VRUĆE U LICI

OTKRIVAMO POZADINU POBUNE Milinović nikad nije imao manju moć, HDZ u županiji vlada u samo jednom gradu: 'Izgubio je kontrolu nad pola milijarde kuna'

Karlo Starčević
 Luka Gerlanc / CROPIX

Da ima apsolutnu političku podršku sebi podređenih HDZ-ovaca, Darko Milinović je jučer u Gospiću jasno demonstrirao. No, moć koju ima među svojim sugrađanima na najnižoj je razini otkako se sam bavi politikom, odnosno otkako je Ličko-senjske županije.

Župan je postao nadmoćno, no od četiri grada u županiji, samo u jednom HDZ ima gradonačelnika - Senju, dok su Gospić, Otočac i Novalja u rukama njegovih ljutih političkih rivala. Od osam općina, ima samo četiri. Na posljednjim izborima Milinović je izgubio Gospić od pivara Karla Starčevića te financijski najatraktivniju općinu - Plitvička jezera - od profesora Ante Kovača. Nakon što je HDZ vratio vlast pa se “riješio” Mosta, čime su Plitvice ušle u HDZ-ovu “kvotu”, računao je da će, kao prije preko Branislava Šutića, koji je jučer u Gospiću kao predsjednik GO HDZ-a Otočca u ostavci stajao iza njega, opet upravljati ogromnim financijskim budžetom.

No, to se nije dogodilo zbog ministra Ćorića. Ako zbrojimo proračun Gospića te Općine, odnosno Parka, dolazimo do svote od gotovo pola milijarde kuna javnog novca kojim u Lici više ne upravljaju Milinovićevi ljudi. Da je zatvaranje i treće pipe vjerojatno najvažniji razlog njegova istupa, smatraju ljudi koji su mu nanijeli najteže političke poraze, gradonačelnik Gospića Karlo Starčević i načelnik općine Plitvička jezera Ante Kovač.

- Dakako da je to temeljni razlog jer kontrola novca je totalno izgubljena, od Novalje i Zrća do Gospića i općine Plitvička jezera, a sada poglavito u nacionalnom parku. Ne vjerujem da bi Tomsilav Kovačević dozvolio takvu kontrolu novca, kao što je dozvolio Šutić i kao što je rađeno sa Šutićem i ostalim ljudima koji su bili pod Milinovićevom kontrolom - kaže Starčević.

Tvrdi da Milinović i njegovi HDZ-ovci u 25 godina nisu otvorili nijedno radno mjesto u proizvodnji, a da u posljednjih sedam ruše njega koji je sam stvorio više od 50 takvih radnih mjesta.

- To je tragedija. Budući da do danas nije zbog toga povukao nikakve konzekvence, čestitam mu na ostavci - zaključio je Starčević.

Načelnik Plitvica Ante Kovač čestita na izboru Tomislavu Kovačeviću, kaže da ga poznaje površno, ali da je bio na nekoliko njegovih predavanja te smatra da je njegova vizija razvoja regije i parka odlična.

- Želim mu da viziju provede i u djelo. Čestitam i ministru Ćoriću što se znao oduprijeti, a pritisci su bili veliki čak i za jednog ministra. Kad vidim tko sve negoduje izborom Kovačevića, u mojim očima samo rastu i Kovačević i ministar Ćorić i premijer Plenković. Naime, za sve negativno što se događalo s Plitvicama gotovo pa isključivi je krivac županijski HDZ na čelu s Milinovićem.

Milinović je autokrat s vojskom poslušnika koja ne može postojati bez izvora financiranja. Park su isključivo na taj način poimali i konačan rezultat takvog postupanja bila bi devastacija i još jedna privatizacija na hrvatski način - poručuje Kovač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:35