AFERA U SISKU

OTKRIVAMO Kontroverzni savjetnici uhićene županice Merzel i dalje primaju plaću od 5000 kuna

 Goran Mehkek / CROPIX

Uhićenoj sisačko-moslovačkoj županici Marini Lovrić Merzel USKOK na teret stavlja i činjenicu da je od lipnja 2009. članovima savjeta županice isplaćivala mjesečne naknade od 5000 kuna neto, iako je znala da oni iste poslove već obavljaju u okviru tijela Skupštine i Županije i za to primaju odgovarajuću naknadu. Time je, sumnja USKOK, županijski proračun oštećen za najmanje šest milijuna kuna.

Koga sada savjetuje čak 14 županičinih savjetnika? Dožupani Zdenko Vahovac i Ivana Nekvapil rekli su da savjeti rade, ali se nisu izjasnili hoće li savjetnici ostati kada iz Remetinca dobiju županičinu odluku o tome tko će je od njih zamjenjivati.

S USKOK-ovom istragom zbog zloporaba u slučaju savjeta i savjetnika napokon je uslijedila reakcija istražnih tijela na optužbe kako su savjetnici pokazatelj da je županica vladala uz pomoć političke korupcije, jer je iz proračuna savjetnicima zapravo plaćala potporu čelnika stranaka u koaliciji svojoj listi.

Za članstvo u savjetima nije bilo nikakvih uvjeta, imenovala ih je sama županica, a odluke o imenovanju nikada nisu javno objavljene. Prošle je jeseni imenovala novi sastav triju savjeta, a odluka o tome, kao ni popis imena, nisu nigdje objavljeni.

Članovi Savjeta za obrt, gospodarstvo i turizam postali su: Dubravko Obadić (HSLS), Milena Pavković Novotny (SDP), Đuro Belovarić (AHSS), Juraj Lisak (SDP) i Joso Bilobrk (HSP). U savjetu za pitanja hrvatskih branitelja su Željko Kardaš, Željko Soldo, Zdenko Koren, sva trojica iz HSP-a i Šaban Kadrić iz SDA, a u Savjetu za zdravstvo, socijalnu skrb i pitanja umirovljenika Milovan Bojčetić (SPH), Milivoj Tičarić (DSU), Emil Franjević (HSU), kao i Rajko Mladenović i Vlado Đaković iz HDRS-a.

U savjet je ušao novi predsjednik Skupštine Željko Soldo, a županicu savjetuje i Đuro Belovarić, koji ima policijski dosje kao obiteljski nasilnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:50