KONTROVERZNA REZIDENCIJA

OTKRIVAMO Orepić odbio iznajmljivati vilu Costabella bankarima i jet-setu

 CROPIX

Od 2015. godine u AKD-u postoji razrađeni plan po kojemu bi se vila Costabella komercijalizirala i umjesto objekta u kojemu dužnosnici aktualne vlasti generiraju troškove na račun poreznih obveznika postala vila na kojoj bi se dobro zarađivalo.

Costabella bi po ovome planu postala elitna destinacija za odmor bankarima, visokim državnim dužnosnicima, premijerima, ambasadorima, menadžerima... Plan se temelji na izvješćima interne revizije o gospodarenju vilom Costabella proteklih godina i programu njene komercijalizacije, a bio je dovršen lani. Potpisala ga je smijenjena direktorica AKD-a Anita Perković Škalic, prihvatio Nadzorni odbor AKD-a, no čini se da nije naišao na plodno tlo ni kod resornog ministra Vlahe Orepića, kao ni kod Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

Turizam i MUP

- Zašto bi se MUP bavio turizmom? Postoji li i jedan razlog radi kojega bi AKD kojemu je osnovni biznis izrada dokumenata osnovao tvrtku za turističku djelatnost? - kaže nam osoba iz DUUDI-ja navodeći kako Costabella uopće nije bila na dnevnom redu DUUDI-ja, niti je o njoj bilo razgovora s resornim ministrom Orepićem. Za Costabellu, kaže, nije ni čuo dok nije izbila afera ljetovanja tehničkog premijera Tihomira Oreškovića koji je generirao trošak od oko 120.000 kuna, što je pak bio povod da se objave i prijašnji ogromni troškovi korištenja vile. Jedino o čemu se s Orepićem razgovaralo, kaže naš sugovornik iz DUUDI-ja, bilo je kako komercijalizirati MUP-ovo odmaralište u Valbandonu. Ministar Orepić jučer se nije javljao na pozive, a iz MUP-ova Ureda za odnose s javnošću rekli su da će “dati odgovor, ali im treba više vremena.”

U izvješću o internoj reviziji upravljanja Costabellom proanalizirali su se troškovi održavanja, ulaganja i ostali poput reprezentacije koji idu uz taj objekt, i to za protekle četiri godine (od 2011. do 2014. i prvu polovicu 2015. godine) te je revizorski odbor sugerirao da treba donijeti odluku u kojem smjeru dalje razvijati Costabellu, odnosno da li ju zadržati i pokušati na pravi način regulirati njenu punu funkciju preko DUUDI-ja ili odustati od nje ako će biti isključivo trošak AKD-a bez mogućnosti ostvarivanja prihoda barem u visini troškova godišnjeg održavanja. A samo ulaganja u Costabellu koja su nužna radi održavanja od 1995. godine kada ju je MUP, odnosno AKD uzeo u najam od DUUDI-ja, pa do početka 2015. godine iznosila su 1,3 milijuna kuna.

Osnivanje tvrtke

U troškovima funkcioniranja vile Costabella u razdoblju od 2005. do 2010. godine AKD je imao ukupni trošak od 3,2 milijuna kuna u koji su uračunati troškovi investicijskog održavanja, amortizacije, plaće domara koji je radio po ugovoru o djelu i troškovi plaća preostala dva zaposlenika te ostali izdaci. U narednom razdoblju, od 2011. do 2014. godine, troškovi funkcioniranja Costabelle su narasli i ukupno su iznosili 4,8 milijuna kuna, dok su prvih osam mjeseci 2015. iznosili 670.500 kuna.

AKD-ov plan koji je potpisala smijenjena direktorica Perković Škalic predviđao je osnivanje njihove tvrtke koja bi se bavila turističkom djelatnošću, dok bi se s DUUDI-jem potpisao novi ugovor o korištenju vile u vlasništvu države. Polazilo se od toga da se Costabella može standardizirati kao kuća za odmor sa 5 zvjezdica, a uz nju još apartman sa 5 zvjezdica i to bez većih investicija. Ideja je bila da se vila komercijalizira, a određena je i ciljna skupina u koju bi spadao državni, bankarski i gospodarski sektor, vlade, ambasade, ministarstva, parlamenti, banke, korporacije, najviše pozicionirani državni dužnosnici, predsjednici, premijeri, ambasadori, ministri, bankari, predsjednici uprava, menadžeri. Prema životnom stilu i prilikama, ciljanu skupinu kojoj bi se iznajmljivala vila Costabella činili bi gosti kojima je uz sav luksuz koji vila pruža važan diskretan odmor uz najvišu razinu sigurnosti i gosti kojima je iznimno važan odmor bez javnosti i medija.

Prihodi i rashodi

Bilo je i razrađeno da bi u početnoj godini komercijalizacije vile kanali prodaje išli uz pomoć matične tvrtke AKD koja ima uspostavljenu komunikaciju prema ministarstvima, ambasadama, bankama, korporacijama i slično. Kasnije bi se kanali prodaje proširili na specijalizirane agencije za prodaju luksuznih proizvoda. U financijskoj pripremi projekta za razdoblje od 2014. do 2018. uz popunjenost vile koja bi bila od 42 do 66 posto planirali su se ukupni prihodi od 1,5 milijuna eura, a ukupni plan troškova za to razdoblje od 1,3 milijuna eura. Povrat ukupnih ulaganja u Costabellu trebao se ostvariti već u trećoj godini.

Mladen Pejnović, šef DUUDI-ja u prošloj vladi: Treba komercijalizirati sve objekte koji nisu rezidencijalni

Predstojnik DUUDI-ja u mandatu prošle Vlade, Mladen Pejnović, kaže da je Costabella više od dvadeset godina u polulegalnom statusu u kojemu je koristi AKD i u takvome statusu zapravo služi političkim elitama. - Costabella nikad nije bila na popisu državnih rezidencija, a nije ni danas - kaže Pejnović i napominje kako državni dužnosnici mogu besplatno koristiti rezidencije te da je u vezi s njima sve regulirano, ali u njima nema cateringa.

- Državne rezidencije su prazne, a ide se u pararezidencije, objekte koji poput Costabelle nemaju do kraja sređen status, dok predsjednica države ide u vojarne - kaže Pejnović i ističe da ima više objekata poput Costabelle, a za ilustraciju je spomenuo lovačke domove. Po njegovom mišljenju, sve te objekte koji nisu rezidencijalni treba komercijalizirati.

Osobna karta Costabelle: Ima bazen od 174 kvadrata, lučicu, vinoteku

- vila je sagrađena 1924. godine, u vlasništvu je države

- smještena je između Bibija i Kantride, dijelu grada poznatom kao Costabella

- kompleks na kojem je vila prostire se na 5639 metara četvornih, unutar kojih je 3824 kvadrata parka, 500 kvadrata dvorišta, glavna kuća od 288 četvornih metara, manji stambeni objekt od 81 kvadrata

- u sklopu objekta je bazen od 174 metara četvornih i dva pomoćna objekta površine 34 i 41 kvadrat

- u kompleksu, a ulazi u režim pomorskog dobra, dio je obalnog puta od 325 četvornih metara, dio morske obale od 367 kvadrata i dva gospodarska objekta od 2 i 3 metra četvorna za zaštitarsku službu

- glavna kuća ima saunu, manju vinoteku, salon za zabavne igre sa stolom za biljar. Vanjski bazen je smješten unutar dvorišta

- dvorišna staza i stepenište izlazi na lučicu koja se nalazi ispod južnog ulaza na imanje koje okružuje objekt

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:56