SKANDAL TRESE REGIJU

Otkrivamo u kojoj hrvatskoj bolnici radi deset sestara koje su diplomirale na studiju u Kragujevcu

U pulskoj podružnici kragujevačkog fakulteta, čiji je dekan uhićen, sestrinstvo je završilo 40-ak osoba

Ilustracija

 Duje Klarić/Cropix

Nakon što je ovih dana u Srbiji uhićen umirovljeni rektor Univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević, počelo se odmotavati klupko problematičnih diploma hrvatskih prvostupnica i prvostupnika sestrinstva od prije nekoliko godina vezano uz studij u Puli. Navodno ih ima četrdesetak koji su svoj studij počeli u pulskoj podružnici kragujevačkog fakulteta, a za njih 22 diplome su poništene.

Iz Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara pak doznajemo da licence za rad ima 13 diplomantica kragujevačkog fakulteta, da sve imaju nostrificirane diplome, koje su uredno preveli sudski tumači i potvrdili javni bilježnicu. Također su prije dobivanja licence za rad položile i razlikovne ispite. Imamo podatak da 10 diplomantica iz Kragujevca radi u OB-u Pula, a jedna - supruga Peđe Grbina - radi na KBC-u Zagreb. U Hrvatskoj, potvrdila je Hrvatska liječnička komora, i troje liječnika ima diplome Medicinskog fakulteta u Kragujevcu.

Upravni nadzor

Organizator navedenog studija je, uz pulsku Politehniku, bila i pulska podružnica Europskog centra za mir i razvoj Ujedinjenih naroda (ECPD), koji je osnovan još sredinom 80-ih. Upravo je činjenica da su provodili studij bez dopusnice Ministarstva znanosti i obrazovanja bio razlog da su se od tog studija na kraju distancirale i gradske vlasti Pule, koje su mu u početku dale podršku.

No, unatoč nedostatku dopusnice, studij je nastavio rad premda je još 23. siječnja 2013. godine, nakon provedenog upravnog nadzora, stiglo rješenje koje je potpisao tadašnji ministar Željko Jovanović, a po kojem je u roku tri mjeseca trebalo obustaviti sve aktivnosti koje su se izvodile bez dopusnice. Na taj je studiji u Puli navodno bilo upisano 160 studenata koji su svi redom godinu studija plaćali 2000 eura, ali u ‘kuvertama‘, a ne na račun sveučilišta u Kragujevcu, pa srpski mediji izvještavaju ovih dana da je ono tako oštećeno za gotovo milijun eura.

Tužiteljstvo u Kraljevu, koje vodi istragu, trebalo bi ustanoviti kako je podijeljen novac među akterima ove afere koja ovih dana potresa visoko školstvo u Srbiji. Inače, samo dva dana nakon što je MZOS Politehnici Pula naložilo da obustavi sve svoje aktivnosti vezane uz sporne studijske programe koji se izvode bez dopusnice, Europski centar za mir i razvoj svečano je otvorio međunarodni doktorski studij iz područja biomedicine u Puli koji je također bio u partnerstvu sa Sveučilištem Kragujevac.

Srpski mediji javljaju da je pritvoreni Arsenijević za desetak godina, koliko je vladao kragujevačkim zdravstvom, bio sve što se može biti - dekan Medicinskog fakulteta, direktor Kliničkog centra, rektor... Mijenjao je sve političke dresove po potrebi i tako opstajao. Sve vrijeme gradio je piramidu vlasti čineći odabranima i dužnosnicima mahom nezakonite ustupke, a maltretirao one ispod sebe.

Licenca za rad

"Rektorova hobotnica je doslovno bila tako razrađen sistem da on nije htio napustiti fotelju ni kada ga je dužnosti htio razriješi tadašnji ministar prosvjete. Još 2018. godine inspekcija Ministarstva prosvjete utvrdila je niz grubih nezakonitosti, a Agencija za borbu protiv korupcije namještanje poslova obitelji", prenosi Blic.

Valja reći da je nakon ukidanja dopusnice studija u Puli dio studenata nastavio obrazovanje u Kragujevcu, a dio u Zenici i Bihaću. No, ovaj skandal od prije nekoliko godina ponovo je aktualiziran tek nakon što je rektor Arsenijević otišao u mirovinu. Utvrđeno je da postoji 61 krivotvorena diploma od kojih 45 posjeduju hrvatski građani, a navodno su 22 već poništene. Na popisu je i 14 diploma kosovskih Albanaca te dvije doktorske disertacije - jedna liječnika u BiH, a drugog na Kosovu.

Poništeni dokumenti

Prema podacima Komore medicinskih sestara i tehničara u Hrvatskoj su nostrificirane diplome 13 diplomantica tog srpskog fakulteta koje su položile i razlikovne ispite prije nego li su dobile status pristupnica u Hrvatskoj i licence za rad i to još 2015. godine, saznajemo od predsjednika HKMS-a Marija Gazića.

On naglašava da se zasad ne zna ima li među njima onih kojima je kragujevački fakultet poništio inicijalnu diplomu. "Poslali smo Sveučilištu u Kragujevcu upit s popisom 13 imena osoba kojima su diplome nostrificirane u Hrvatskoj da vidimo ima li među njima i onih koje su izgubile inicijalne diplome na kragujevačkom studiju. U slučaju da se to utvrdi za određenu osobu, sastat će se povjerenstvo za staleška pitanja koje onda predlaže vijeću komore da im se oduzme licenca za rad sestrinskog prvostupništva. No, valja reći da sve one imaju i završene srednje medicinske škole za što su već prije imale licence. Naime, odradile su nakon završene škole pripravnički staž i položile stručni ispit.

Pokaže li se da nekoj od njih treba oduzeti licencu prvostupništva, obavijestit ćemo njihova poslodavca, a moramo obavijestiti i policiju", objašnjava Gazić eventualne buduće korake. Inače, prema nekim informacijama iz Srbije, navodno su svi kojima su diplome poništene već obaviješteni da im je taj dokument nevažeći. Naime, postoji mogućnost da netko ima diplomu iz Kragujevca, ali je nikad nije nostrificirao, što znači da ni ne radi kao prvostupnik sestrinstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:22