BITKA ZA SABOR

OTKRIVAMO TKO SU NOSITELJI LISTA HDZ-a I SDP-ove KOALICIJE Plenković ide na Bernardića, Jandroković na Ostojića, Beroš na Vidovića

 
Vlili Beroš, Davorko Vidović, Andrej Plenković, Davor Bernardić, Gordan Jandroković, Rajko Ostojić
 CROPIX

Hrvatski sabor raspušta se u ponedjeljak, na izbore ćemo ići između 21. lipnja i 12. srpnja, a točan datum odredit će predsjednik Republike Zoran Milanović kada se donese odluka o raspuštanju.

U HDZ-u tvrde da imaju većinu za raspuštanje Sabora, jer su svi koalicijski partneri potvrdili da su za ljetne izbore. A da ima ruke za raspuštanje Sabora, kako doznajemo, premijer Andrej Plenković rekao je i predsjedniku Milanoviću kada su se telefonski čuli u četvrtak nakon koalicijskog sastanka. Milanović ga je tada pitao i ima li neku preferenciju oko datuma, Plenković mu je rekao da nema, a predsjednik će sada o tome razgovarati i s predsjednikom SDP-a.

- Nakon što se donese odluka o raspuštanju, predsjednik će donijeti odluku o datumu izbora, pri čemu će voditi računa i kada ta odluka stupa na snagu. Ona može stupiti na snagu s danom donošenja, ali i ne mora. Pri određivanju datuma vodit će se kriterijem da se građanima omogući da u što većem broju iskoriste svoje glasačko pravo, sigurno neće kalkulirati s time kada će većina biti na godišnjem odmoru - kažu na Pantovčaku.

Imena na listama

Iako vrh HDZ-a uporno izbjegava javno govoriti o sastavu i imenima na izbornim listama, više izvora iz vladajuće stranke tvrdi da će Andrej Plenković biti nositelj u prvoj (zagrebačkoj) izbornoj jedinici, da će glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković nositi listu u drugoj (istok Zagreba, Vrbovec, Bjelovar, Koprivnica, Križevci…), a dvije slavonske - četvrtu i petu - nosit će osječko-baranjski župan i potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić i ministar financija Zdravko Marić. Treću jedinicu (Zagorje, Varaždin, Međimurje…) nosit će, kažu sugovornici iz HDZ-a, ili ministar gospodarstva Darko Horvat ili ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović. Šestu jedinicu (dio Zagreba, Velika Gorica, Sisak…) nosit će, tako se barem priča u vladajućoj stranci, ili ministar zdravstva Vili Beroš ili energetike Tomislav Ćorić, koji je i na čelu tima koji piše izborni program HDZ-a. Ministar branitelja Tomo Medved trebao bi nositi listu u najčudnijoj, sedmoj jedinici, koja se pruža od Jaruna do Jadrana, a ministar prometa Oleg Butković osmu (Istra, Rijeka, Primorje). Dvije najjužnije trebali bi, tvrdi naš izvor iz HDZ-a, nositi potpredsjednica stranke Zdravka Bušić (9. jedinicu) i Damir Krstičević (10.), unatoč tome što je nedavno podnio ostavku na mjesto ministra obrane.

Izbirljivi HDZ

Što se tiče koalicijskih partnera, HDZ je ove godine jako izbirljiv. U obzir, kažu, dolaze samo partneri s kojima su izašli i na prošle izbore 2016. - minus Hrast koji je već dogovorio koaliciju sa Škorom.

Kako doznajemo, šef HSLS-a i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak dogovorio je s Plenkovićem predizbornu suradnju i bit će na takozvanom ulaznom mjestu u Sabor u svojoj, 2. jedinici. Baš kao i na prošlim izborima kad bi osvojio saborski mandat da ga sa zadnjeg mjesta na listi preferencijalnim glasovima nije istisnuo tadašnji zamjenik šefa HDZ-a Milijan Brkić. Uz to, HSLS bi navodno trebao dobiti još jedno mjesto s kojeg je moguće ući u Sabor. Zastupnici HDS-a Branko Hrg i Goran Dodig kažu kako se nadaju da će se s HDZ-om uspjeti dogovoriti slično kao i za prošle izbore. Tada je HDS od HDZ-a dobio dva ulazna mjesta (u 2. i 10. jedinici).

Kako doznajemo, Plenković još pregovara i s Marijanom Petir koja bi, ako pregovori uspiju, bila na HDZ-ovoj listi u 6. jedinici.

Stranka Milana Bandića i HNS na izbore će samostalno, a suradnji s HDZ-om mogu se nadati eventualno tek nakon izbora pod uvjetom da zadrže parlamentarni status.

SDP će na izbore kao vodeća stranka Restart koalicije koju čine još HSS, HSU, SNAGA i Glas, a kad je riječ o nositeljima lista, šef SDP-a Davor Bernardić nosit će listu u 1. jedinici, Rajko Ostojić bit će nositelj u 2., a krapinsko-zagorski župan Željko Kolar nosit će listu u 3. jedinici. Ostaje otvoreno pitanje slavonske četvrte i pete jedinice. U 4. jedinici listu bi mogao nositi Domagoj Hajduković, ali ideja je i da je nosi popularna europarlamentarka Biljana Borzan, koja bi mogla povući dosta glasova, a Hajduković bi ionako ušao u Sabor na drugome mjestu. Borzan bi poslije mandat prepustila drugima na listi jer će nastaviti karijeru u Euro parlamentu. Listu bi u 5. jedinici mogao nositi i europarlamentarac Fred Matić ili, ako on ne bude htio, ili stranka ne odluči drugačije, Vinko Grgić. Politički tajnik stranke Davorko Vidović nosit će listu u 6., primorsko-goranski župan Zlatko Komadina u 7., Erik Fabijanić u osmoj, a Franko Vidović u devetoj. Predsjednik saborskog Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk nosit će desetu, dalmatinsku jedinicu.

Ulazna mjesta

HSS će dobiti tri ulazna mjesta na listi u petoj, šestoj i sedmoj jedinici. Prema našim izvorima, ulazna mjesta za Sabor dobit će predsjednik stranke Krešo Beljak, zamjenik predsjednika Davor Vlaović i glavni tajnik Željko Lenart, a potpredsjednici će biti sljedeći na listama.

HSU će dobiti jedno ulazno mjesto za predsjednika stranke Silvana Hrelju u 8. jedinici te jedno granično mjesto za Tomislava Žagara u 4. jedinici, dok će Glas dobiti jedno ulazno mjesto za predsjednicu Anku Mrak Taritaš. Goran Beus Richembergh također će biti na listi i imati granično mjesto, dok se Vesna Pusić neće kandidirati. Ulazno mjesto imat će i predsjednik SNAGA-e Goran Aleksić.

Bivši Milanovićevi ministri Siniša Hajdaš Dončić i Mihael Zmajlović bit će zadnji na listama i pokušati preferencijski ući u Sabor. Sugovornik iz SDP-a kaže kako im je Hajdaš Dončić rekao da neće ići kao nečija zamjena u Sabor. Zadnji na listi u 1. izbornoj jedinici bit će i bivši predsjednik Ivo Josipović, ali on neće ići u Sabor i ako prođe. Ostaje pitanje i Gordana Marasa, koji bi prema nekim izvorima dobio mjesto u sredini liste, s čime on baš nije zadovoljan jer smatra da je jedan od najaktivnijih SDP-ovih zastupnika. Ne zna se ni koje će mjesto dobiti Peđa Grbin u istarskoj izbornoj jedinici.

SDP neće s IDS-om, još pregovaraju s Matijom Posavcem

Na ove ljetne izbore SDP će ići, potvrđeno nam je, u koaliciji bez IDS-a. Izvori iz stranke kažu da će s IDS-om slagati većinu za sastav nove Vlade, budu li u prilici za to.

Restart koalicija tako će biti sastavljena od SDP-a, HSS-a, HSU, SNAGA-e i Glasa, a danas će s njima koalicijski sporazum potpisati i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, koji će na listi u toj (drugoj) izbornoj jedinici biti peti.

Ostalo je još uvijek otvoreno pitanje međimurskog župana Matije Posavca, bivšeg HNS-ovca koji, prema nekim izvorima, pregovara i s varaždinskim županom Radimirom Čačićem i predsjednikom Demokrata Mirandom Mrsićem.

- Velike su šanse da će i Matija biti na našoj listi, ali to nije još sigurno. Procjenjujem da su šanse 70 posto - kaže nam jedan SDP-ovac.

Nositelji izbornih lista HDZ-a i Restarta

HDZ

1. Andrej Plenković

2. Gordan Jandroković

3. Davor Božinović

4. Ivan Anušić

5. Zdravko Marić

6. Vili Beroš

7. Tomo Medved

8. Oleg Butković

9. Zdravka Bušić

10. Damir Krstičević

RESTART

1. Davor Bernardić

2. Rajko Ostojić

3. Željko Kolar

4. Biljana Borzan

5. Fred Matić

6. Davorko Vidović

7. Zlatko Komadina

8. Erik Fabijanić

9. Franko Vidović

10. Arsen Bauk

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 22:52