BOGAT I ANONIMAN

OTKRIVAMO Ovaj tajanstveni milijunaš s Beverly Hillsa novi je vladar Lošinja

Mihajlo Perenčević jedan je od najbogatijih Hrvata, Putinov je prijatelj, a sada počinje graditi na Jadranu

U Rusiji gradi naftovode, predsjednik Dmitrij Medvedev zato ga je odlikovao Ordenom prijateljstva! Na Beverly Hillsu je kupio kultni restoran za šest milijuna dolara! Svaki član njegove obitelji u Zagrebu posjeduje vlastitu vilu!

Ali, 67-godišnji Mihajlo Perenčević, jedan od najbogatijih Hrvata, ima novi projekt.

Želi zavladati Malim Lošinjem, kvarnerskim otokom na kojem je ljetovao kao dječak.

Na njemu ima ogromnu vilu i zemljište, a ovih je dana najavio projekt gradnje golf-igrališta u suradnji s lošinjskim turističkim divom “Jadrankom”.

Učinio je to dan nakon što su većinski paket dionica “Jadranke” preuzeli ruski investitori, tvrtka Promsvyaz čiji su, pak, vlasnici braća Aleksej i Dimitrij Ananijev, poduzetnici teški tri i pol milijarde dolara.

Je li Perenčević doveo bogatu rusku braću? Stoji li i on sam iza te investicije? I tko je zapravo novi vladar otoka: ruska braća ili Perenčević?

- Ne znam hoće li u nekom trenutku Mihajlo Perenčević isplivati kao vlasnik, ali znam da je povezan s ruskim investitorima te da je u gradnju golf-terena već sada investirao vlastiti novac, dovodio je stručnjake, analizirali su teren, napravili projekte - otkriva izvor blizak Perenčeviću, a i “Jadranki”.

Za Mihajla Perenčevića u Hrvatskoj su dosad rijetki čuli.

Uspio je u nas postati bogat, a ostati anoniman.

Za njega, oni koji ga znaju, kažu da je jedan od najbogatijih Hrvata. Vlastiti biznis razgranao je iz Rusije, preko Londona, sve do Los Angelesa, gdje njegova supruga Sonja Perenčević posjeduje restorane. Dosad se u nas nije eksponirao.

Sve dok u “Jadranku” nisu ušli ruski investitori.

Dan poslije Perenčević je, uz Sanjina Šolića, predsjednika uprave “Jadranke”, održao konferenciju za novinare na kojoj je najavio projekt golf-terena i pratećih objekata na predjelu Matalda, na južnom dijelu otoka Cresa, Punti Križa.

Riječ je o zemljištu od 318 hektara u vlasništvu Krčke biskupije, a investitor bi bila “Jadranka” kojoj bi za realizaciju trebalo 50-ak milijuna eura.

Crkva će im zemljište, prema dosadašnjim dogovorima, dati u koncesiju na 50 godina.

- Miha (Perenčević) jako se zagrijao za golf - kaže mi jedan njegov prijatelj.

Ispričao nam je koliko Perenčević na otoku želi sagraditi nešto čime će se izdvojiti.

- Njegova je misao vodilja napraviti na Lošinju nešto posebno, sagraditi nešto sa pet, šest zvjezdica, da nam te investicije svima donose dobro - prepričava Perenčevićeve planove naš sugovornik.

Dojma je da se Perenčević pod stare dane planira povući u mirovinu na Lošinju.

- Toliko je zainteresiran da je spreman sam s partnerom, koji u uvali Čikat također ima vilu, financirati gradnju kanalizacije za uvalu, samo kako bi je zaštitili - priča nam sugovornik. Upravo je izrada novog prostoronog plana uređenja za tu uvalu pokrenula mnoge spekulacije. Jer na toj lokaciji, osim Perenčevića, vile posjeduju još neki privatnici koji bi također željeli urediti uvalu. Stanovnici Lošinja izražavaju bojazan da bi uvala mogla postati nepristupačna običnom stanovništvu. Naime, planira se elitno okruženje koje bi odgovaralo hotelima s pet zvjezdica.

- No, ne možemo u Čikatu graditi hotele s pet zvjezdica i ostaviti ovakvu uvalu - dodaje suradnik iz “Jadranke”.

Uoči prodaje “Jadranke” ruskom investitoru, Grad Mali Lošinj pokušao je prodati “Jadranki” zemljište. Većinom glasova na sjednici Gradskog vijeća Malog Lošinja bila je izglasana odluka o prodaji gradskog zemljišta uz hotele tvrtki “Jadranka”. Riječ je o 32 čestice na Čikatu kojima turističko poduzeće zaokružuje komplekse uoči velikog razvojnog ciklusa u kojem će se do 2017. godine uložiti više od 200 milijuna eura.

Prva je velika investicija na tom području, rekonstrukcija hotela Bellevue, vrijedna 22 milijuna eura, započela. Ali neki su se pobunili protiv te prodaje.

U priču se zatim uključilo Državno odvjetništvo iz Rijeke koje je naložilo zabranu prodaje, ustvrdivši da je u tom predmetu sporno čije je zapravo to zemljište - gradsko ili državno.

No, upravo je projekt uvale Čikat povezao Perenčevića, “Jadranku” i grad Mali Lošinj. Perenčević slovi za osobu koja je na Mali Lošinj dovela brojne imućne ruske turiste, od kojih su neki i kupili nekretnine.

Gradnja golf-terena ambiciozan je projekt. Ali ako se pokaže da je Mihajlo Perenčević i jedan od investitora u “Jadranku”, to će značiti da je uistinu ozbiljno zagrizao. Naime, “Jadranka” diktira život na Malom Lošinju. Službeno je poznato da je više od polovice vlasništva krajem prošle godine preuzela tvrtka iza koje stoji ruski investitor.

Hrvatska tvrtka Beta ulaganja preuzela je dionice “Jadranke”. Podsjetimo da je njih osnovala ruska tvrtka Promsvyaz sa sjedištem u Moskvi. Stekli su većinski paket dionica, a objavili su i ponudu za preuzimanje ostalih dionica. Ta je tvrtka stekla 166.839 dionica, odnosno 50,18 posto temeljnog kapitala, čime je postala većinski vlasnik te je morala objaviti namjeru kupnje preostalih dionica. Dionice su stečene po cijeni od 700 kuna. Tako je završena potraga za strateškim investitorom. Jer, “Jadranka” posljednjih godina priprema totalni turistički preporod Malog Lošinja. Već je uložila 60 milijuna eura u preuređenje hotela i kampova, a sad planiraju uložiti još 40 u proširenje lošinjskog aerodroma koji bi trebao primati velike putničke avione te u gradnju marine za megajahte i kompleks golf-terena.

Ukupno planiraju uložiti više od 100 milijuna eura!

I tu se pojavljuje Mihajlo Perenčević, a ruski investitori kupuju dionice.

A tko je Mihajlo Perenčević?

Na promotivnom videu jedne od njegovih ruskih kompanija helikopteri nadlijeću gradilište, ogromno postrojenje sa 12.000 radnika. Gradi se naftovod Istočni Sibir - Tihi ocean. Naftovod je dug 4740 kilometara, a njime će godišnje protjecati 15 milijuna tona nafte.

Uvjeti na gradilištu iznimno su teški. Radi se i na temperaturama od minus 60 Celzijevih stupnjeva.

Riječ je o projektu čiju je gradnju naručila ruska državna tvrtka Transneft, a vrijedan je 11 milijardi američkih dolara. Gradnja je počela 2009. Naftovod danas radi. Na najtežem dijelu gradnje toga naftovoda, dugom 2700 kilometara, u najnepristupačnijim dijelovima Sibira, kao glavni izvođači bile su angažirane Perenčevićeve tvrtke. Projekti su detaljno opisani u promotivnim videomaterijalima kompanija Amerco International i Velesstroy. Perenčević je 2010. kao predsjednik uprave Velesstroya dobio orden prijateljstva za doprinos ruskoj ekonomiji, i to od ruskoga predsjednika Dmitrija Medvedeva, kako se navodi u biltenu kompanije. Njegov prijatelj kaže da je vidio fotografije na kojima je Perenčević s Putinom. Iz Hrvatske je otišao početkom 80-ih. Živio je u Zagrebu, a uz Mali Lošinj vezan je zato što je na tom otoku ljetovao s roditeljima koji su tamo kupili kućicu od tridesetak četvornih metara.

Igrao je čak i košarku za lokalni košarkaški klub. A tamo ga opisuju kao jednostavnog tipa.

- Stalno je na skuteru od 50 kubika, čak ga i zimi vidim kako Zagrebom juri u debeloj jakni, koju valjda nosi i kad radi u Sibiru - ispričao je njegov prijatelj.

Obitelj Perenčević posjeduje danas nekretnine po cijelom svijetu, a u Zagrebu imaju vile, stanove, bazene.

Perenčevića se u jednom novinskom članku povezivalo s bivšim ministrom policije Ivanom Jarnjakom. Pisalo je da je bio njegov zamjenik. No, Jarnjak nam je tu informaciju demantirao. Rekao je da Perenčević nije bio na toj funkciji, ali da je na tom mjestu bio Željko Tomljenović s kojim se Perenčevića kasnije povezivalo.

Pokušali smo doći i do Perenčevića. No, na telefone u njegovu stanu na glavnom zagrebačkom trgu nitko se nije javljao, a ni u vili.

Uspjeli smo kontaktirati njegovu kćer koja nam je rekla da joj je otac na putu.

- Pošaljite broj pa ću mu javiti, ali njega vam nema - rekla nam je Nika Perenčević.

Perenčevićeva vila na Malom Lošinju zove se “Saborka”, a kupio ju je od Damira Lojena s kojim danas ulazi i u projekt gradnje golf-terena.

Perenčevićevi prijatelji kažu da se obogatio još krajem osamdesetih.

- Bilo je vidljivo da se već tada financijski odvojio od svih nas, a kasnije je samo rastao. Sjećam se da je najprije otišao u Libiju pa u Rusiju - ispričao je njegov prijatelj s otoka. Dodao je da je unatoč svemu ostao jednostavan. Kada je na otoku, najradije spava u svojem apartmanu od 40-ak četvornih metara u blizini teniskih terena.

Za razliku od njega, supruga Sonja Perenčević voli glamur Beverly Hillsa, pa je kupila kultni restoran Dan Tana’s. Na internetu je objavljen i članak o novom restoranu Sonje Perenčević. U njemu je taj ugostiteljski objekt predstavljen kao “novi chic restoran vrlo indikativnog nostalgičnog imena Doma na Beverly Hillsu”.

U tom se članku navodi i kultni restoran Dan Tana’s, smješten u zapadnom Hollywoodu, koji je kupila od Beograđanina Dobrivoja Tanasijevića, zvanog Dan Tana, i to za šest milijuna dolara. U taj su restoran redovito zalazili Clint Eastwood, David Arquette,Kim Kardashian, Larry King, Benicio del Toro, Quentin Tarantino, George Clooney te Paris Hilton koja je u njemu proslavila i svoj rođendan.

Ubrzo je, navodi se u članku, Sonja Perenčević sa kćeri Nikom na Beverly Hillsu otvorila i taj drugi restoran s mediteranskom kuhinjom.

Nikola Perenčević, sin Mihajla Perenčevića, radio je svojedobno kao menadžer u Questus fondu Borislava Škegre.

- Da, radio je kod nas, ali otišao je još prije tri godine. Posvetio se obiteljskom biznisu, koliko mi je poznato - rekao je Škegro.

Nikola Perenčević posjeduje ogromnu vilu na Tuškancu, njegova sestra u Jurjevskoj, a još jednu vilu u istoj ulici imaju i Sonja i Mihajlo Perenčević. Ni jedna od tih vila nije opterećena kreditnim zaduženjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 08:50