NOVA STRATEGIJA

OTKRIVAMO POZADINU BERNARDIĆEVIH NAPADA NA OPORBU Što zapravo stoji iza žestokih kritika šefa SDP-a na račun potencijalnih koalicijskih partnera

 Damjan Tadic / CROPIX

Kritike koje je predsjednik SDP-a Davor Bernardić prošli tjedan iz Istre uputio svim oporbenim strankama, izuzev HSS-a, na tragu su stava ove stranke da na prvim idućim izborima izađu sami, bez koalicijskih partnera.

Riječ je o izborima za Europski parlament za koje su se SDP-ovci već počeli intenzivno pripremati. Glavni odbor SDP-a prošle je subote potvrdio izborni stožer, a njegov sastav otkriva tko će od SDP-ovaca ostvariti ambiciju da političku karijeru nastavlja u Bruxellesu, a kome su kod novog stranačkog vodstva dionice potpuno propale.

Na čelu izbornog stožera je Rajko Ostojić, a članovi su Tonino Picula, Biljana Borzan, Zlatko Komadina, Romana Jerković i Ranko Ostojić. Poznato je da ambiciju za ulazak u Europski parlament imaju i Bojan Glavašević te Domagoj Hajduković, no kako se njihova imena nisu našla na popisu izbornog stožera, moglo bi se zaključiti da se s njima ne računa, ili barem ne na prvim mjestima na listi.

Previranja u SDP-u

- Još nije donesena konačna odluka o tome hoće li SDP sam izaći na izbore za Europski parlament, no ja sam za samostalni izlazak jer smo mi jedina socijaldemokratska stranka - rekao je Komadina, a na pitanje što je s partnerstvom s HSS-om, odgovara kako nije logika da se ide na politički kombinirane liste sastavljene od stranaka koje su suprotstavljene u Europskom parlamentu.

Na daljnje pitanje vidi li se na listi, Komadina je odgovorio dvosmisleno, rekavši “o tom, potom”.

Ni Rajko Ostojić nije izravno potvrdio želi li otići u Bruxelles, ali je rekao da je odmah nakon preuzimanja funkcije predsjednika izbornog stožera za europarlamentarne izbore napustio funkciju predsjednika Središnjeg savjeta SDP-a. I Ostojić smatra da SDP treba samostalno izaći na izbore, a veći angažman na njihovoj pripremi najavljuje odmah poslije uskrsnih blagdana.

- Europski parlament ima 20 odbora, a mi u stožeru međusobno ćemo si ih podijeliti i svatko će biti zadužen pripremiti se za točno određena područja - kaže Rajko Ostojić.

Na sastav SDP-ove liste za Europski parlament bitno će utjecati i odluka Glavnog odbora po kojemu od 12 kandidata pola moraju biti žene, a lista mora biti složena po zip-modelu.

Mjesta na listi

Zanimljivo ime među članovima izbornog stožera je ono Ranka Ostojića koji je od prvoga dana jedan od glavnih oponenata Davora Bernardića kao predsjednika stranke.

Ulazak u izborni stožer može značiti da je došlo do njihova približavanja, ali može značiti i da je to Bernardićeva metoda da se riješi jednog od oponenata. Ako će se služiti ovakvom metodom eliminacije protivnika u stranci, onda bi se i Bojan Glavašević mogao nadati mjestu na listi. Tim prije što bi njegov odlazak u Bruxelles otvorio slobodno mjesto u Saboru na koje bi došao Ivo Jelušić, član Predsjedništva i jedan od bliskih suradnika Davora Bernardića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:52