MODERNIZACIJA

OTKRIVAMO: Komplet za pretvaranje govora u tekst za sudnice prije tri je godine stajao 11.000 kuna, a lani je plaćen gotovo četiri puta više

 
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković
 Tomislav Krišto / CROPIX

Jedan komplet za pretvaranje govora u tekst sa specijaliziranim uređajima za diktiranje Ministarstvo pravosuđa platilo je 2018. nešto više od 42.000 kuna iako im je 2016. ista tvrtka ponudila informativnu cijenu od 11.000 kuna.

Za 800 kompleta ministarstvo Dražena Bošnjakovića platilo je nešto više od 33,7 milijuna kuna.

U Ministarstvu tvrde da su kompleti kupljeni 2018. godine znatno unapređeniji od onih na koje se odnosila informativna cijena iz 2016., a isto to tvrdi i direktor tvrtke koja im ih je prodala.

Jamstvo

- Kompleti obuhvaćaju licence, opremu i edukaciju korisnika i ugovor obuhvaća trogodišnje jamstvo koje uključuje dodatne funkcionalnosti programskog rješenja uz edukaciju korisnika o njima - navode u odgovoru iz Ministarstva.

Međutim, informatički stručnjak Marko Rakar objašnjava da bi takozvana informativna cijena trebala biti “konzervativna procjena koja uključuje rizik raznih nepoznanica”.

- Najčešće je informativna cijena veća od stvarno postignute cijene na natječaju u trenutku kad je poznata cjelovita natječajna dokumentacija - kaže Rakar.

Uglavnom, na račun zagrebačke tvrtke Newton Technologies Adria koja ima dva zaposlenika tijekom 2018. “sjelo” je 16,7 milijuna kuna, a prijavljena dobit iznosila je više od tri milijuna kuna. Riječ je o tvrtki koja je 2017. godine prijavila prihod od 733,6 tisuća kuna, ali u srpnju prošle godine s Ministarstvom je sklopila ugovor “težak” 33,75 milijuna kuna.

Ministarstvo je, naime, prošlo ljeto sa zajednicom ponuditelja - Newton Technologies Adria iz Zagreba i tvrtkom Newton Technologies iz Praga - zaključilo “ugovor o nabavi programskog rješenja za pretvaranje govora u tekst sa specijaliziranim uređajima za diktiranje”. Kupili su 800 kompleta, a iz svega proizlazi da su za jedan platili više od 42.000 kuna.

Indikativno je da je slična nabava 2016. bila procijenjena na devet milijuna kuna, a isti projekt, koji je tada vodio Most, odnosno tadašnji ministar pravosuđa Ante Šprlje, planirao je spomenute proizvode kupiti za oko 11.000 kuna po kompletu.

Ministarstvo smo pitali kako to da je cijena od 11.000 kuna po kompletu iz 2016., kod iste tvrtke, porasla za pet puta, i to na 42.000 kuna?

Odgovorili su nam da su 2016. s različitim društvima vodili informativne razgovore.

- Ministarstvo je tada dobilo informativne cijene za 3000 korisnika, ali su se te cijene odnosile na drugo programsko rješenje - tvrde u Ministarstvu.

Informativna ponuda iz 2016., kažu u Ministarstvu, odnosila se na licence i instalaciju istih za jedno računalo te inicijalni unos pravnog rječnika.

- Nije uključivala dodatnu uslugu, niti robu. Isto tako nije uključivala edukaciju korisnika i nije bila predviđena nadopuna inicijalno unesenog rječnika pa bi korisnici sami morali unositi nove pojmove, što bi usporilo rad - tvrde u Ministarstvu.

Također, kažu da je jamstvo za licence, koje je bilo ponuđeno 2016., trajalo dvije godine.

- U novoj dokumentaciji tražili su se i uređaji za diktiranje, mogućnost ubrzanog transkribiranja snimljenog govora, edukacija svih korisnika te tri godine jamstvenog roka - objašnjavaju u Ministarstvu.

Budući da su sad nabavili tek 800 licenci, a državnih odvjetnika i sudaca je više od tri tisuće, postavlja se pitanje očekuje li se odmah nadogradnja i nova narudžba.

Nema logike

- Objašnjenje cijene je nelogično osobito uspoređujući preporučenu cijenu proizvoda po službenim cjenicima proizvođača i stvarno ostvarenu cijenu. Ta razlika se pravda trogodišnjom podrškom, no podrška kod softverskih paketa tipično stoji između 20 i 30 posto cijene licence, a sam uređaj za diktiranje koji je ponuđen i isporučen može se nabaviti otprilike za 320 eura. I čisto da stavimo sve skupa u perspektivu, letimični pregled sličnih proizvoda koji se koriste u profesionalnim okruženjima (sudovi, bolnice, odvjetnički uredi) upozorava da najskuplja rješenja stoje oko 400 do 500 eura - kaže informatički stručnjak Rakar.

Tvrtka Newton techologies Adria osnovana je 2016. godine sa 20.000 kuna temeljnog kapitala i dvama djelatnicima. Tvrtka je 2016. prijavila ukupni prihod u visini od oko 400.000 kuna, a 2017. riječ je bila o 733,6 tisuća kuna. Zagrebačka tvrtka je kći tvrtke Newton Technologies iz Praga. Marko Poljak je direktor u zagrebačkoj tvrtki, a Newton Media iz Slovenije osnivač. Poljak je i član Uprave u tvrtki Presscut za medijske i tržišne komunikacije, čiji je osnivač također tvrtka Newton Media iz Slovenije.

- Razliku u cijeni jednostavno je objasniti jer je riječ o sasvim drukčijem proizvodu. To je kao da uspoređujemo auto s dva kotača i bez motora s onim potpuno opremljenim, koji leti. U Sloveniji se ovakvi kompleti bolnicama prodaju, primjerice, po cijeni od 10.000 eura - kaže direktor Poljak i dodaje da je ove godine u tvrtki zaposleno šestero ljudi i da organiziraju brojne vanjske suradnike.

Trošak edukacije

- Cijenu su povećale i edukacije koje se provode jedan na jedan te smo ih proveli 800 u 90-ak institucija, i u dvadesetak gradova, kao i tri godine uključenog održavanja, edukacije, razvoja i unapređenja rječnika. Cijena za određeno tržište definira se na temelju brojnih parametara. Također bih napomenuo da jedan stručnjak (dr. sc.) na području umjetne inteligencije danas u SAD-u ima godišnju plaću od milijun američkih dolara, tako da treba znati kako zadržati takve ljude - ističe direktor Poljak.

U Ministarstvu objašnjavaju da je spomenuta nabava projekta “Unapređenje i modernizacija pravosudnog sustava u Republici Hrvatskoj” koji se financirao sredstvima Europskog socijalnog fonda.

- Navedeni projekti prihvaćeni su za financiranje bespovratnim sredstvima fonda - kažu u Ministarstvu i odgovaraju da “prethodnim pilotiranjem mogućeg IT rješenja nije ni na koji način ugrožena ravnopravnost ponuditelja na tržištu”.

Informatički stručnjak Rakar, pak, kaže da “naravno, postoje i drugi proizvođači koji su u stanju ponuditi slično rješenje, ali da je nerealno očekivati da će proizvođač specifičnog softvera, poput ovoga, imati predstavništvo ili zastupnika u Hrvatskoj”.

- Ministarstvo je trebalo proučiti dostupna rješenja na međunarodnom tržištu, pronaći što njihovi kolege širom svijeta koriste i usporediti uvjete i cijene. U najboljoj praksi domaćih natječaja, ne vidim da se to ovdje dogodilo ili čak da je napravljen napor da se postigne bilo kakva konkurencija te da korisnici javnog novca dobiju optimalno rješenje pod najpovoljnijim mogućim uvjetima - smatra Rakar.

Također dodaje da je tvrtka Newton Technologies sada na neki način “u povlaštenom položaju”.

- Na natječaju će oni biti u prednosti jer će samo ponuditi nastavak softverskog jamstva, a bilo tko drugi morao bi osigurati cjelovito rješenje s edukacijom i implementacijom - kaže Rakar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:28