SUKOB

OTKRIVAMO: SANDRA ŠVALJEK DOBILA UPOZORENJE Ravnateljica Ekonomskog instituta uručila joj opomenu zbog kršenja obveza iz radnog odnosa

Maruška Vizek (lijevo) i Sandra Švaljek (desno)
 HANZA MEDIA

Maruška Vizek, ravnateljica zagrebačkog Ekonomskog instituta, uručila je pisanu opomenu svojoj zaposlenici Sandri Švaljek, koja je u posljednje vrijeme javnosti poznatija kao kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba.

Na pitanje zbog čega je došlo do sukoba između bivše i sadašnje ravnateljice Instituta, Vizek kaže da “nema govora o sukobu”, nego da je riječ o redovnom postupku koji poslodavac provodi kada bilo koji zaposlenik prekrši zakonske ili ugovorne odredbe koje reguliraju radni odnos. Nakon nastupa u televizijskoj emisiji “Nedjeljom u 2”, objašnjava Vizek, saznalo se da je “dr. sc. Švaljek u razdoblju od 21. ožujka do 10. lipnja 2013. godine, za vrijeme obavljanja poslova više znanstvene suradnice na Ekonomskom institutu Zagreb, istodobno bila imenovana direktoricom društva AD Valorem d.o.o. koje obavlja djelatnosti kojima se bavi i Ekonomski institut Zagreb”.

Zakonska zabrana

Za imenovanje na dužnost direktorice društva AD Valorem nije zatražila suglasnost Instituta.

- Zakonom o trgovačkim društvima propisano je da odluka o imenovanju direktora stupa na snagu s danom donošenja, što znači da je dr. sc. Sandra Švaljek u očima zakona u navedenom razdoblju doista i obnašala funkciju direktorice društva istodobno s obavljanjem radnog odnosa na Ekonomskom institutu Zagreb - kaže Vizek. Dodaje kako je tada važećim Zakonom o radu bilo propisano da radnik ne smije bez odobrenja poslodavca za svoj ili tuđi račun sklapati poslove iz djelatnosti koju obavlja poslodavac, a zakonsku zabranu natjecanja predviđao je i Pravilnik o radu Ekonomskog instituta, kao i ugovor o radu dr. sc. Sandre Švaljek. Budući da je poslodavac za povredu radnog odnosa saznao tek nakon emisije “Nedjeljom u 2”, objašnjava Vizek, “smatrao je potrebnim upozoriti zaposlenicu na njezine obveze iz radnog odnosa, zbog čega joj je uručena pisana opomena”. Ujedno podsjeća da na Institutu otprije postoji institucionalizirana i primjenjivana praksa davanja takvih opomena u situaciji povrede zakonske zabrane natjecanja s poslodavcem.

'Loši odnosi'

Unatoč tome, Ekonomski institut dosad je slovio za prilično tolerantnu akademsku sredinu.

Međutim, od prošle godine, kada je poništen prvi natječaj za ravnateljicu, na kojem je potporu dobila Maja Vehovec, a onda je na drugom natječaju imenovana Maruška Vizek, problem “loših međuljudskih odnosa” zahvatio je i tu instituciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:03