LOV NA BIRAČE

OTKRIVAMO SDP-ovu RAČUNICU 'Kukuriku će s 35 posto glasova, Mirelom Holy i manjinama imati većinu'

U SDP-u smatraju kako će razlika između njih i HDZ-a biti prilično malena, tako da će o konačnom pobjedniku izbora odlučivati treća i četvrta stranka po snazi
 Drago Sopta/CROPIX

Glavni izborni cilj Kukuriku koalicije treba biti osvajanje 35 posto glasova, što osigurava između 59 i 63 zastupnička mandata, a to bi, uz postizborno koaliranje s partnerima ljevice i iz manjina, trebalo omogućiti novi mandat premijeru Zoranu Milanoviću i članovima sadašnje vladajuće koalicije, glavna je informacija sa subotnjeg sastanka koje je u Tuhelju održalo 60-ak članova vodstva Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Sklapanje koalicija

Iako se u ovdašnjim medijima već po pravilu kao strateg SDP-ova plana spominje Alexander Braun, u stvarnosti američki konzultant nije inicirao spomenutu strategiju nego je to učinio Zoran Milanović. A što to znači u brojčanom pogledu, osmislio je Arsen Bauk, ministar uprave i vjerojatno najupućeniji hrvatski političar kada se radi o izbornim analizama.

Kukuriku koalicija pobijedit će na sljedećim parlamentarnim izborima ako na razini države osvoji 35 posto glasova, formulirao je Milanović, a Bauk je izračunao da je onda potrebno dobiti barem 830.000 glasova.

Vrh SDP-a kao referentnu točku uzima odaziv na prošlim parlamentarnim izborima na kojima je glasalo 2,380.000 birača. U pitanju su glasači u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj (bez glasova za kandidate manjina i dijaspore) i trideset i pet posto od ovog broja iznosi spomenutih 830 tisuća glasova - što predstavlja izborni cilj Kukuriku koalicije.

Koja je na tim izborima osvojila 958.000 (41 posto) glasova i 80 saborskih mandata što je bilo dovoljno za samostalno sastavljanje Vlade bez sklapanja novih koalicija. Ionako je HDZ prošao kao bos po trnju, zajedno s Hrvatskom građanskom strankom (HGS) Željka Keruma, dobili su 502.000 glasova, a zbog D’Hondtove metode preračunavanja izbornih rezultata, to im je osiguralo tek 40 zastupničkih mandata.

Regionalne stranke

U Kukuriku koaliciji sada imaju kudikamo skromnija očekivanja nego prije četiri godine jer se spomenutih 830.000 glasova uračunati i birači Hrvatskih laburista, koji su 2011. toj stranci dali čak 97.000 glasova. Ova stranka je u međuvremenu izuzetno oslabila, međutim, Milanović namjerava Kukuriku koaliciju proširiti s još nekoliko lijevih i regionalnih stranaka, a među njima i s laburistima.

Samo što posljednje ankete pokazuju veliki zaostatak SDP-a u odnosu na HDZ, koji prema Crobarometru iznosi čak 12 posto. Za HDZ bi glasalo 31, a SDP 19 posto birača, objavljeno je dan prije SDP-ova sastanka u Tuhelju. Kukuriku koalicija obično dobiva između 26 i 28 posto, dakle, trebali bi izrazito narasti ako hoće dosegnuti 35 posto glasova. Ali u SDP-u su sumnjičavi u kvalitetu istraživanja javnog mnijenja u Hrvatskoj.

“To je prilično diskutabilan rezultat. Kakva je to logika da SDP-u snažno pada rejting dok istovremeno u istraživanjima raste popularnost Vlade”, objašnjavaju u Socijaldemokratskoj partiji.

Donedavno čak 85 posto građana nije podržavalo politiku Milanovićeve Vlade, a u posljednje vrijeme taj broj je smanjen na 71 posto, što je još uvijek puno.

Koalicijski potencijal

Kukuriku koalicija može dobiti 63 mandata, tu je još osam zastupnika nacionalnih manjina, i ako Mirela Holy i ORaH osvoje bar četiri zastupnička mjesta, imat ćemo većinu, smatra Bauk, a očito tako rezonira i Zoran Milanović.

U SDP-u drže kako će razlika između njih i HDZ-a biti prilično malena, tako da će o konačnom pobjedniku izbora odlučivati treća i četvrta stranka po snazi.

A tu bi se Kukuriku koalicija mogla naći u problemu jer osim ORaH-a, nema preveliki koalicijski potencijal. Prema recentnim istraživanjima, Živi zid i dalje je treća stranka s oko 13 posto glasova, HDSSB je jak u obje slavonske izborne jedinice, a sve veću podršku, posebno u Dalmaciji, ima nezavisna lista Most.

Živi zid, Most i HDSSB puno su bliži HDZ-u i ako njihovi kandidati uđu u idući saziv Sabora, mogli bi pomoći Tomislavu Karamarku u dolasku na vlast.

‘Uz naporan rad, taj cilj je dohvatljiv’

Milanovićev plan osvajanja 35 posto glasova načelno podržavaju u glavnom koalicijskom partneru HNS-u, iako vodstva dvije stranke još nisu postigli dogovor o stvaranju nove izborne koalicije. Saborski zastupnik HNS-a Igor Kolman drži da se radi o maksimalnom cilju:

“Cilj je optimistično postavljen, ali politika ima svoja pravila i tehnologiju i kad se posao odradi kvalitetno, moguće je odraditi i vrlo optimistične ciljeve. To više što Kukuriku koalicija, kad se objektivno sagleda, ima što pokazati. A ono što HDZ ima za pokazati, nažalost u Hrvatskoj smo i previše puta osjetili na svojoj koži”, upozorio je Kolman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 11:27