VELIKI INVESTITORI

OTKRIVAMO Prodaju se hoteli u vlasništvu države: za ove ima i po nekoliko zainteresiranih kupaca

Od kupaca se traži da provedu restrukturiranje, riješe sve dosadašnje dugove, dokapitaliziraju i obnove hotele

Nakon godina bezuspješnih pokušaja privatizacije, pet hotela u državnom vlasništvu do kraja rujna moglo bi pronaći nove vlasnike.

Riječ je o tvrtkama HTP Korčula, Vranjica Belvedere, Hoteli Plat, Hotel Medena i Hoteli Živogošće, za koje su stigle ponude investitora zainteresiranih za restrukturiranje i dokapitalizaciju.

Kako doznajemo, interes investitora ovaj je put bio iznimno velik, a prođe li sve bez problema, tih pet državnih turističkih kompanija bit će prve iz investicijskog kataloga Ministarstva turizma koje će uistinu biti prodane!

Poseban postupak

I to mnoge od njih nakon desetljeća bezuspješnih pokušaja privatizacije.

- Istina, dobili smo puno ponuda i jako smo zadovoljni. Posebno zbog toga što je za dobar dio tvrtki stigla nekolicina ponuda, a što pokazuje da bismo konačno mogli napraviti korak dalje jer je za te tvrtke neophodno da pronađu dobre partnere - doznajemo od jednog izvora bliskog Ministarstvu turizma.

Foto: Hoteli Živogošće

Tvrtka HTP Korčula i Hoteli Živogošće dobili su po jednu ponudu, no preostale tri tvrtke imaju po četiri zainteresirana investitora koji su hotele ocijenili dobrim prilikama za ulaganje u turizam.

Svih pet tvrtki je u predstečajnoj nagodbi pa je postupak njihove privatizacije išao drugačijim tijekom od uobičajene prodaje tvrtki iz investicijskog kataloga Ministarstva turizma.

Ta su hotelska poduzeća kroz predstečajne nagodbe zapravo tražila strateške partnere od kojih očekuju tri stvari: da obave postupak restrukturiranja tvrtke, riješe dugovanja kompanija i provedu dokapitalizaciju te potom investiraju u obnovu hotela, od kojih mnogi godinama posluju u dosta skromnim uvjetima.

Foto: Vranjica Belvedere

- Istina je, dobili smo četiri ozbiljne ponude. Investitori su pozvani da do petka predaju dopune, a sljedeći tjedan konačno će se odlučivati o sudbini Plata - kaže direktor Hotela Plat, Pero Matić.

Četiri ponude za Plat

Ti su dubrovački hoteli u predstečajnoj nagodbi završili s ukupnim dugovanjem oko 200 milijuna kuna, ali samo jednim vjerovnikom, Ministarstvom financija.

Na prvu to djeluje čudno, ali Hoteli Plat jedna su od tri državne tvrtke čiji su direktori, zbog dobrog poslovanja, dobili pravo na isplatu bonusa za 2012. godinu pa je Matić tako dobio 65 tisuća kuna bruto naknade.

Foto: Hoteli Plat

Bonus mu je isplaćen, kaže, zbog dobrog poslovanja hotelskog poduzeća usprkos činjenici da je tvrtka u predstečajnoj nagodbi.

- Naše je dugovanje posljedica starog kredita HBOR-a, a od 200 milijuna kuna, samo na kamate otpada točno polovica tog duga. Ako govorimo o redovitom poslovanju našeg hotela, onda je iz izvješća jasno da je hotel svake godine bolji za pet posto, da imamo porast noćenja i prihoda, da je tvrtka likvidna, a radnicima je dosad isplaćena baš svaka plaća - objašnjava Matić.

To su, tvrdi, prepoznali i investitori koji su za tvrtku predali čak četiri ponude.

Četvorica investitora tijekom kolovoza posjetila je i Vranjicu Belvedere kod Trogira. Tvrtka je također u predstečajnoj nagodbi, ali i dalje dosta dobro financijski stoji - nema obveze osim dugovanja na temelju državnih jamstava za otkup dionica Splitske banke u iznosu 42 milijuna kuna.

Razumnije ponude

Osim toga, u Vranjici Belvedere sve se tekuće obveze redovito podmiruju, obveza prema državi i dobavljačima nema. Za razliku od Vranjice Belvedere i Hotela Plat, radnici HTP Korčule potražuju dva milijuna kuna za zaostale plaće, potom 61,4 milijuna potražuje RBA, 15,9 OTP banka, AUDIO 21 milijun, a Porezna uprava 10 milijuna kuna.

Kako neslužbeno doznajemo, u ovom valu ponuda očekuju se znatno razumnije cifre od onih koje su nekim tvrtkama investitori nudili u ranijim pokušajima privatizacije.

Foto: Hotel Medena

Tijekom rujna trebala bi se sastati radna skupina Ministarstva turizma koja je preuzela prikupljene ponude za pet hotela i donijeti konačnu odluku o odabiru strateških partnera. Jednom kada to bude učinjeno, o odabiru radne skupine trebat će odlučiti i nagodbeno vijeće Fine.

Za neke od tih pet tvrtki ovo je posljednja slamka spasa. Naime, postupak predstečajne nagodbe već je jednom produljen HTP-u Korčula i Hotelima Plat pa bi te tvrtke, ne odabere li se strateški partner, mogle završiti u stečaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:26