NOVI SKANDAL U SISKU

OTKRIVAMO Ravnatelj sisačke bolnice namjestio sinu posao od 670 tisuća kuna!

Računala bolnice održava tvrtka bez zaposlenih. Sisačka policija podnijela je kaznenu prijavu
 Miroslav Kis/Cropix

SISAK - Sisačka policija priopćila je u četvrtak, 2. svibnja kako je provela kriminalističko istraživanje i podnijela kaznenu prijavu zbog počinjenog kaznenog djela zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti protiv 57-godišnjeg Siščanina, ravnatelja javne ustanove u Sisku. Policija nije priopćila ime i ustanovu, ali neslužbeno doznajemo da je riječ o dr. Damiru Pahiću, ravnatelju Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić” Sisak, kojeg se tereti da je pogodovao tvrtki “DM-Soft” kojoj je na čelu njegov sin Alan.

'PROVEST ĆEMO HITNU KONTROLU U SISAČKOJ BOLNICI!' HZZO reagirao na potresnu priču objavljenu u Jutarnjem

Policija ravnatelja sisačke bolnice sumnjiči da je izravnim ugovaranjem usluga s tvrtkom svoga sina, bez prethodne provedbe postupka javne nabave, sklapao godišnje ugovore od siječnja 2006. do siječnja 2011. godine. Također ga sumnjiče da je proveo pregovarački postupak javne nabave bez prethodne objave od 1.srpnja do 31.prosinca 2011. godine i zaključio ugovor s istom tvrtkom 4. srpnja 2011. godine. Tim svojim postupcima je, kako je policija utvrdila kriminalističkim istraživanjem, tvrtki svojega sina “DM-Soft” pogodovano, odnosno ta je tvrtka stavljena u povoljniji položaj u odnosu na ostale potencijalne dobavljače usluga. Na taj način tvrtki vlastitog sina je pribavio imovinsku korist od 678.493 kune.

Policija je istragu provela temeljem zahtjeva Općinskog državnog odvjetništva u Sisku, a novine su tijekom 2011. godine pisale kako je ravnatelj sisačke bolnice dr. Pahić, prijavljen DORH-u zbog niza nepravilnosti u radu bolnice. Jedna od nepravilnosti je i činjenica da natječaj za održavanje bolničkog softvera nije proveden, a za oko 150 tisuća kuna godišnje obavlja ga tvrtka “DM - Soft d.o.o.” iz Siska, koja je u vlasništvu ravnateljeva sina Alena Pahića.

Štoviše, tada je pisano kako tvrtka DM - Soft nema nijednog zaposlenog, te da je održavanje bolničkih kompjutorskih programa jedini godišnji prihod te tvrtke. Tada je dr. Pahić tvrdio da u tome ne vidi ništa sporno, jer tvrtka “DM-Soft” u sisačkoj bolnici održava još od 1996. godine, kada on još nije bio ravnatelj bolnice. Ali je tada bio ravnatelj tvrtke “DM - Soft” kojoj je i osnivač. Kada je postao ravnatelj bolnice ravnatelj tvrtke "DM - Soft" postao je njegov sin.

‘LIJEČNICI SE IGRAJU MOJIM ŽIVOTOM! PAPA-TEST ČEKAM SEDAM MJESECI' Pacijentica iz Siska oboljela od karcinoma

Dr. Pahića je prije mjesec dana Željko Krapljan, predsjednik sisačkog HDZ-a, kazneno prijavio zbog nezakonite naplate putnih troškova. - Imam nedvojbene dokaze i svjedoke da je dr. Pahić čak deset godina naplaćivao putne troškove od Zagreba gdje je navodno živio, do Siska u kojem je radio kao liječnik, iako je cijelo vrijeme živio u Sisku u kući svoje punice.

Istom povlasticom koristila se i njegova supruga, također liječnica sisačke bolnice, naplaćujući putne troškove od Zagreba do Siska, iako je živjela u Sisku. Ako je zbog sličnog prekršaja na sud morao Tomislav Dragičević, bivši predsjednik Uprave INE, onda se nadam da će nadležna državna tijela odmah reagirati i sankcionirati ovu nezakonitu radnju, rekao je Krapljan. Dr. Pahić odbio je ove optužbe kao neosnovane.

Ravnatelj bolnice bez komentara

Na našu zamolbu da prokomentira kaznenu prijavu policije zbog zluporabe obavljanja dužnosti državne vlasti, dobili smo faks-poruku dr. Pahića. "S obzirom da nemam nikakvih saznanja da je protiv mene kao ravnatelja Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" Sisak podnesena kaznena prijava zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti, nemam nikakvog komentara na Vaš upit", stoji u odgovoru dr. Pahića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 10:58