NAGRADA ZA TRANSFER

OTKRIVAMO Nakon prelaska u HDSSB, gradski mu Vodovod zaposlio snahu, sina i brata!

 Arhiva CROPIX

Jedan od osnivača HSLS-a, dr. Josip Vrbošić, bivši hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini (u dva mandata, od 2001. do 2008.), najnovija je akvizicija Glavaševa HDSSB- a.

Vrbošićevo zbližavanje s HDSSB-om, a zatim i ulazak u tu stranku, vremenski koincidira sa zbrinjavanjem članova njegove obitelji u osječkoj gradskoj tvrtki Vodovod.

- Kad se govori o političkoj korupciji, obično se misli na uzimanje mita, no kao što vidimo u slučaju bivšeg veleposlanika, usluge se mogu naplatiti i na drugačiji način, zapošljavanjem rodbine u stabilnoj gradskoj tvrtki -izjavio je dojučerašnji Vrbošićev stranački kolega.

Činjenica da su u osječkom Vodovodu posao dobili Vrbošićeva snaha, sin i brat u Osijeku se uzima i kao ogledni primjer kako HDSSB kupuje ljude.

Kada se prije godinu i pol dana HDSSB odlučio obračunati s predsjednikom Gradskog vijeća, Gordanom Matkovićem, trebao im je Vrbošićev glas.

Iako je Vrbošić, koji je u Gradsko vijeće dospio s liste HSLS-a i uz podršku SDP-a, obećao da neće stati na stranu HDSSB-a i glasati za Matkovićevu smjenu, ipak je to učinio. Za nagradu je dobio Matkovićevo mjesto i postao predsjednik osječkoga Gradskog vijeća.

Nedugo nakon toga njegova snaha dobila je posao u pravnoj službi osječkog Vodovoda, a njegov sin - koji je tek otvorio odvjetnički ured - počeo je zastupati Vodovod u ovršnim postupcima za naplatu vode.

Samo nekoliko dana prije nego što će Josip Vrbošić prijeći u HDSSB, u Vodovodu se, 1. veljače, na mjestu pomoćnika uprave za marketing zaposlio i njegov brat. U radni odnos primljen je bez natječaja.

Branko Vrbošić prije je radio kao novinar, a zatim kao glasnogovornik u Belišću, poznatoj tvrtki za proizvodnju kartonske ambalaže, gdje je potkraj prošle godine, u procesu restrukturiranja poduzeća, dobio otkaz.

- Ako moj brat ne zaslužuje takav posao i ako to nije dobitak za Vodovod, onda ne znam o čemu možemo govoriti - objasnio je Josip Vrbošić odgovarajući na upit Jutarnjeg o mogućoj povezanosti njegova stranačkog transfera i zaposlenja brata u gradskom Vodovodu, gdje već radi njegova snaha, a njegov sin - unatoč tome što postoji pravna služba u Vodovodu - zastupa tu tvrtku u ovrhama.

Zamoljen da objasni zašto je promijenio stranku i koji su ga motivi - ako nije riječ o zbrinjavanju članova obitelji - naveli da napusti HSLS, čiji je osnivač bio i iz čije je kvote 2001. otišao u diplomaciju, a sada se pridružio HDSSB-u, vladajućoj stranci u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, Vrbošić je rekao kako se radi o “novom kliku u njegovoj glavi”.

- U svom političkom radu svaki čovjek, pa tako i ja, može promijeniti poglede na stranački život, kao i politička uvjerenja. Kod mene se radi samo o tome i odbacujem svaku drugu interpretaciju razloga zbog kojih sam prešao u HDSSB - rekao je Vrbošić koji je na prošlim lokalnim izborima, 2009., bio kandidat HSLS-a i HSS-a za gradonačelnika Osijeka.

Tada su ga podržali i SDP i HSU, no unatoč tome što su iza njega stale četiri stranke, nije se plasirao u drugi izborni krug. Bio je četvrti, iza sadašnjega gradonačelnika Krešimira Bubala i bivših gradonačelnika Ante Đapića i Gordana Matkovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 10:21