MARIN MILETIĆ

OTKRIVAMO U KOJU ŠKOLU JE PREMJEŠTEN VJEROUČITELJ KOJI JE ODRŽAO ŽESTOKI GOVOR NA PROSVJEDU O slučaju konačno se oglasila i Riječka nadbiskupija

 
 Srđan Vrančić / CROPIX

Kontroverzni riječki vjeroučitelj Marin Miletić, od čijeg se javnog istupa na štrajku učitelja nedavno ogradila Riječka nadbiskupija, premješten je iz elitne Prve riječke sušačke gimnazije u strukovnu Srednju školu za elektrotehniku i računalstvo. Potvrdila nam je to ravnateljica Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije dr. sc. Ksenija Rukavina Kovačević, koja nije željela odgovoriti na pitanja je li njegov premještaj povezan s angažmanom u učiteljskom štrajku, s njegovom javnom podrškom Miroslavu Škori ili, pak, s nećim trećim.

- Marin Miletić je vjeroučitelj Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije. Do sada nisam nikada i nisam dužna ništa objašnjavati medijima - rekla nam je.

Kazala je samo da je premješten iz jedne škole u drugu, a na naše pitanje u koju, odgovorila je da se radi o Srednjoj školi za elektrotehniku i računalstvo. Rekla je i da Miletić ostaje u Sušačkoj gimnaziji do kraja tekućeg polugodišta te da u novoj školi počinje raditi od početka sljedećeg. Glasnogovornica Riječke nadbiskupije rekla nam je samo da je premještanje vjeroučitelja iz jedne škole u drugu "uobičajena praksa" te da se za detalje obratimo Katehetskom uredu.

Zagreb, 251119.
Gunduliceva.
Prosvjed naziva Hrvatska mora bolje u organizaciji osnovnih i srednjih skola.
Na fotografiji: Prosvjedna povorka krenula prema Trgu bana Josipa Jelacica.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Miletić je, kao sindikalni predstavnik Prve sušačke hrvatske gimnazije, 25. studenoga na Trgu bana Jelačića održao protestni govor, nakon čega se Riječka nadbiskupija oglasila priopćenjem u kojem, među ostalim, podsjeća da je vjeroučiteljska služba u školi "određena kanonskim mandatom (missio canonica) kojeg vjeroučitelj prima u ime mjesne Crkve koja mu povjerava ovu službu."

"Ova se služba, snagom kanonskog mandata, ne odnosi se samo na profesionalno djelovanje osobe u školi nego i na njezin cjelokupni vjernički, društveni, kulturni, medijski i svaki drugi angažman u javnom prostoru.

U slučaju javnog istupa vjeroučitelja Marina Miletića koji se okupljenima obratio iz pozicije prosvjetnog djelatnika koji prosvjeduje, točnije vjeroučitelja u srednjoj školi i sindikalnog povjerenika iste škole, ovime se Riječka nadbiskupija u potpunosti ograđuje od sadržaja njegova govora. Vjeroučitelj Miletić o svom javnom angažmanu na prosvjedu nije prethodno obavijestio nadležni Katehetski ured niti se o tome konzultirao s mjerodavnim osobama u Riječkoj nadbiskupiji iako se prosvjednicima obratio iz pozicije zaposlenog vjeroučitelja, te nije dobio suglasnost istog ureda za službu sindikalnog povjerenika u srednjoj školi u kojoj je zaposlen na osnovu kanonskog mandata", priopćili su tada iz Riječke nadbiskupije. Iako se Nadbiskupija nakon toga više nije oglašavala o Miletiću, a ni on sam, inače vrlo aktivan na društvenim mrežama, nije komentirao priopćenje, moglo se naslutiti da je njegov mandat u Sušačkoj gimnaziji, inače jednoj od najboljih i najpopularnijih riječkih škola, na tankom ledu.

Miletić, koji vrlo frekventno objavljuje i raspravlja na društvenim mrežama, piše kolumne za jedan katolički portal te snima vlogove i podcaste, u posljednje vrijeme oštro kritizira Kolindu Grabar Kitarović i HDZ-ovu Vladu te je vrlo angažiran na promoviranju Miroslava Škore kao predsjedničkog kandidata. U subotu je bio i u publici na Škorinom predizbornom skupu u Rijeci.

Inače, Marin Miletić u riječkoj je javnosti postao poznat po raznim kontroverznim istupima i potezima, od kojih je najviše odjeknulo organiziranje mise u svečanoj dvorani Sušačke gimnazije, dakle sekularne ustanove koja bi trebala biti odvojena od Crkve, kao i kolumna u kojoj je slavio osuđenog ratnog zločina Slobodana Praljka nakon što je ovaj počinio samoubojstvo. Tada je Miletić pisao u riječkom dnevniku Novi list i tek je na inzistiranje redakcije zaustavljena objava spornog teksta u toj novini. Miletić je, međutim, tekst objavio na jednom katoličkom portalu. U tekstu Miletić Praljkovo samoubojstvo, što je inače, prema Kartekizmu Katoličke crkve teški grijeh, naziva "časnom smrću", a u naknadnim je istupima optužio Novi list za cenzuru.

Miletić na društvenim mrežama nije komentirao svoj premještaj. Na svojem je Facebook profilu u srijedu napisao znakovitu objavu: "Neka nam se Gospodin smiluje svima", nakon koje su uslijedili komentari podrške.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:00