HOROR U SLAVONSKOM BRODU

OTKRIVAMO Zlostavljanu djevojčicu uzimaju tati monstrumu i daju na posvojenje

 Danijel Soldo/CROPIX

Djevojčica koja je 27. prosinca prošle godine pothranjena i zlostavljana zaprimljena u bolnicu u Slavonskom Brodu jučer je, nakon gotovo tri tjedna hospitalizacije, otpuštena te je adekvatno zbrinuta.

- Djevojčica nije dodijeljena na skrb nikome od obitelji, već joj je osiguran smještaj u sklopu sustava socijalne skrbi - potvrdila nam je Slavica Nikšić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Slavonski Brod. Kako doznajemo, djevojčica je smještena u jedan dom jer je struka procijenila da joj u ovoj situaciji, kratkoročno, najsveobuhvatniju skrb može pružiti ustanova zato što je djetetu potrebna psihosocijalna pomoć.

Nakon što stručnjaci procijene da je to za njezinu dobrobit, djevojčici će se potražiti udomiteljska obitelj.

Uskoro će se pokrenuti i sudski postupak za oduzimanje roditeljske skrbi njezinu ocu S. D., 32-godišnjaku koji je od 27. prosinca u pritvoru zbog teškog zlostavljanja i zanemarivanja svoje kćeri.

Biološka majka djevojčice je umrla, a nitko od članova obitelji nije pokazao želju ni kapacitete za podizanje djevojčice. Ona bi, nakon što se oporavi, mogla u doglednom vremenu biti posvojena.

Za okrutno zlostavljanje djevojčice doznalo se nakon što je njezina pomajka 27. prosinca u bolnicu donijela svoju mrtvu tromjesečnu bebu. S njom je bio i njezin nevjenčani suprug S. D., koji je bio nasilan pa je pozvana policija.

Otac je priveden i završio je u pritvoru, a njegova supruga puštena je na slobodu. Policija istražuje koja je bila njezina uloga u zlostavljanju djece te je li učinila sve da spriječi smrt svoje bebe.

Državno će odvjetništvo istražiti i ulogu Centra za socijalnu skrb jer je inspekcija Ministarstva utvrdila da je šestero djelatnika propustilo zaštititi djecu te je protiv njih podiglo kaznene prijave. Ravnateljica Nikšić jučer je dobila i pisano izvješće Ministarstva o tome što ona treba poduzeti i na koji način sankcionirati djelatnike. Ministrica Milanka Opačić najavila je da zahtijeva najteže kazne, odnosno otkaze, međutim upitno je može li se to zakonski izvesti prije okončanja kaznenih postupaka. Mnogo je realnije očekivati suspenzije osumnjičenih djelatnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:57