MI SE U NEDJELJU CIJEPIMO!

Otkrivamo tko su ljudi koji će u Hrvatskoj prvi primiti cjepivo protiv korone: ‘Nema straha!‘

Ako se nešto i dogodi, bolje to neka bude na meni nego na mojim unukama - rekla je Ana Mihalić iz doma Zlatna jesen iz Karlovca
Mario Horvat, Ružica Patajac, Panteleimon Proskura, Mirjana Barić
 Cropix, Jutarnji List

Doktor Panteleimon Proskura (89), potomak rusko-hrvatskih roditelja, odakle mu i neobično ime, za radnog je vijeka radio kao vojni liječnik u varaždinskoj vojarni pa se, kaže, nagledao epidemija. I zaključio da on ne želi biti žrtva jedne od njih, osobito ne ove, kaže, najgore do sada. U Domu je sa suprugom Marijom, koja će također primiti cjepivo.

- S obzirom na karakter bolesti i koliko je ona zla napravila, a nema efikasnog lijeka kojim bi se spriječilo širenje bolesti, jedini je izlaz u cijepljenju. Širenje se mora spriječiti. Cjepivo je jedini način da se ona obuzda. Zdravstveni djelatnici su poduzeli nadljudske napore, međutim, rezultati su i dalje katastrofalni. Cijepljenje je, dakle, jedina mjera - kaže dr. Proskura, danas stanar varaždinskog Doma za starije i nemoćne. Upravo on će danas prvi u Varaždinskoj županiji primiti Pfizerovo cjepivo protiv covida-19.

Mario Horvat je 58 godina mlađi od bivšeg kolege Proskure. Liječnik je Hitne medicine međimurskog Zavoda, 31 mu je godina, i bit će prvi u Međimurju koji će se cijepiti protiv korone. Danas je, na Štefanje, bio na radnome mjestu.

Ovo nam daje nadu

- Cijepit ću se jer dosad nisam prebolio covid, nezaštićen sam što se tiče protutijela, moj ih imunosni sustav još nije proizveo. Budući da sam na poslu u svakodnevnom doticaju s potvrđenim covid- pacijentima, jedino što mi jamči da neću oboljeti od covida-19 je cjepivo. Njime ću steći specifična neutralizirajuća protutijela protiv Sars-Co-2 virusa i neću razviti kliničku sliku bolesti. Cjepivo nam je uz ove mjere kojih se pridržavamo, distanca, pranje ruku... jedino što nam daje nadu da ćemo 2021. godinu živjeti bolje. Procijepi li se dovoljno stanovništva, virus neće imati novog domaćina - govori nam.

U Osijeku će prvo cjepivo primiti gospođa Ružica Patajac, 75-godišnja korisnica Doma za starije i nemoćne osobe u Osijeku, koja nije imala dvojbe oko primanja cjepiva.

- Nema nikakvog straha od cjepiva već upravo suprotno, vjerujem da će ono pomoći i meni i svim drugim ljudima koji će se cijepiti. Iako smo izolirani u Domu, pratim medije i sve oko ove bolesti, tako da sam dobro informirana. Vjerujem struci i ljudima koji kažu da je cjepivo sigurno, a cijepila sam se i protiv gripe. Preporučila bih svima da se cijepe, jer vjerujem da će nam što veća procijepljenosti pomoći da ova pandemija što prije završi. Do tada se svi moramo pridržavati mjera - kazala nam je gospođa Patajac. U Osječko-baranjsku županiju, inače, stiže oko 650 doza cjepiva od kojih je većina - 485, namijenjena županijskim Domovima za starije i nemoćne osobe u Osijeku, Đakovu i Belom Manastiru.

Deset korisnika obiteljskog doma Zlatna jesen iz Karlovca prvi će se cijepiti u Karlovačkoj županiji danas u 9.30 sati. Prva među njima bit će umirovljena bankovna službenica Mirjana Barić (67), inače Zagrepčanka koja posljednje tri godine živi na ovoj karlovačkoj adresi. Nema straha, ali ne krije uzbuđenje.

- Eto, ja imam tu čast. Nemam strah. Ali, opet, to je nešto novo i sve nekako na brzinu, prije se sve to radilo duže. Liječnica mi je rekla da se cijepim. Ja vjerujem u to što mi govori - priča Mirjana.

Visokorizična skupina

Ona ima autoimunu bolest i niz drugih tegoba zbog kojih iza sebe ima dvije teške operacije zbog čega spada u visokorizičnu skupinu pacijenata. Nije imala ni strah od zaraze, teže su joj padale stroge mjere izolacije jer je komunikativna i voli šetati.

Odmah iza nje cijepit će se Ana Mihalić (85). Ona će injekciju podnijeti hrabro, a za to ima dobar razlog.

- Ako se nešto i dogodi, bolje to neka bude na meni nego na mojim unukama - rekla je.

U Istri će, kako je priopćeno, prvo cjepivo primiti netko od djelatnika Opće bolnice Pula koji rade s covid-pozitivnim pacijentima.
U Zagrebu će prvu dozu primiti korisnica Doma za starije Trešnjevka.

U Splitu se među prvima cijepi dr. Ivić: Krećemo s pravim oružjem

"Istina je, bit ću prvi zdravstveni djelatnik u Splitu koji će se cijepiti protiv covida-19 i drago mi je da konačno krećemo s pravim oružje na ovaj zaista opasan i iscrpljujući virus", kaže prof. dr. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektivne bolesti KBC-a Split koji je izabran za 'pionira' cijepljenja zdravstvenih djelatnika u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Naime, prvi cijepljeni u toj regiji bit će netko od korisnika domova za starije. Poruka je prof. dr. Ivića, na čijoj se klinici u proteklih gotovo godinu dana liječilo stotine teških covid-pacijenta, da se svi hrvatski građani odluče cijepiti. "Radi se o virusu koji samo tako možemo zaustaviti i vratiti naš stari život. Na žalost, njegove su zdravstvene posljedice nerijetko pogubne, ali zaustavlja i gospodarstvo, utječe na školovanje, na turizam, na velik dio naših života. Nema razloga da se ne cijepimo, cjepivo je sigurno, nuspojave su minimalne, a sve priče o raznim zavjerama šire oni koji s virusima nemaju nikakve veze, ali ni s epidemiologijom, infektologijom", zaključuje dr. Ivić. (Goranka Jureško)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 16:34