AFERA SMS

OTKRIVAMO NOVI TRAG KOJI VODI DO BRKIĆA Drugi čovjek HDZ-a bio je u kontaktu s kumom Curićem na dan kad je ovaj informatičaru Vargi javio da ga prate

 
Blaž Curić, Milijan Brkić, Franjo Varga
 CROPIX, Facebook

Premijer Andrej Plenković rekao je u utorak navečer u kontekstu afere SMS da oni u HDZ-u vrlo otvoreno razgovaraju o cijeloj situaciji te da misli da ona nije ugodna ni za zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića.

Uz neugodnu političku situaciju, ako je suditi po informacijama iz izvora bliskih istrazi, za Milijana Brkića sve neugodniji postaje i “pravosudni” dio ovog slučaja. Uhićen je i pritvoren njegov poznanik Franjo Varga, osumnjičen da je krivotvorio SMS prepiske pravosudnih dužnosnika za Zdravka Mamića, uhićen je i pritvoren Brkićev kum Blaž Curić, osumnjičen da je Vargi 20. rujna navečer dojavio da se nad njim provode tajne mjere.

Jutarnji list već je ranije objavio da su istražitelji, koji su nekoliko dana tajno prisluškivali Vargu prije nego što su mjere “pukle”, upravo u tom tjednu zabilježili telefonske kontakte Varge i Milijana Brkića, kao i Vargin telefonski razgovor s bivšim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom.

Vargine usluge

Iz više neovisnih izvora Jutarnji list sada je doznao da je Varga tijekom ispitivanja u USKOK-u izravno spominjao Milijana Brkića, i to kao osobu koja je koristila njegove usluge. No, informaciju o tome o kakvim bi se uslugama radilo bilo je nemoguće dobiti, kao i podatak jesu li na Varginim računalima pronađeni bilo kakvi dokumenti ili drugi tragovi koji bi potkrijepili njegove riječi.

Uz odnos i kontakte s Vargom, istražitelji provjeravaju i Brkićeve kontakte s pritvorenim Curićem. S obzirom na to da su njih dvojica prijatelji i kumovi, uopće nije sporno da su se češće sastajali i telefonski komunicirali. No, istražiteljima su posebno zanimljivi njihovi kontakti u tjednu uhićenja Franje Varge. Naime, kako neslužbeno doznajemo, ustanovljeno je da su Brkić i Curić bili u kontaktu i 20. rujna, na dan kada je Vargi dojavljeno da je pod mjerama.

Policija sada pokušava utvrditi imaju li ti kontakti veze s kasnijom dojavom Franji Vargi pozivom iz zagrebačke Dubrave s jednokratnog broja mobitela, za što se sumnjiči Curića. Hoće li im u tome pomoći podaci s Curićevih mobilnih uređaja zaplijenjenih u pretrazi njegova doma, tek će se vidjeti. No, Milijan Brkić posve sigurno može računati s tim da će u postupku protiv Varge i Curića u najmanju ruku biti pozvan na saslušanje u svojstvu svjedoka.

Dinamov novac

Dok se do kraja pokušava razjasniti kako je infromacija o provođenju tajnih mjera došla do neovlaštenih osoba, pa tako i do Curića i samog Varge, istražitelji istovremeno provode određene provjere koje se odnose na Varginu “kućnu djelatnost”, odnosno plaćanje, pa i eventualno naručivanje njegovih usluga.

Nakon što smo objavili informaciju da je Varga od Zdravka Mamića i s njim povezanih osoba za sporne transkripte i navodne informacije vezane uz istragu oko iscrtavanja svastike na Poljudu dobio pola milijuna kuna za kupnju i opremanje kuće u Belišću te jacuzzi i novi skupi laptop, doznali smo da je jedna od tih “povezanih osoba” GNK Dinamo. Navodno je barem dio materijala i opreme, kao i jacuzzi, kupljen i plaćen sredstvima maksimirskog kluba, odnosno službenom kreditnom karticom kluba.

Stoga je lako moguće da će jedan krak istrage u ovoj aferi ići i prema osobama koje su, ako se ove informacije pokažu točnima, obavljale sporna plaćanja, ali i prema onima po čijem su nalogu eventualno postupale.

Ofenziva oporbe

Zbog afere curenja i kompromitiranja podataka iz policijske istrage o prostituciji, u koju je umiješan zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, opozicija pokreće inicijativu za osnivanje istražnog povjerenstva o zloupotrebi svih sustava.

Oporba ne može računati da će tu inicijativu podržati HDZ koji se, kao i u slučaju Agrokor, poziva na odredbe Zakona o istražnim povjerenstvima prema kojem se povjerenstvo ne može osnovati za teme koje su na sudu. Predsjednik kluba HDZ-a Branko Bačić podsjeća da je “afera SMS dobila epilog na Županijskom sudu u Osijeku, što znači da su nastupile okolnosti da se povjerenstvo ne može osnovati ili, ako je osnovano, da prestaje s radom”.

Šef SDP-a Davor Bernardić poručio je kako neće dopustiti HDZ-u da aferu stavi pod tepih, “kao što je htio zataškati aferu Borg, jer zadnji slučaj pokazuje da je sigurnosni sustav probijen i da se građanima ne može osigurati zaštita od kriminala”.

Oporba želi na dnevni red staviti raspravu o svim slučajevima zloupotrebe sustava, a ne samo recentnog. - Nije ovdje riječ o istražnom povjerenstvu za SMS, nego o povjerenstvu za istraživanje zloupotreba svih sustava - rekao je Bernardić i dodao: - Ako je Plenkovićev potrčko Bačić izjavio da neće podržati povjerenstvo, to samo znači da Plenković pokušava zataškati aferu.

Problem institucija

Čelnik HSS-a Krešo Beljak poručio je da se Plenković “ne može ekskulpirati jer je on najodgovornija osoba u državi, i 2011. kada je bio član HDZ-a i kada je postao predsjednik HDZ-a, Brkić mu je bio prvi suradnik”. Za političkog tajnika Mosta Nikolu Grmoju ova afera nije problem jednog čovjeka, nego institucija koje pod utjecajem politike ne rade svoj posao, a informacije cure tek kada to odgovara onima na vlasti:

- Nećemo pristati na tezu premijera da ovo nije ugodna situacija za Brkića, ovo nije ugodno za HDZ, a najmanje je ugodno za građane. Nadam se da će se vidjeti tko je svodnik, a tko prostitutka.

Ostojić će istražiti Karamarka kojeg je propustio sankcionirati

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, SDP-ov Ranko Ostojić, sazvao je za danas posebnu sjednicu na kojoj će od tajnih službi, policije i DORH-a tražiti informacije o dvije afere koje potresaju HDZ i ozbiljno kompromitiraju bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, svojedobno čelne ljude Ministarstva unutarnjih poslova. Milijan Brkić potpredsjednik je Sabora i član Ostojićeva saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost.

Ostojić je, međutim, i sam u poziciji da objasni svoju ulogu u aferi, a posebno odnos s Karamarkom koji je bio i više nego dobar. Prvo pitanje koje se postavlja Ostojiću jest kako to da policija, premda je imala informaciju da je Brkić upozorio prostitutke da su pod istragom, nije ništa poduzela da se protiv Brkića pokrene postupak. Posebno što je sve to imala na stolu u vrijeme SDP-ove Vlade kada je Ostojić bio ministar unutarnjih poslova.

- Ministar se ne bavi policijskim poslovima. Pitajte njih - odgovara Ostojić, dok policija svu odgovornost za za miniranje istrage prebacuje na DORH. Na društvenim mrežama se pojavio i stari Ostojićev intervju u kojem je hvalio Karamarka dok je bio u oporbi. “Bio sam ravnatelj policije kojeg su neki pokušali iskoristiti za potpunu eliminaciju Karamarka, ali sam shvatio prozirnost njihovih namjera i odbio uhićenje Karamarka. Karamarkovo ponašanje, kao i njegovo djelovanje pokazalo je da je ispred vlastite samopromocije”, govorio je Ostojić o Karamarku. Danas tvrdi da je poslije ipak promijenio mišljenje.

- Govorio sam o vremenu nakon ubojstva Ive Pukanića i Ivane Hodak. Tada sam smatrao da je Karamarko najbolje rješenje - kaže Ostojić i dodaje kako je mišljenje promijenio od trenutka kada je nakon toga ušao u Sabor te mogao vidjeti i dobiti drugačije informacije. Izjavio je da su bivši ravnatelj SZUP-a Franjo Turek i savjetnik predsjednika Mesića Željko Bagić željeli podvaliti informaciju da Karamarko pali dokumentaciju UNS-a ne bi li isprovocirali njegovo uhićenje. Ostojić dodaje kako je i nakon što mu je Karamarko pao u očima, zadržao pozitivne stavove o njegovu radu. (Ivanka Toma)

Policija dva puta izvijestila DORH, oni i dalje šute

I dok se MUP i jučer oglasio priopćenjem o članku objavljenom u utorak u Nacionalu o tome da je navodno Milijan Brkić, kao tadašnji zamjenik ravnatelja policije, probio tajnu istragu, DORH se o tome nije oglasio jučer do zaključenja ovoga izdanja.

U priopćenju MUP-a navodi se da je “nadležna ustrojstvena jedinica policije, koja je u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Zagrebu provodila kriminalističko istraživanje, obavijestila je navedeno državno odvjetništvo o svim saznanjima o kompromitaciji provedbe posebnih dokaznih radnji, u dva navrata tijekom 2011. godine.

Prvi puta krajem lipnja 2011. i potom sredinom srpnja 2011., a nakon čega su tim povodom i poduzimane zajedničke mjere i radnje. Pismeno objavljeno u tjedniku, a koje je nadležna ustrojstvena jedinica policije 25. srpnja 2011. uputila Upravi kriminalističke policije, ne predstavlja prva saznanja o kompromitaciji, već predstavlja izvješće o svim mjerama i radnjama koje su u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom poduzete u navedenom kriminalističkom istraživanju”, navodi MUP. (D.M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:02