DETALJAN PRIKAZ

OTKRIVAMO NOVA PRAVILA PARKIRANJA U ZAGREBU Pogledajte kako će se podijeliti sadašnje zone

Četiri gradske zone bit će podijeljene na 26 novih blokova. Cijene zasad ostaju iste
 Ivan Klindić/CROPIX

Zagrepčane će najkasnije početkom studenog dočekati novi režim parkiranja!

Parkirališne zone bit će potpuno izmijenjene - svaka će biti podijeljena u blokove pa tako svi stanari koji imaju povlaštene karte više neće moći parkirati bilo gdje u zoni, nego samo u svojoj ulici i onim najbližima mjestu stanovanja.

Podjela I. (crvena), II. (žuta) i III. (zelena) zone na blokove nekoliko je godina star prijedlog, koji će tek sada zaživjeti budući da gradonačelnik Milan Bandić, koji je te izmjene i donio, ima većinu u Gradskoj skupštini. O tome će Gradska skupština raspravljati idući četvrtak.

No, osim većine u Skupštini, Bandić je Odluku o organizaciji i naplati parkiranja izmijenio tako da on samostalno odlučuje o cijenama i zonama parkiranja.

INFOGRAFIKA: NOVA PRAVILA PARKIRANJA U ZAGREBU

“Promet je vrlo dinamična kategorija, koja zbog raznih situacija ponekad zahtijeva donošenje brze i operativne odluke... Stoga je ocijenjeno da je operativnije da o ovim pitanjima odlučuje gradonačelnik”, stoji u obrazloženju izmjene Odluke.

Prva zona, koja obuhvaća strogi centar Zagreba, u prvoj će fazi, doznajemo od sugovornika iz gradske uprave, imati četiri bloka. Prva zona ima više od 6300 parkirališnih mjesta, a kada se podijeli, svaki će blok obuhvaćati oko 1500 mjesta.

Doznajemo da se radi tek o prvoj fazi i da bi se blokovi trebali sužavati do radijusa od samo nekoliko obližnjih prometnica u odnosu na mjesto stanovanja.

Parkiranje s povlaštenom kartom bilo gdje u zoni više neće biti moguće, a time bi se, vjeruju naši sugovornici, trebao smanjiti kaos u prometu. Preostale zone, druga i treća, trebale bi se podijeliti na još više blokova od prve zone, a prema prvim nacrtima, druga i treća zona trebale bi biti podijeljne na barem desetak blokova.

Osim podjela na blokove, novost će biti i to da vlasnici više zone neće više moći s istom kartom parkirati u nižim zonama kao što sada mogu.

Vjeruje se da će se time ponajprije smanjiti pritisak na drugu i treću zonu s obzirom na to da sada više od 10.000 Zagrepčana koji imaju povlaštenu parkirnu kartu za prvu zonu mogu parkirate gdje god žele u drugoj i trećoj. Cijene povlaštenih karata još se neće mijenjati - za I. zonu stajat će i dalje 100 kuna, za II. 50 kuna, a za III. 35 kuna.

Promjene nas očekuju i u parkiranju u javnim garažama.

Odlukom gradonačelnika, sve one garaže čija je popunjenost ispod 70 posto ukupnog kapaciteta moći će se uz Bandićevo odobrenje koristiti i za održavanje humanitarnih ili drugih društveno korisnih događanja.

Novost bi mogla biti i uvođenje novih tehnologija u plaćanje parkirališnih karata. Odlukom je, naime, otvorena mogućnost da se uz SMS poruke omogući i plaćanje karata nekim drugim načinom putem pametnih telefona.

Dobra je vijest da će zaposlenici tvrtki i obrta moći kupiti mjesečnu kartu. Do sada nije bilo tako jer su kartu mogli kupiti samo oni čije je vozilo prijavljeno na adresi tvrtke ili obrta. Izmjene Odluke o parkiranju trebale bi biti prihvaćene idući četvrtak u Skupštini, a službeni je rok za provedbu novog režima šezdeset dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:14