OBRAČUN U BOLNICI

OTKRIVAMO: NOVI ZAPLET U SLUČAJU DIJANE ZADRAVEC Ministar Kujundžić zaustavio smjenu liječnice koja se potukla u Vinogradskoj

Iako je za jučer bio legalno organiziran sastanak kako bi se prema prijedlogu ravnatelja razriješilo Dijanu Zadravec, na ministrov zahtjev sve je odgođeno
Milan Kujundžić (lijevo) i Dijana Zadravec (desno)
 CROPIX

Upravno vijeće KBC-a Sestre milosrdnice, koje se trebalo sastati jučer kako bi se na prijedlog ravnatelja prof. Marija Zovka razriješilo Dijanu Zadravec s mjesta njegove zamjenice, iznenada je otkazano na zahtjev ministra Milana Kujundžića.

Radi se o slučaju od 18. prosinca, kada je na jutarnjem sastanku zamjenica ravnatelja Dijana Zadravec verbalno, a potom i fizički napala Miju Primorac, voditeljicu Odjela nabave medicinskih proizvoda. Na sastanku je, osim njih, nazočilo još zaposlenika koji su svjedočili događaju.

Prema iskazima koje su dali Povjerenstvu unutarnjeg nadzora, većina je izjavila da je Zadravec udarila po ruci Primorac, kojoj je tada ispao mobitel. Prepucavanje se nastavilo preko stola, nakon čega je Mia Primorac zatražila liječničku pomoć. Nakon unutarnje istrage Radničko vijeće dalo je mišljenje ravnateljstvu bolnice da bi Dijana Zadravec trebala biti smijenjena.

Sjednica na kojoj se to trebalo dogoditi bila je zakazana za jučer u 10 sati, ali neposredno uoči najavljenog sastanka predsjedniku i članovima Upravnog vijeća stigao je dopis s potpisom ministra Kujundžića u kojemu “moli da se u cilju zakonitog postupanja održavanje sjednice Upravnog vijeća odgodi do stjecanja uvjeta”.

Zakonito postupanje prema ministrovu dopisu znači da na Upravnom vijeću prisustvuje svih pet članova, s obzirom na to da ih je dvoje na godišnjem odmoru. Također, u dopisu stoji da se zamjenici ravnatelja treba omogućiti očitovanje o razlozima za razrješenje.

Većina članova

Iz pravne službe Vinogradske bolnice jučer su nam rekli da je prema Poslovniku Upravnog vijeća za odlučivanje dovoljno da na sjednici bude većina članova.

- Prema tome, nije potrebno da su prisutni svi članovi Upravnog vijeća nego je dovoljna nazočnost većine članova, što znači od pet članova barem tri - pojasnili su.

Nadalje, prema Poslovniku predsjednik Upravnog vijeća može odlučiti da se sjednica održi i bez nazočnosti većine članova, s tim da odsutni članovi glasaju putem telefona ili telefaksom, odnosno elektroničkom poštom.

Na pitanje mora li prema Poslovniku Upravno vijeće na sjednicu pozvati Dijanu Zadravec, pojasnili su da Upravno vijeće ima dovoljno saznanja o činjenicama s obzirom na to da je Povjerenstvo za unutarnji nadzor i kontrolu provelo nadzor i utvrdilo činjenično stanje.

- Zamjenica ravnatelja dala je usmene izjave Povjerenstvu i potpisala ih. Sukladno navedenome, ako Vijeće ima utvrđene sve relevantne činjenice, nije u obvezi pozvati druge osobe - zaključuje pravna služba KBC-a.

Pitanje ingerencije

Ravnatelj Mario Zovak nije želio komentirati otkazivanje sjednice Upravnog vijeća, jer to nije u njegovoj ingerenciji, te je rekao da odgovor na to pitanje mora dati predsjednik Vijeća Slavko Orešković.

- Ono što mogu reći jest to da je Povjerenstvo za unutarnji nadzor i Radničko vijeće donijelo mišljenje na osnovi kojeg sam dao prijedlog za razrješenje - kratko je rekao prof. Zovak.

Prof. Orešković potvrdio je da je kao predsjednik Upravnog vijeća otkazao sjednicu na prijedlog ministra.

- Istina je da smo se trebali sastati u 10 sati i da smo na prijedlog ministra odgodili - rekao je Orešković, a kad će se sjednica održati nije znao reći.

Kako neslužbeno doznajemo, ovakav potez ministra doživljava se kao pritisak jer se do sada u Vinogradskoj bolnici nikad nije dogodilo da ministar otkaže Upravno vijeće.

Ministar u tome ne vidi nikakav problem, odnosno smatra kako se trebaju zadržati visoki demokratski standardi.

Za Jutarnji list je potvrdio da nedostaju dva člana te da nije pozvana Dijana Zadravec, koja je inače kao zamjenica ravnatelja prisustvovala na upravnim vijećima.

Na pitanje je li neobično da se otkaže sjednica, s obzirom na to da su tri člana dovoljna za održavanje, ministar je odgovorio da se formalno sjednica mogla održati.

- Smatrao sam da je korektno da svi budu prisutni i da inkriminirana zamjenica ravnatelja ima pravo iznijeti svoje mišljenje - rekao je ministar Kujundžić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 17:56