POLICIJA POKRENULA ISTRAGU

OTKRIVAMO: POLITIČARIMA UKRADEN IDENTITET Hajdaš Dončić, Vešligaj i Tušek 'prodavali' staro željezo za 2000 kuna, među žrtvama je 20-ak javnih osoba

Siniša Hajdaš Dončić, Žarko Tušek i Marko Vešligaj
 CROPIX

Zagorski političari, među kojima su SDP-ov potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić, SDP-ov zastupnik i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj te HDZ-ov saborski zastupnik Žarko Tušek, žrtve su krađe identiteta.

Jedna se tvrtka, kako neslužbeno doznajemo, poslužila njihovim OIB-om i adresama koje su objavljene na kandidacijskim listama te fiktivno prikazala da im je isplatila novac. Budući da se o izvlačenju novca preko fiktivnih računa trenutačno vodi kriminalistička obrada u PU krapinsko-zagorskoj, nismo uspjeli doznati puno detalja, pa tako ni ime tvrtke koja se poslužila osobnim podacima zagorskih zastupnika.

Doznali smo, međutim, da su Hajdaš Dončić, Vešligaj i Tušek fiktivno isplaćeni za staro željezo. Prevaranti koje policija istražuje krivotvorili su račune prema kojima su im saborski zastupnici prodali sekundarni otpad. Za stare perilice rublja, karoserije starih automobila i drugo željezo zastupnici su, prema krivotvorenim računima, dobili oko 2000 kuna po isporuci.

Rade posao

- Prije dva tjedna čuo sam da policija istražuje takvo što, ali još me nisu pozvali u policiju i ne znam pojedinosti - rekao je HDZ-ov Tušek i u šali pripomenuo da se nekada bavio prodajom automobila (šef zagorskog HDZ-a svojedobno je bio izvršni direktor u AC Redanu koji je ovlašteni koncesionar za prodaju Renaulta, Dacije i Nissana te za servis Peugeota za Krapinsko-zagorsku županiju), ali da ipak nisu bili staro željezo.

Hajdaš Dončić nam je, kada smo ga pitali prodaje li staro željezo, kroz smijeh rekao da je bio u policiji i dao izjavu. Potvrdio je da mu je ukraden OIB te da je netko krivotvorio račune prema kojima ispada da je prodavao sekundarni otpad. Premda je to ekološki vrlo prihvatljivo i pozitivno, Hajdaš Dončić kaže da mu prodaja starog željeza ipak nije dodatni izvor prihoda.

Vešligaj je također potvrdio da je bio u policiji.

- Policija me pozvala jer moraju provesti postupak. Kazao sam im da nemam nikakvih saznanja o sekundarnom otpadu - rekao je Vešligaj te dodao da je i policajcima cijela priča pomalo smiješna i bizarna, no rade svoj posao.

Razlog za raspravu

Među šturim informacijama o kriminalističkoj obradi koja se vodi zbog krađe identiteta i izvlačenja novca, doznali smo kako su žrtve krađe identiteta, osim političara, još neke javne osobe iz Krapinsko-zagorske županije te da ih je ukupno dvadesetak. U svim slučajevima su se izrađivali fiktivni računi prema kojima ispada da su zagorski političari tvrtki koja je predmet istrage prodavali sekundarni otpad, a po računu se izvlačilo oko 2000 kuna.

Naziv tvrtke i tko su joj vlasnici nismo uspjeli doznati, nego samo podatak da joj sjedište nije u Zagorju nego u Rijeci, a cijelu istragu koordiniraju državni odvjetnici iz Rijeke. Kako je riječka tvrtka odlučila iskoristiti osobne podatke političara iz Zagorja, zasad također nije jasno.

Osobni podaci kojima su se prevaranti poslužili kako bi preko OIB-a i adrese krivotvorili račune i za sebe izvukli novac iz tvrtke nalaze se na kandidacijskim listama koje su bile predane Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) za parlamentarne izbore 2016. godine.

Predsjednika DIP-a, Đuru Sessu, pitali smo moraju li osobni podaci kandidata za zastupnike u Saboru biti svima javno dostupni i dobili odgovor kako sigurno ima razloga za raspravu o tom pitanju, no zakoni su takvi da ih se mora objaviti.

- Zakonom je propisano koje sve podatke kandidati moraju dostaviti, a među njima je i OIB. Dakle, zakonski je utvrđen sadržaj kandidacijske liste, a DIP je dužan objaviti potpunu kandidacijsku listu sa svim podacima koje ona sadrži, pa tako i s OIB-om - rekao je Sessa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:42