ŠTO DALJE

OTKRIVAMO PLANOVE GRABAR-KITAROVIĆ NAKON SLUŽBENE OBJAVE KANDIDATURE Doznali smo kada bi i gdje mogla predstaviti svoj detaljan izborni program

Program će se sastojati od nekoliko cjelina, a doznajemo da će glavni naglasci biti na osnaživanju vojske i policije, demografiji, skrbi o iseljeništvu...
 Goran Mehkek / CROPIX

Kolinda Grabar-Kitarović, nakon službene objave kandidature, koja će najviše ostati upamćena po uputama iz njenog govora o tome kad se tijekom izlaganja treba “blago osmjehnuti”, za tri do četiri tjedna trebala bi predstaviti i svoj izborni program.

U HDZ-u kažu da još nije odlučeno gdje će biti održana ta prezentacija na koju bi trebali doći premijer i šef stranke Andrej Plenković, ministri, te ostali istaknuti HDZ-ovci, ali navodno, nije isključeno da to bude u zagrebačkom hotelu Westin gdje je Grabar-Kitarović prezentirala svoj program prije pet godina kad je išla u prvu utrku za Pantovčak. Bilo je to, podsjetimo, 11. 11. u 11 sati.

- Ovaj put, prezentacija bi mogla biti održana i ranije, negdje krajem listopada - kazao je izvor blizak Grabar-Kitarović. Napominje kako će u međuvremenu biti održana sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj će i službeno biti donesena odluka da je Grabar-Kitarović njihova predsjednička kandidatkinja. Naš sugovornik ne želi otkrivati detalje oko izbornog programa Grabar-Kitarović, ali kaže da je on u završnoj fazi, kao i izrada izborne strategije.

- Program se radi u stožeru po napucima Grabar-Kitarović koja je najvećim dijelom sama pisala i svoj govor prilikom objave kandidature. U izbornom programu će biti pregled svega što je napravila u prvom mandatu, kao i ono što želi napraviti u narednih pet godina - kazao je sugovornik blizak Pantovčaku.

Program će se sastojati od nekoliko cjelina, a doznajemo da će glavni naglasci biti na osnaživanju vojske i policije, demografiji, skrbi o iseljeništvu, otvaranju prostora hrvatskom gospodarstvu u inozemstvu, kao i otvaranju prostora za ljude s idejama i inicijativama, daljnje pozicioniranje Hrvatske u Europi i svijetu...

Novi slogani

Prilikom prezentacije programa bit će predstavljeni i novi slogani, te spotovi za kampanju čija je izrada povjerena dvjema PR agencijama. U HDZ-u ne otkrivaju o kojim je agencijama riječ, a navodno bi ovih dana s njima trebali biti potpisani ugovori.

Grabar-Kitarović će svoj izborni program predstaviti i na dvije stranačke klauzure koje će se najvjerojatnije održati tijekom studenoga, i to iza obljetnice Vukovara. Predsjednica će krenuti u još jedan veliki obilazak Hrvatske, a tamo će joj po županijama u pratnji biti lokalni HDZ-ovci, a još više nego do sada viđat ćemo je po raznim događajima. Tako bi se već danas trebala naći na Danima hrvatskog turizma u Osijeku gdje će se vjerojatno sresti i s premijerom Plenkovićem.

Što se tiče glavnih protukandidata Grabar-Kitarović, u HDZ-u kažu da će oni voditi afirmativnu kampanju.

- Nemamo se namjeru baviti njenim protukandidatima, ali se nećemo libiti ni odgovoriti na populističke provokacije - komentirao je sugovornik iz kruga predsjednice.

Ministri su jučer uoči sjednice Vlade redom dali potporu Grabar-Kitarović, u čiju su pobjedu, kako su istaknuli, uvjereni. No, dio HDZ-ovaca kazao nam je jučer kako smatraju da je pred Grabar-Kitarović teška bitka s vrlo neizvjesnim ishodom.

- Pitanje je kako će sve to izgledati. Okolnosti su sada puno drugačije nego prije pet godina. Onda je vladala prava euforija oko njene kandidature, svi su bili angažirani. Sada ne vidim taj optimizam, ljudi se više bave unutarstranačkim izborima - kazao je jedan od naših sugovornika iz stranke. Ističe i kako postoji velika nesloga i netrpeljivost na relaciji HDZ - Pantovčak.

Brani svoj mandat

- Vidjelo se to i prilikom objave kandidature koja je po meni bila jako loša. Ne znam kako je to sve zamišljeno, ali djelovalo mi je kao da stranka praktički u tome i ne sudjeluje. Grabar-Kitarović nije u poziciji izazivača, nego brani mandat i zato je prilikom svoje prve službene objave to trebalo izgledati drugačije, s punom potporom i energijom, kako mi to već radimo na takvim skupovima.

Ovako je dojam jako slab. I ne znam čemu privremeni slogani. Barem je bilo vremena da se za prvi istup pripremi i program i sve što uz to ide - komentirao je jedan dugogodišnji član HDZ-a, dodajući kako se plaši da će, bez obzira na sve nove poruke koje budu osmislili za kampanju, Grabar-Kitarović najviše biti upamćena po sloganu “blag smiješak”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:03