ZOVU GA 'LIČKI TUĐMAN'

OTKRIVAMO: SILOVATELJ POZNAT PO 'LIČKOM RUKOVANJU' VRATIO SE U HDZ! Iako je Mraović u zatvoru bio 20 mjeseci, stranka mu odobrila reaktivaciju

Mraović je 2005. američkoj košarkašici gurnuo prst u anus, a sudac Milanović je izazvao skandal zaključivši da je to “isto što i rukovanje”
Ilisha Jarrett (lijevo) i Joso Mraović (desno)
 CROPIX

U HDZ-ovim redovima već je dva mjeseca, kako doznajemo, ponovno aktivan osuđeni silovatelj! Riječ je o kontroverznom gospićkom poduzetniku Josi Mraoviću, poznatijem po nadimku “lički Tuđman”, koji je odslužio 20 mjeseci zatvorske kazne zbog silovanja Amerikanke Ilishe Jarrett, nekadašnje košarkašice Gospića.

Taj slučaj iz 2005. izazvao je veliku pozornost javnosti, pogotovo zbog obrazloženja presude gospićkog suca Branka Milanovića koji je u prvom suđenju oslobodio Mraovića.

Vrhovni sud

Sudac je u tom obrazloženju, na zgražanje javnosti, naveo kako nasilno guranje prsta u anus ne treba shvatiti kao silovanje te da je to zapravo istovjetno rukovanju, zbog čega je poslije i nastao termin “ličko rukovanje”. No, Vrhovni sud je tu presudu ukinuo te vratio slučaj na sud u Rijeku, gdje je za bludne radnje istovjetne silovanju Mraović dobio tri godine zatvora. Vrhovni sud smanjio mu je kaznu na dvije godine, a na kraju je iz zatvora izašao četiri mjeseca ranije.

Mraović je bio član HDZ-a od 90-ih godina, ali o njegovu statusu u stranci postoje nejasnoće. Prema našim informacijama, svojedobno je automatski bio isključen iz stranke zbog kandidature na drugoj listi te je prije dva mjeseca ponovno zatražio članstvo i u HDZ je primljen, navodno, 17. lipnja ove godine. Ove informacije pokušali smo provjeriti kod Ivana Radoševića, povjerenika gospićkog HDZ-a, s obzirom na to da je ogranak raspušten, a novi izbori trebali bi se održati 2. rujna. Na pitanje je li Mraović prije dva mjeseca ponovno primljen u HDZ, Radošević je rekao: “Mraović ima iskaznicu, utemeljitelj je stranke. Mislim da je u popisu članstva”. Na dodatne upite, Radošević je odgovorio kako nemaju bilješku da je isključivan iz stranke.

- Mraović se ponovno htio aktivirati, zvao je i htio provjeriti svoj status u stranci. Njegova temeljna organizacija Bilaj odobrila mu je da se aktivira i ponovno je u bazi članstva - rekao nam je Radošević. Inače, postupak ponovnog učlanjenja ide tako da to najprije treba odobriti temeljni Mraovićev ogranak, a potom i šef gradskog HDZ-a, u ovom slučaju povjerenik Ivan Radošević. Na upit vidi li što sporno u tome da ponovo aktiviraju članstvo osuđenom silovatelju, Radošević je rekao: - Ne bih to komentirao, kao ni presudu. Molim vas za razumijevanje. To je bilo prije nego što sam ja postao povjerenik.

Radošević nije bio voljan odgovoriti ni na pitanje štete li takve stvari HDZ-u.

- HDZ je stranka s mnogo članova, ne bih to komentirao - rekao je kratko. Podsjetimo da je HDZ ne tako davno iz svojih redova izbacio požeškog župana Alojza Tomaševića zbog nasilja nad suprugom. Tada su čelnici stranke redom izjavljivali da se takve stvari neće tolerirati, no čini se da nisu imali ništa protiv toga da u svoje redove opet prigrle osuđenog silovatelja.

Stižu izbori

Inače, Radošević nam je potvrdio da će biti kandidat za šefa gospićkog HDZ-a na izborima 2. rujna. Nije htio govoriti o protukandidatima, dodavši da će sve biti poznato do kraja tjedna kad će se objaviti službene kandidature, ali u HDZ-u govore da će mu protukandidat biti Milan Kolić. No, još nije sasvim poznato tko će u utrku protiv Darka Milinovića za mjesto predsjednika županijskog HDZ-a. Ti se izbori održavaju 9. rujna, tjedan dana poslije gradskih izbora.

Kao Milinovićev protukandidat neko se vrijeme spominjao Darko Nekić, aktualni povjerenik županijske organizacije, no on je, prema neslužbenim informacijama, odlučio ne ići u utrku kad je shvatio da nema dovoljnu potporu u županiji. Iz istih je razloga, navodno, odustao i Sanjin Rukavina, koji je bio najavio kandidaturu, pa sada vodstvo stranke traži novog kandidata. Prema neslužbenim informacijama iz stranke, to bi mogao biti Marijan Kustić, zastupnik aktivan i u Hrvatskom nogometnom savezu, gdje je direktor za natjecanja, infrastrukturu i razvoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 12:36