SPORNA SORTIRNICA

Otkrivamo tko su žene uhićene u Rijeci, Obersnel iznenađen: ‘Bile su pouzdane...‘

Sortirnica zbog koje su krenula uhićenja dovršena je prije godinu dana, ali i dalje ne radi...

Irena Miličević i Vojko Obersnel snimljeni 2012.

 Tea Cimas/Cropix

Riječki gradonačelnik Marko Filipović potvrdio je na izvanrednoj konferenciji za novinare da su se policijski izvidi u riječkoj Gradskoj upravi i komunalnom društvu Čistoća, vezani uz slučaj sortirnice otpada u Mihačevoj Dragi, vršili zadnjih pola godine.

Određeni broj ljudi zaposlenih u gradskoj upravi i komunalnim društvima bio je u to uključen. Istražiteljima je dano na uvid sve što se zatražilo od Grada Rijeke – rekao je Filipović.

Gradonačelnik je istaknuo i da istražitelji nisu s njim razgovarali, kao i da je projekt sortirnice završen u roku, u okvirima predviđenih financijskih troškova. Žalbi je, prema njegovim riječima, bilo, ali su odbačene od strane Državne komisije za javnu nabavu. Proces je, prema njegovim riječima, trajao pet godina.

Čistoća je provela nabavu za projektiranje, a Grad Rijeka za radove. Komisija za kontrolu javne nabave dala je u ovom slučaju pozitivno mišljenje – rekao je Filipović.

Prema njegovim riječima, informacije o uhićenjima nema, osim onoga što je pročitao u medijima, a kazao je i da ne zna je li direktorica Čistoće Jasna Kukuljan, koja je među uhićenima, podnijela ostavku na svoju funkciju.

Pored nje, među uhićenima je jedan zaposlenik riječke Gradske uprave, Eddy Ropac, savjetnik za kapitalne investicije u Odjelu za komunalni sustav, koji je bio zadužen oko provedbe projekta sortirnice, kao i bivša pročelnica tog Odjela Irena Miličević, koja je otišla u mirovinu na proljeće 2021., prije nego što je sortirnica bila dovršena.

image

Jasna Kukuljan

Matija Djanjesic/Cropix

Inače, gradnja sortirnice za odvajanje otpada u Mihačevoj Dragi dovršena je prije godinu dana, no ona još nije počela s radom, budući da dosad nije proveden natječaj za odabir operatera novog postrojenja, za koji treba pripremiti dokumentaciju. Riječ je o postupku koji se u Hrvatskoj provodi prvi put. Projekt "Postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada (sortirnica) na lokaciji Mihačeva Draga" proveden je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., a ukupna mu je vrijednost bila 37,3 milijuna kuna. Glavnina sredstava, 31,2 milijuna kuna, financirana je od strane Europskog kohezijskog fonda, dok su ostatak osigurali Grad Rijeka i susjedne jedinice lokalne samouprave.

Radovi su obavljeni u zadanom roku, a obavili su ih tvrtke Tehnix i GP Krk, voditelj projekta bio je Institut IGH, a nadzor je obavljala Karloline Kling iz Rijeke, dok je projektiranje radila tvrtka Žagar iz Čakovca. U sortirnicu bi, kada jednom krene s radom, trebalo dnevno ulaziti oko 50 tona odvojeno prikupljenog otpada, odnosno 7 tona na sat, a najmanje 50 posto mase otpada pripremat će se za ponovnu uporabu, kroz recikliranje papira, metala, plastike i stakla iz kućanstva.

I riječki gradonačelnik Filipović i aktualna pročelnica Odjela za komunalni sustav Maja Malnar, koja je na toj funkciji naslijedila Irenu Miličević, pozvali su institucije da što prije obave svoj posao, poručivši im da im stoje na raspolaganju. Bivša pročelnica Miličević na toj je funkciji u Gradu Rijeci bila više od 20 godina, a u mirovinu je otišla s 1. travnja 2021., nakon 41 godine radnog staža, od čega je najveći dio provela u Gradskoj upravi. Jasna Kukuljan postala je direktorica Čistoće, kojoj je većinski vlasnik Grad Rijeka, a gradonačelnik Marko Filipović predsjednik Skupštine, 2017. godine.

Natječaj za sortirnicu proveden je u vrijeme dok je gradonačelnik bio Vojko Obersnel, a Filipović njegov zamjenik, koji se, prema vlastitim riječima iz intervjua Jutarnjem 2021., kao diplomirani inženjer građevinarstva najviše bavio "poslovima vezanim uz struku, dakle uz urbanizam i komunalna pitanja". Kako doznajemo, operativne poslove oko projekta sortirnice, u što su uključene pripreme natječaja, vodio je Eddy Ropac, dok su za provedbu natječaja bile zadužene Jasna Kukuljan iz Čistoće i Irena Miličević iz Grada.

Bivši gradonačelnik Vojko Obersnel kazao nam je da je iznenađen uhićenjima Miličević i Kukuljan: - One su bile moje dugogodišnje pouzdane suradnice koje su svoje poslove obavljale vrlo profesionalno. Vjerujem da će svoju nevinost dokazati tijekom postupka, rekao nam je Obersnel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 11:41