PRIPREME ZA IZBORE

OTKRIVAMO: POČEO RAT ZA MJESTA NA LISTAMA Plenković protiv Davora Bernardića, Jandroković ili Beroš na Rajka Ostojića, a Komadina na Medveda

Davor Bernardić i Andrej Plenković
 Ivan Perić i Matija Djanješić / Hanza Media

Dva mjeseca prije izbora u dvije najveće stranke, HDZ-u i SDP-u, počela je borba za mjesta na listama koja garantiraju ulazak u novi saziv Sabora.

Šef HDZ-a Andrej Plenković, kako govore HDZ-ovci, izborne će liste vjerojatno slagati u posljednji trenutak.

- On je sistematičan i oprezan i imena se neće znati do samog kraja. Oko mjesta na listama uvijek se vodi bitka. Županijski odbori imaju svoje prijedloge, vrh stranke svoje i onda se to kombinira. To nije jednostavan posao jer se prilikom slaganja, uz osobne želje, mora voditi računa da se zadovolje i drugi interesi. Plenković će, nakon što je njegov tim pobijedio na unutarstranačkim izborima, sada vjerojatno morati raditi manje kompromisa. Može se očekivati da će na prolazna mjesta staviti sebi najodanije ljude - komentirao je jedan istaknuti HDZ-ovac.

Kaže kako se o imenima u ovom trenutku samo nagađa. Tako u HDZ-u procjenjuju da će listu u prvoj izbornoj jedinici nositi Andrej Plenković, u drugoj moguće Gordan Jandroković ili Vili Beroš, i u trećoj Davor Božinović, a u četvrtoj Ivan Anušić. U toj jedinici trebala bi biti i Vesna Bedeković, dok bi u trećoj bio i ministar Darko Horvat. Nagađa se da bi ministar Tomo Medved predvodio listu u sedmoj izbornoj jedinici, Oleg Butković u osmoj, a Damir Krstičević u desetoj u kojoj će biti i Branko Bačić te Marija Vučković. Ministar Tomislav Ćorić, navodno, u kombinacijama je za šestu izbornu jedinicu, dok bi u petoj, na prvom ili drugom mjestu, mogao biti Josip Aladrović. Zasad nije sigurno tko će biti u devetoj jedinici, spominje se Branka Juričev Martinčev, a vjerojatno će tamo na listi biti i Grozdana Perić te Goran Pauk, dok u HDZ-u nagađaju hoće li se na listi pojaviti i Božidar Kalmeta.

Visoka mjesta na listama, smatraju neki HDZ-ovci, dobit će i Marijana Balić, Majda Burić, Marko Pavić, Nikolina Brnjac, Ljubica Lukačić, Krunoslav Katičić, šef HDZ-ove Mladeži Ivan Vidiš te Nada Murganić. U stranci govore kako bi na listi mogli biti i Tena Mišetić, šef Mladeži HDZ-a Zagreb Maksimiljan Šimrak, potom Domagoj Mikulić, Marko Šimić, Nataša Tramišak...

HSLS UZ HDZ

Što se tiče sadašnjih koalicijskih partnera HDZ-a, koji bi se možda mogli naći na njihovoj listi, neki u stranci najviše šansi daju šefu HSLS-a Dariju Hrebaku.

- Mislim da Branko Hrg nema šansi, ali bi zato mjesto na listi u drugoj izbornoj jedinici mogao dobiti Hrebak. On je u ovoj krizi radio dobar posao u Bjelovaru, a osvojio je dosta glasova i na posljednjim izborima, samo što ga je na kraju s oko 500 glasova preskočio Milijan Brkić - komentirao je jedan sugovornik. Dodao je kako ne zna je li na toj relaciji već bilo nekih razgovora, a navodno je Hrebak zanimljiv još nekim opcijama s centra.

U drugoj izbornoj jedinici moglo bi biti prilično zanimljivo ako je suditi prema informacijama iz kuloara. Tamo bi listu iz političke platforme Miroslava Škore navodno trebao nositi Zlatko Hasanbegović, a što se tiče liste SDP-a, spekulira se da bi treće mjesto na njihovoj listi mogao dobiti župan Damir Bajs, dok bi se na petom ili šestom mjestu mogao naći i gradonačelnik Križevaca Mario Rajn koji je nedavno ušao u HSS.

Europarlamentarci

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić liste za parlamentarne izbore namjerava sastaviti po istome principu kao i za Europski parlament - kombinaciju jakih i prepoznatljivih imena uz nagrađivanje stranačkog kadra koji mu je bio lojalan tijekom unutarstranačkih sukoba kada ga se nastojalo maknuti s čela stranke. To znači da će na listama biti svi SDP-ovi europarlamentarci - Biljana Borzan, Fred Matić, Tonino Picula i Romana Jerković, svatko u svojoj izbornoj jedinici. U SDP-u podsjećaju da je isto napravio i HDZ na izborima prije četiri godine kada su na listama bili njihovi zastupnici u Europskom parlamentu, Andrej Plenković, Ivana Maletić i drugi.

Frontmeni pobune protiv Bernardića, bivši ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, ministar okoliša Mihael Zmajlović i SDP-ov ustavnopravni stručnjak Peđa Grbin bit će na listama, ali neće biti nositelji. Tako će u trećoj izbornoj jedinici nositelj liste biti zagorski župan Željko Kolar, a Hajdaš Dončić najvjerojatnije će biti na zadnjem mjestu s kojeg bi zahvaljujući preferencijalnim glasovima trebao ući i u idući saziv Sabora. Na kojoj će poziciji biti Zmajlović, nije poznato, no Bernardić s njime računa jer ga vidi kao osobu koja će uz Mirelu Holy komunicirati teme okoliša i zelene ekonomije, a spominje se i kao SDP-ov kandidat za župana Zagrebačke županije na lokalnim izborima koji slijede iduće godine.

U osmoj izbornoj jedinici koja obuhvaća Istru i Kvarner nositelj liste bit će Erik Fabijanić, predsjednik Glavnog odbora SDP-a koji je tijekom unutarstranačkih sukoba čvrsto stajao uz Bernardića. U istoj je izbornoj jedinici Peđa Grbin koji će se naći na listi, ali nije sigurno na kojem mjestu. Za njega bi to mogao biti problem jer je broj mandata koje SDP tamo može osvojiti ograničen, a pritom je jedno ulazno mjesto osigurano za predsjednika HSU-a Silvana Hrelju. Bude li se išlo na izbore u koaliciji s IDS-om, gužva bi mogla biti još i veća.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina bit će nositelj liste u sedmoj izbornoj jedinici koja obuhvaća Gorski kotar, a gdje SDP osjeća da gubi birače.

Nositelj liste u drugoj izbornoj jedinici koja obuhvaća dio Zagreba i Bjelovarsku županiju bit će Rajko Ostojić, a ulazno mjesto na listi dobit će kao koalicijski partner bjelovarski župan Damir Bajs.

Glas i Snaga

Izborne jedinice koje obuhvaćaju Slavoniju SDP će pojačati s dvoje europarlamentaraca, Biljanom Borzan iz Osijeka i Fredom Matićem. U 10. jedinici nositelj liste bit će Arsen Bauk. Na listi će se naći gradonačelnica Supetra Ivana Marković, zatim pisac ekonomskog programa SDP-a Branko Grčić, te Katja Glamuzina.

U devetoj izbornoj jedinici nositelj liste bit će Franko Vidović.

Već tradicionalno, Bernardić bi trebao biti nositelj liste u prvoj jedinici u kojoj će se naći i glavni tajnik stranke Nikša Vukas, potom Joško Klisović, Boris Lalovac, a ulazno mjesto dobiti će i koalicijski partner Goran Aleksić (SNAGA). Ako se postigne koalicijski sporazum s Ankom Mrak Taritaš, onda bi i ona trebala imati ulazno mjesto u prvoj izbornoj jedinici.

Premda se ponovo politički aktivirao, bivši šef Podravke Zvonimir Mršić najvjerojatnije neće ići na liste, ali ga Bernardić vidi u svojoj vladi kao glavnu osobu za gospodarstvo ako osvoji vlast.

S HSS-om je dogovoreno da dobiva ulazna mjesta u petoj, šestoj i sedmoj jedinici, HSU će dobiti ulazno mjesto u osmoj i četvrtoj jedinici. Ostaje otvoreno hoće li se postići dogovor s IDS-om, PGS-om, Glasom i međimurskim županom Matijom Posavcem.

U SDP-u kažu da su ulazna mjesta računali prema rezultatima izbora 2015. i 2016. godine. Tada je SDP s koalicijskim partnerima osvojio 54 saborska mandata od čega je SDP-u išlo njih 39, a čak 15 koalicijskim partnerima. Ovaj put će omjer biti drugačiji i SDP-ovci će dobiti više mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 11:02