zahvala MORH-u. Pokrovitelji: Zadarska županija, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Grad Šibenik, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba, Grad Dubrovnik, Osječko-baranjska županija, Hrvatske šume, Hrvatska elektroprivreda, Hrvatska pošta. Sponzori: Energospektar, Kap-ko d.o.o., Šešir d.o.o., Odjeća d.o.o., Palace hotel Zagreb, Grad Zadar. Kao osiguranje je navedeno Croatia osiguranje. Zahvaljuju i Ministarstvu kulture federacije BiH i Ilirija hotelima Biograd. Također, zahvale idu i gradu Biogradu, općini Pakoštane, TZ Pakoštane, Općini Sveti Filip i Jakov, AD Plastiku, Gavriloviću, Općini Pašman, Općini Tkon, Općini Lovinac, Stari grad d.o.o. Đurđevac, HS produktu, Bluesun hotelima.

I onda smo upite poslali općinama, gradovima, tvrtkama, ministarstvima..., i pitali koliko su novca ili drugih dobara donirali ekipi “Generala”.

- Šibensko-kninska županija pružila je financijsku potporu u iznosu od 100 tisuća kuna - odgovorila nam je Senka Bilać iz Ureda župana.

- Zadarska županija je financijski pomogla snimanje filma “General” sa 120.000 kuna, a Filmski ured pomogao je oko odabira lokacija za snimanje, ishođenja brojnih dozvola, povezali su produkciju s brojnim glumačkim udrugama, kazalištima, lokalnim glumcima i statistima. Filmski ured je pomogao oko same pripreme i organizacije snimanja te su odradili kompletnu komunikaciju s lokalnim medijima - navela nam je Vlatka Vučić-Marasović iz te županije.

Danijela Vulin, direktorica Turističkog ureda Pakoštane, izvijestila nas je da su donirali 125.000,00 kn za potrebe snimanja filma.

- Općina Pakoštane je sukladno Ugovoru o partnerstvu sufinancirala film i seriju u iznosu od 250.000,00 kn s PDV-om - navela nam je Martina Bungur iz te općine.

- Osječko-baranjska županija odobrila je proračunska sredstva u iznosu od 20.000,00 kuna. Tvrtka Kiklop film dostavila je izvješće o namjenski utrošenim sredstvima - navela je Ivana Gusak Galić iz Kabineta župana.

- Općina Tkon je uplatila 10.000 kn - naveo nam je načelnik Goran Mušćet.

- Općina Lovinac je donijela odluku o dodjeli financijske pomoći u iznosu od 10.000,00 kuna. Odluku je donio tadašnji načelnik gospodin Hrvoje Račić - naveli su nam u toj općini.

- Grad Šibenik je u 2019. godini iz gradskog proračuna tvrtki Kiklop Film za naznačenu namjenu isplatio iznos od 100.000 kn + PDV. Film/ serija “General” tematizira Domovinski rat, koji se teritorijalno odvijao na prostoru Šibenika i Šibensko-kninske županije te je ovdašnje stanovništvo pretrpjelo značajne materijalne štete, a da ne govorimo o brojnim braniteljima koji su položili život za Domovinu i ostavili za sobom ucviljene obitelji. Rado smo pomogli da se ova tema prikaže na malim ekranima jer smatramo važnim istinu o Domovinskom ratu prenositi generacijama koje dolaze - naveli su nam u gradu Šibeniku.

- Grad Zadar je temeljem Ugovora o sponzorstvu producentskoj tvrtki AMV produkcija d.o.o. isplatio 50.000 kn, smatrajući kako je primjereno sudjelovati u financiranju filma koji prikazuje ulogu generala Ante Gotovine, počasnog građanina Grada Zadra - kažu nam u Uredu zadarskog gradonačelnika.

- Grad Biograd na Moru potpomogao je snimanje filma s 250.000,00 kuna, te je cijeli iznos isplaćen 2016. godine - naveli su nam kratko iz toga grada.

Katarina Ralić iz Općine Sveti Filip i Jakov nam navodi da je ta jedinica lokalne samouprave na ‘Generala’ izdvojila 100.000,00 kuna plus PDV.

Tu je i grad Zagreb koji je, kako nam je navela pročelnica Milana Vuković Runjić, izvršio uplate u tri navrata i to 2016., 2017. i 2018, te je ‘Generala’ sponzorirao s ukupno 1,8 milijuna kuna.

A evo koliko su film/seriju sponzorirale državne tvrtke:

Hrvatske šume dale su 10.000,00 kn, dok je HEP kroz program sponzorstava i donacija za film 2016. i 2017. godine odobrio ukupno 600.000 kuna.

- Hrvatska pošta je u iznosu od 100.000 kn (+PDV) podržala realizaciju igranog filma i TV serije “General”, sponzorirajući projekt iz domene kulture, povijesti i umjetnosti Hrvatske - naveli su nam iz Pošte.

Koproducent za BiH je Kazališno-filmska udruga Oktavijan iz Mostara koja je aplicirala za novac iz bosanskohercegovačkog proračuna, pa je i tamošnje Federalno ministarstvo kulture i sporta sponzoriralo projekt:

- Upravni odbor fondacije za kinematografiju nakon provedenog natječaja donio je odluku o izboru korisnika sredstava kojom su za projekt “General” kazališno filmske udruge “Oktavijan” izdvojena sredstva u ukupnom iznosu od 40.000,00 KM - navodi nam Aida Mahić iz Ministarstva, uz napomenu kako je udruga “Oktavijan” poslala financijski izvještaj o namjenskom utrošku sredstava, a koji je usvojen od UO Fondacije za kinematografiju. Inače, prema sadašnjem tečaju 40.000 bosanskih maraka je oko 150 tisuća kuna.

Tijekom 2018. godine i tadašnja Državna uprava za zaštitu i spašavanje zaprimila je zamolbu produkcijske kuće “Kiklop film” za pružanjem logističke potpore prilikom snimanja filma, odnosno serije “General”.

- Zamolbi je udovoljeno te je Državna uprava za zaštitu i spašavanje produkcijskoj kući dala na posudbu šest kompleta klupa i stolova, jednu grijalicu, jedan agregat, dva kabela na kolutu i dva termo-kontejnera za prijenos hrane. Financijske pomoći, u smislu uplate novčanih sredstava nije bilo - odgovaraju nam iz MUP-a. Naime, podsjetimo da je poslove Državne uprave za zaštitu i spašavanje od siječnja 2019. godine preuzelo Ravnateljstvo civilne zaštite koje je nova organizacija unutar Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

“General” su sponzorirale i privatne tvrtke, ali nam nisu htjeli reći s koliko novca su pomogli Vrdoljakove.

Iz naše najpoznatije mesne industrije nam je samo poručeno:

- Tvrtka Gavrilović je bila sponzor filma “General”. O financijskim detaljima nemamo komentara - naveo je u kratkom odgovoru Vladimir Milinović, savjetnik Uprave.

- Snimanje filma i serije “General” financijski smo potpomogli simboličnim iznosom s namjerom poticanja hrvatske kinematografije i s obzirom na njegovu tematiku koja obrađuje najvažnije trenutke novije hrvatske povijesti - odgovorila nam je

Stanislava Čulina, voditeljica poslova za odnose s javnošću Bluesun hotela.

- Bili smo sponzori projekta “General”. Ugovorene pojedinačne iznose sponzorstava ne iznosimo, što je naša poslovna politika, a ovo sponzorstvo spada u kategoriju manjih - rekla nam je Lori Vitaljić iz AD Plastika.

- Palace Hotel Zagreb d.d. uvjete suradnje, kako s našim gostima tako i s našim poslovnim partnerima, ne iznosimo trećim osobama - odgovorio nam je Tomislav Kuliš iz tog hotela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:55