SLUČAJ AGROKOR

OTKRIVAMO: TKO JE SVE DO 4 UJUTRO BIO NA DRAMATIČNOM SASTANKU KOD RAMLJAKA U utorak u 12 primio je prijelomnu poruku iz Vlade, ubrzo je dao ostavku...

 Goran Mehkek / CROPIX

Svjetla u uredu Ante Ramljaka na Žitnjaku gorjela su do četiri sata ujutro u srijedu, a ispred zgrade bili su parkirani i automobili nekih vjerovnika Agrokora, ali i dužnosnika iz Vlade. Kako smo uspjeli doznati, predstavnici nekolicine velikih i srednjih dobavljača su nakon neopozive ostavke Ante Ramljaka na dužnost izvanrednog povjerenika održali neformalni sastanak koji se onda nastavio i kod Ramljaka.

Olakšati muku

Većina sudionika tog sastanka nije uopće spavala tu noć jer su bili zabrinuti za budućnost restrukturiranja Agrokora, a unatoč nezadovoljstvu iznuđenom Ramljakovom ostavkom, dobavljači su se dogovorili da budu maksimalno kooperativni u daljnjem procesu lex Agrokor, bez obzira na to tko bude novi izvanredni povjerenik.

Naime, rekli su nam neki sudionici tog sastanka, i dalje je glavni cilj postizanje nagodbe vjerovnika jer bi stečaj bio katastrofa ne samo za Agrokorove tvrtke nego i za dobavljače i za dio hrvatskog gospodarstva. Većina vjerovnika, ne samo dobavljača, nego i financijskih vjerovnika, nije vjerovala u mogućnost da će Vlada iznuditi ostavku Ramljaka, a dio njih nam je rekao kako su se ipak nadali da će Ramljak odoljeti svim pritiscima i da neće dati ostavku, nego da će čekati da ga se smijeni.

Ipak, prema pouzdanim izvorima, Ramljak u utorak nije reagirao impulzivno, iznerviran višetjednom “administrativnom šutnjom” premijera Andreja Plenkovića, nego je oko 12 sati dobio sasvim konkretni mig iz Vlade da je tog prijepodneva donesena odluka o tome da više ne uživa povjerenje Banskih dvora, pa je onda odlučio svima olakšati “muku” i dati pismenu neopozivu ostavku. Ono što čudi većinu vjerovnika, i dobavljača i financijaša, s kojima smo pričali, jest to da predsjednik Vlade nije već u utorak imao ime novog izvanrednog povjerenika jer je time dodatno stvorena atmosfera nesigurnosti.

Vjerovnici drže kako bi novi izvanredni povjerenik trebala biti kompetentna osoba koja bi trebala zadržati hrvatske savjetnike izvanredne uprave Agrokora, jer bi u suprotnom došlo do jačeg zastoja u procesu lex Agrokor. No, koliko god to bilo praktično rješenje, bit će prilično čudno ako na svojim pozicijama ostanu savjetnici zbog kojih je Andrej Plenković izgubio povjerenje u Antu Ramljaka.

Smirivanje tenzija

Ipak, naši sugovornici se slažu kako novi izvanredni povjerenik neće imati izbora nego zadržati hrvatske savjetnike, barem njih većinu, ako želi u zadanim rokovima sklapanje nagodbe vjerovnika. Prema našim izvorima, na neformalnom sastanku vjerovnika, pretežito dobavljača, neko kraće vrijeme bila je prisutna i Martina Dalić, potpredsjednica Vlade, koja je zagovarala smirivanje mogućih tenzija i nastavak regularnog procesa restrukturiranja Agrokora bez obzira na to tko bude povjerenik.

Podsjetimo, Martina Dalić nije blagonaklono gledala na situaciju u kojoj su dobavljači u prosincu bili oštro nastupili protiv prijedloga nagodbe vjerovnika koju je predložio Ante Ramljak, a sada je pokušala smanjiti strahove i nesigurnosti dobavljača glede daljnjeg procesa lex Agrokor.

Velika pobjeda

Dobavljači su, pak, u srijedu prijepodne održali neformalni sastanak kao uvod u službeni sastanak Udruge dobavljača koji će se održati ovog četvrtka, ali su odlučili da neće davati nikakve izjave do daljnjega, osim ako premijer ne predloži novog povjerenika. No, dobavljači su ovih dana izvojevali veliku pravnu pobjedu u sporu s financijskim vjerovnicima. Naime, sutkinja Trgovačkog suda Nevenka Siladi Rstić donijela je 20. veljače ove godine zaključak iz kojeg izravno proizlazi da se savjetnici Vjerovničkog vijeća ne mogu plaćati na račun Agrokora, odnosno da će tvrtke PJT i Akin Gump morati biti plaćene od strane tih financijskih vjerovnika.

Podsjetimo, zahtjev financijskih vjerovnika, pogotovo VTB banke, bio je da te dvije tvrtke budu savjetnici Vijeća vjerovnika i da ih plaća Agrokor, a neslužbeno se spominjao iznos od oko 12 milijuna eura. Tome su se protivili predstavnici dobavljača i predlagali su da svaka grupa vjerovnika plaća svog savjetnika, a taj sukob je bio jedan od glavnih razloga zbog kojeg je bio i odgođen takozvani “Daytonski sastanak” na kojem su vjerovnici trebali odlučiti o osnovnim konturama nagodbe.

Sada je sutkinja Trgovačkog suda presjekla tu raspravu i u zaključku navela kako “daje uputu izvanrednom povjereniku da se iz imovine dužnika i njegovih povezanih i ovisnih društava ne mogu plaćati troškovi koji za pojedine vjerovnike nastanu njihovim sudjelovanjem u postupku jer u postupku izvanredne uprave svaki vjerovnik snosi svoje troškove postupka”.

Po naredbi

“Postupanje protivno navedenoj odredbi (Stečajnog zakona i lex Agrokor - op.a) ne samo što bi imalo za posljedicu privilegiranje nekih vjerovnika i diskriminaciju ostalih, nego bi isto predstavljalo razlog za razrješenje izvanrednog povjerenika te uzrokovalo i građansko-pravnu odgovornost istog - naknadu štete koja bi vjerovnicima mogla biti uzrokovana umanjenjem imovine ako bi protuzakonito nekim vjerovnicima bili plaćeni njihovi troškovi iz imovine dužnika i njegovih povezanih i ovisnih društava”, ističe se u rješenju Nevenke Siladi Rstić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:25