PODJELA

OTKRIVAMO POZADINU RASKOLA MEĐU NEOVISNIMA ZA HRVATSKU U oba tabora kruži nekoliko priča: 'Funkcionirali su kao OPG, a ne stranka'

 
Željko Glasnović, Zlatko Hasanbegović, Bruna Esih
 Željko Puhovski / CROPIX

Stranka Neovisni za Hrvatsku uskoro će se podijeliti na dva dijela. Po svemu sudeći, na jednoj strani bit će Bruna Esih, Krešimir Kartelo i Ivo Mikić, a na drugoj Zlatko Hasanbegović, Tomislav Jonjić, Domagoj Bešker i Ana Lederer.

Cijela priča navodno je pukla nakon izbora za Parlament EU kada je sam Hasanbegović odlučio istaknuti kandidaturu na sljedećem saboru stranke. Prije toga je dogovoreno kako će taj sabor biti izborni, budući da je predsjedništvo stranke ranije donijelo odluku kako bi se sastav predsjedništva trebalo raširiti.

Njegova kandidatura neugodno je iznenadila dio članova stranke.

- Bruna je stranku vodila korektno. Išla je po terenu i zna se da ona ima organizacijske sposobnosti koje Hasanbegoviću nedostaju. Njegova kandidatura je bila baš veliko iznenađenje, uvjereni smo kako to nije donio samostalno već uz potporu nekih naših članova i vanjskih savjetnika - pričaju nam članovi stranke. Oni pak, koji su zauzeli Hasanbegovićevu stranu, objašnjavaju kako je uistinu smiješno da neki budu iznenađeni Hasanbegovićevom kandidaturom “jer je upravo on najistaknutiji i najprepoznatljiviji član stranke”.

Oba tabora očekivano nude vlastite verzije pucanja Neovisnih. Prema jednoj, sve je počelo EU izborima kada je TV voditelj Velimir Bujanec napustio Neovisne i okrenuo se Suverenistima. Oni su pak stali iza pjevača Miroslava Škore kao predsjedničkog kandidata, a mediji su pisali i kako iza Škore stoji i Mate Radeljić, bivši savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. U tim trenucima Esih je ušla u verbalni rat s Bujancem, no Hasanbegović, koji je godinama vezan uz tog voditelja kojeg obožava ekstremna desnica, u tom sukobu nije čvrsto stao na stranu predsjednice stranke.

Zatim se, prema našim sugovornicima koji dobro poznaju situaciju unutar stranke, u javnosti počeo puštati spin kako je Esih protiv ujedinjenja s ostalom desnicom, dok je najglasniji protivnik zapravo bio Tomislav Jonjić.

- Zatim se počelo puštati da će Esih ući u kandidaturu kako bi pomogla trenutnoj predsjednici Grabar-Kitarović i kako zapravo to priželjkuje i HDZ koji se navodno “prepao” Škore. A zapravo je riječ o tome da frakcijama unutar HDZ-a ne odgovaraju Neovisni kao stranka i da se tu stranku odlučilo razjediniti Hasanbegovićevom kandidaturom - kažu naši sugovornici.

Mnogi članovi pak smatraju kako je ovakva situacija i očekivana jer je otpočetka građena na prijateljskim temeljima.

- Nisu funkcionirali kao politička stranka. Više je to bio kao neki politički OPG. A to nikad ne završi dobro - objašnjavaju članovi stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 12:18