ČLAN DSV-A

OTKRIVAMO: Moćnik u ključnoj instituciji podržao unapređenje suca koji je njegovoj supruzi nedavno dosudio 40.000 kuna za duševne boli

Sudac Alen Golub je Sanji Lacković, supruzi saborskog zastupnika, dosudio spomenuti iznos. DSV, u kojem sjedi Lacković, Goluba je u veljači unaprijedio od suca Općinskog suda u Koprivnici u suca Županijskog suda u Bjelovaru
 Goran Mehkek / CROPIX

Sudac Alen Golub, najširoj javnosti poznat kao sudac koji je nepravomoćno dosudio najveću odštetu u povijesti Podravskog lista zbog duševnih boli od 40.000 kuna Sanji Lacković, supruzi saborskog zastupnika i nekoć gradonačelnika Đurđevca Željka Lackovića, 22. veljače na sjednici Državnog sudbenog vijeća napredovao je od suca Općinskog suda u Koprivnici u suca Županijskog suda u Bjelovaru.

Glas mu je dao i Željko Lacković, član Državnog sudbenog vijeća, čijoj je supruzi sudac Golub omogućio da preboli duševne boli koje joj je prouzročio Podravski list. Ni Lacković, ni Golub nisu smatrali za shodno tražiti izuzeće zbog sukoba interesa i sumnje u nepristranu odluku zbog zajedničke povijesti.

Sporne riječi

Sanji Lacković je, podsjetimo ukratko, bio sporan naslov u Podravskom listu “Kad je drugi nisu htjeli” - sažetak izjave koju je dao njezin suprug da je konkurirala na dosta natječaja na području županije i nikad nije bila pozvana na razgovor. Podravski list je otvorio problem nepotizma prilikom zapošljavanja Sanje Lacković u knjižnici čiji je osnivač Grad u trenutku kad joj je suprug najmoćniji čovjek u Đurđevcu.

Sam Željko Lacković, kad smo ga nazvali i pitali je li prilikom izbora Goluba u Županijski sud tražio izuzeće, nije bio voljan razgovarati s Jutarnjim listom. “Tražite zapisnike pa ćete sve vidjeti”, kratko je odgovorio Lacković, sugerirajući usput da s izborom i napredovanjem suca Goluba nije imao ništa.

Odgovor Državnog sudbenog vijeća pokazuje da je Lacković aktivno sudjelovao i potpomogao napredovanje suca Goluba jer zahtjeva za izuzeće nije bilo. DSV podsjeća kako su člankom 42. stavak 2 Zakona o DSV-u taksativno navedeni obligatorni razlozi za izuzeće člana Vijeća, a oni se uglavnom odnose na bračne, srodničke i skrbničke odnose. Stavkom 4, a on bi se odnosio baš na slučaj Lackovića i Goluba, propisano je da ako član Vijeća izvan slučajeva iz stavka 2 istog članka zna za okolnosti koje izazivaju sumnju u njegovu nepristranost, dužan je o tome odmah obavijestiti Vijeće koje će donijeti odgovarajuću odluku.

“Član Državnog sudbenog vijeća Željko Lacković”, navela je tajnica DSV-a Dijana Rožić Frlan, “nije obavijestio da bi postojali razlozi za njegovo izuzeće, a niti je itko od kandidata tražio njegovo izuzeće, tako da DSV na 150. sjednici, održanoj 22. veljače 2019., na kojoj je donesena predmetna odluka nije odlučivao o izuzeću člana Željka Lackovića. Zaključno napominjemo da su u Županijski sud u Bjelovaru imenovana tri suca, a jedan od njih je i mr. sc. Alen Golub, koji je imao najveći broj bodova ostvaren na temelju ocjene o obnašanju sudačke dužnosti, odnosno najveći ukupni broj bodova, nakon razgovora s članovima DSV-a, od ukupno 23 kandidata”.

Kućni prijatelji

Tajnica također napominje da je izuzeće člana moguće jedino u odnosu na cjeloviti postupak natječaja, a ne samo u odnosu na pojedinog kandidata.

Zbog bliskosti suca Goluba i Lackovića Podravski list je tražio da se sudac Golub izuzme od odlučivanja u njihovu slučaju. Glavni urednik Podravskog lista, Robert Mihaljević, upozoravao je da su Golub i Lacković u dobrim odnosima i kućni prijatelji, a to je saznanje dobio iz prve ruke jer je Lacković i sam prije radio kao odvjetnik te zastupao Podravski list. No, taj je zahtjev odbijen, a Podravskom listu dosuđena kazna od 40.000 kuna, što je glavni urednik ironično komentirao kako je “dosuđena odšteta pokazala zbog čega smo tražili izuzeće” i naveo kako su im i banalna pitanja, tipa tko je osnivač knjižnice, bila zabranjena.

Sudac Golub branio se, pak, kako postojanje okolnosti koje dovode u sumnju njegovu nepristranost nije konkretizirano. Tvrdnje da poznanstvo njega i obitelji Lacković prelazi uobičajene granice odbacio je protuargumentom kako je Lacković dugi niz godina obavljao odvjetničku djelatnost na području ovog suda i da je s njim u korektnim i kolegijalnim odnosima.

Slučaj naknade štete obitelji Lacković nije, naravno, jedini koji je vodio sudac Golub. Doduše, specifičan je po visini odštetnog zahtjeva. Usporedbe radi, policajcu koji je fizički napadnut dok je bio na dužnosti dosudio je da mu država mora isplatiti 5660 kuna odštete, umjesto 14 tisuća koliko je tražio zbog boli, straha i potrebe za njegom. Bolje je prošla sumještanka koja je zbog skliskog poda u Konzumu pala i slomila zglob lijeve ruke - njoj je dosudio 20 tisuća kuna odštete. Sanji Lacković za to što je zbog novinskog teksta bila rastresena pa nije mogla pisati zadaću sa svojim djetetom i prestala je odlaziti na kave s prijateljicama dosudio je 40.000 kuna odštete.

Sutra će sudac Golub svečano prisegnuti da će svoju novu dužnost suca Županijskog suda obavljati jednako prema svima, u skladu s Ustavom i zakonom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 13:17