SRAMOTA U BRUXELLESU

OTKRIVAMO SKANDAL U EU PARLAMENTU Hrvatski EU zastupnici odbijaju raditi na kandidaturi Srbije

Jedino je na popisu Ivan Jakovčić iz IDS-a, i to kao zamjena a ne kao član
 CROPIX

Neki zapadni zastupnici Europskog parlamenta pitaju se zašto njihovi hrvatski kolege nisu zainteresirani za Srbiju. Doista, do takvog se zaključka može doći uvidom u popis članova delegacija Europskog parlamenta za odnose s državama izvan Unije, posebno onima iz regije Zapadnog Balkana. Te delegacije broje od 12 do 15 zastupnika koji će redovito održavati sastanke s kolegama iz tih država u sklopu zajedničkih parlamentarnih odbora.

U delegaciji za Srbiju nema niti jednog hrvatskog zastupnika kao člana te delegacije. Jedino je na popisu Ivan Jakovčić iz IDS-a, i to kao zamjena a ne kao član. Srbija je jedina država regije za koju u delegaciji Europskog parlamenta nije prijavljen niti jedan naš zastupnik. S druge strane, gotovo polovicu članova odbora za Bosnu i Hercegovinu čine hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu. Predsjednik te delegacije bit će Tonino Picula iz SDP-a, a članovi su i Davor Ivo Stier i Dubravka Šuica iz HDZ-a, Jozo Radoš iz HNS-a te pravašica Ruža Tomašić. Zapravo, kada bude zasjedao zajednički odbor Europskog parlamenta s predstavnicima Skupštine BiH, izgledat će gotovo kao da se radi u zajedničkom sastanku zastupnika Hrvatskog sabora s kolegama iz te susjedne države.

Kako ne postoji poseban odbor samo za BiH već je isti zadužen i za Kosovo, tih pet naših zastupnika bavit će se i Kosovom. Tonino Picula i Davor Ivo Stier uvijek su pokazivali interes i za BiH i za Kosovo. Posljednju godinu mandata prijašnjeg saziva Europskog parlamenta bili su vrlo aktivni kao članovi odbora za vanjsku politiku te uložili brojne amandmane na izvješća o ovim državama. Oni su i ranije najavljivali da se žele baviti Bosnom i Hercegovinom, ali i drugim državama regije. Međutim, iznenađuje toliki interes za BiH drugih zastupnika, ali i nedostatak bilo kakvog interesa za Srbiju.

Kako Hrvatska još uvijek ima neka otvorena pitanja u odnosu sa Srbijom, ali i zbog iskustva koje Hrvatska ima u procesu proširenja, u čemu može pomoći Srbiji, očekivalo se da će barem neki naši zastupnici biti u delegaciji za odnose Europskog parlamenta sa Srbijom. Trgovinski odnosi Hrvatske i Srbije od velikog su značaja, a u Srbiji živi i hrvatska nacionalna manjina. U delegaciji za tu državu bit će uglavnom zastupnici iz Slovenije, Mađarske, Bugarske i nekih drugih susjednih država.

Nema sumnje da svih pet naših zastupnika koji su u delegaciji za BiH dobro poznaju prilike u toj državi i mogu puno pridonijeti radu Europskog parlamenta i odnosima s kolegama iz BiH.

Ali, iako to ne žele javno reći jer svaki zastupnik ima pravo sam izraziti interes za neku državu, mnogi se zastupnici čude tako velikom interesu za BiH jer su svjesni da svi oni nisu toliko zainteresirani za odnose Europskog parlamenta s Kosovom.

Naših se 11 zastupnika rasporedilo u svim drugim delegacijama za odnose s državama regije, osim u onoj za Srbiju. Ivan Jakovčić bit će u delegaciji za Albaniju. Biljana Borzan, Ivana Maletić i Marijana Petir u delegaciji su za Makedoniju, a Jozo Radoš, Ivana Maletić i Biljana Borzan su i u delegaciji za odnose s Crnom Gorom.

Aktivni u raspravama u izvješćima o Srbiji naši će zastupnici moći biti jedino u odboru za vanjsku politiku, u kojem kao članovi od naših sjede Tonino Picula iz SDP-a, Jozo Radoš iz HNS-a te HDZ-ov Andrej Plenković, koji je izabran i za potpredsjednika tog uglednog odbora Europskog parlamenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:27