SLAVONSKI BROD

OTKRIVAMO U Centru za skrb istražuju tko je od njih vidio slike zlostavljanja, i šutio!

U Centru tvrde da nemaju slike, ali ne negiraju da ih je netko vidio
 CROPIX

Jezive fotografije na kojima se u krupnom planu jasno vidi inficirani donji dio tijela i spolovilo danas 2,5-godišnje djevojčice iz Slavonskog Broda cijelo u ranicama i krastama postale su predmet istrage o propustima u Centru za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu.

HOROR U SL. BRODU Baka zlostavljane djece: 'Curicu je majka zanemarivala, a moj sin je to slikao i odnio u Centar...'

Naime, nakon što je u javnost procurila stravična priča o mrtvoj tromjesečnoj djevojčici koja je 27. prosinca pronađena u stanu na petom katu slavonskobrodskog naselja Slavonija 2, obitelj uhićenog oca Jutarnjem je listu potvrdila da su nadležne institucije na nebrigu majke prema drugoj, starijoj djevojčici (danas 2,5 godine) upozoravali još prije osam mjeseci. U stanu je s nevjenčanim supružnicima živjelo ukupno četvero djece rođenih u raznim izvanbračnim zajednicima s njihovim različitim partnerima.

Oboje su monstrumi

- Jer ako je naš sin monstrum, onda je i ona monstrum - rekli su nam baka Zlata i sestra Glorija pokazujući stravične fotografije, koje je otac odnio u Centar za socijalnu skrb kako bi upozorio što njegova nevjenčana supruga radi djevojčici. Ne ulazeći u njegove stvarne motive da prijavi ženu s kojom živi, pitali smo ravnateljicu Centra Slavicu Nikšić zašto već tada nisu reagirali i istražili što se točno događa u unajmljenom stanu u kojemu su svi zajedno živjeli.

Iako su u Centru prvo rekli da fotografije nitko nikada nije donio, a kamoli pokazao djelatnicima, nakon što je obitelj uhićenog oca otkrila konkretno ime socijalne radnice kojoj su pokazali jezive fotografije, ravnateljica je dala sljedeću izjavu:

- Istraga i dalje traje, no sve što mogu zasad reći je da te fotografije sada nisu u Centru. Ravnateljica Nikšić dodala je da prema njenim trenutnim saznanjima te fotografije u Centar nisu donesene tijekom prošle godine.

- Mi za razliku od drugih ne peremo ruke i istražit ćemo istinu o fotografijama - istaknula je.

No, nisu sporne fotografije bile jedini dokaz dostavljen Centru koji je jasno upućivao da djeci u toj obitelji hitno treba pomoć. Doznajemo da je patronažna sestra od rujna, kada je rođeno dijete koje je pod još nerazjašnjenim okolnostima preminulo 27. prosinca, redovito posjećivala obitelj te da nije primijetila ništa neobično sve do 6. prosinca, dakle dvadesetak dana prije tragedije. Tada je majka bebe, navodno jer je nije željela cijepiti, zabranila patronažnoj sestri daljnje dolaske, a ona je odmah o tome obavijestila Centar za socijalnu skrb.

Ulogu Centra i eventualne propuste istražuje nadležno Ministarstvo socijalne politike, koje je u inspekcijskom nadzoru bilo 4. siječnja, a zaključak inspekcije očekuje se do kraja tjedna. Međutim, upitna je i uloga policije koja je navodno također nekoliko puta intervenirala, no, prema riječima susjeda, nije ušla u stan jer ih članovi obitelji nisu pustili.

Što je radila policija?

Policija u srijedu nije odgovarala na pitanja, već se javnosti obratila šturim priopćenjem.

“Policija je intervenirala na sve dojave i saznanja o nezakonitim radnjama ili propuštenim dužnim radnjama, te prilikom svakog utvrđenog kaznenog djela ili prekršaja protiv osumnjičenika podnijela odgovarajuću kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu, odnosno optužni prijedlog Prekršajnom sudu, kao i o tome izvijestila nadležne institucije”, piše u priopćenju.

To se slaže s izjavama susjeda koji kažu: da, i policija i djelatnice Centra redovito su dolazili zvoniti na vrata obitelji. Međutim, nikada ništa nisu poduzeli i kada ih supružnici nisu puštali u stan, umjesto da reagiraju, jednostavno su odlazili iz zgrade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:38