NOVI TUŽITELJ

OTKRIVAMO: U ZADNJI TREN STIGLO NEKOLIKO PRIJAVA ZA NOVOG GLAVNOG DRŽAVNOG ODVJETNIKA Doznali smo tko želi naslijediti Dražena Jelenića

 
Dražen Jelenić
 Goran Mehkek / CROPIX

Jučer je istekao rok za prijave kandidata na javni poziv za mjesto glavnog državnog odvjetnika RH. U proteklih 30 dana, od trenutka objave javnog poziva u Narodnim novinama do jučer, u Državno-odvjetničko vijeće (DOV) koje je raspisalo poziv, stigla je prijava samo jednog kandidata.

Tko je podnio prijavu iz DOV-a, zasad nisu željeli navesti s obzirom da postupak zaprimanja prijava još nije okončan. Naime, potencijalni kandidati mogli su jučer do kraja dana podnijeti prijave osobno, ali su ih isto tako mogli i poslati poštom, preporučenom pošiljkom.

Preporučeno

- U Državno-odvjetničkom vijeću zaprimljena je jedna prijava. Više informacija moći ćete dobiti kad postupak zaprimanja prijava, kako onih koje su dostavljene osobno, tako i onih koje danas tijekom dana mogu biti poslane poštom (preporučenom pošiljkom), bude okončan. Nadamo se da će do kraja sljedećeg tjedna biti zaprimljene sve prijave koje danas budu poslane - odgovoreno je jučer iz DOV-a na naš upit.

Pritom su podsjetili da s obzirom na trenutačnu situaciju u RH i Hrvatska pošta radi smanjenim obujmom tako da DOV više ne zaprima poštanske pošiljke svaki, nego svaki drugi dan, zbog čega bi se zaprimanje prijava moglo produljiti i do 21. ili 22. travnja. Nakon toga će, odgovorili su iz DOV-a, utvrditi kandidate koji su se javili na natječaj i njihove prijave proslijediti Vlade. Vlada potom jednog od kandidata predlaže Saboru, a Sabor ga uz prethodno mišljenje Odbora za pravosuđe bira običnom većinom.

Kako neslužbeno doznajemo, jedinu prijavu koju je dosad zaprimilo DOV podnio je Nikša Wagner, dugogodišnji zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Splitu. Međutim, na natječaj za glavnog državnog odvjetnika prijavio se i zagrebački odvjetnik Mladen Dragičević. Potvrdio nam je to jučer sam odvjetnik Dragičević koji kaže da je predzadnji dan natječaja otišao osobno predati svoju ponudu u DOV, ali to, tvrdi, nije mogao učiniti jer u sjedištu DOV-a nije bilo nikoga da primi njegovu prijavu pa su mu na porti zgrade Ministarstva pravosuđa sugerirali da je pošalje poštom što je on, tvrdi, i učinio.

“Krivičari”

S obzirom da su dosadašnji državni odvjetnici “krivičari”, tj. pravnici iz područja kaznenog prva s obzirom da je temeljna zadaća DORH-a progon kriminala, a Dragičević se u odvjetničkoj karijeri bavio imovinsko-pravnim sporovima, pitali smo ga što ga je motiviralo da se javi na natječaj. - Smatram da je puno važnija zaštita državne imovine nego fascinacija kaznenim postupcima koji dugo traju, skupi su i od njih država u konačnici nema ništa - odgovorio je Dragičević.

Iz neslužbenih krugova također se moglo čuti da bi svoje prijave moglo predati još dvoje tužitelja, Zlata Hrvoj-Šipek, aktualna prva zamjenica i vršiteljica dužnosti GDO-a od trenutka podnošenja ostavke Dražena Jelenića, te Jurica Ilić, zagrebački županijski državni odvjetnik.

Upravo Zlata Hrvoj-Šipek i Jurica Ilić u pravosudnim kuloarima slove kao kandidati kojima bi Vlada mogla biti sklona i koji su kao takvi najozbiljniji kandidati za nasljednika Dražena Jelenića na čelu DORH-a. Zlata Hrvoj-Šipek dugogodišnja je zamjenica glavnog državnog odvjetnika iz građansko-upravnog odjela DORH-a, a ona također ne dolazi iz područja kaznenog prava.

Obična većina

Jurica Ilić u dosadašnjoj je karijeri bio tužitelj u brojnim postupcima za ratne zločine, a trenutačno zastupa optužnicu u ponovljenom postupku protiv Branimira Glavaša i ostalih za osječke ratne zločine. S obzirom da prema postojećim zakonskim odredbama glavnog državnog odvjetnika Sabor bira običnom većinom, posve je jasno da čelna osoba državno-odvjetničke vlasti može biti izabrana isključivo rukama vladajućih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:59