UHIĆENJA U ZAGREBU

Otkriven i četvrti krak afere: Muljali s kantama za smeće i utajom poreza uzeli više od pola milijuna kuna

Osumnjičeni je darovao 1012 koševa za otpad Gradu Zagrebu, bez evidentiranja u poslovnim knjigama
Uskok
 Goran Mehkek/Cropix

Uskok i policija objavili su danas detalje o četiri kraka afere povezane s preminulim gradonačelnikom Milanom Bandićem, zbog kojih je jučer uhićeno više njegovih najbližih suradnika.

U prvom slučaju Uskok i policija sumnjiče ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića da je primio stan vrijedan preko milijun kuna kao mito kako bi poduzetniku Milanu Lončariću, nekadašnjem vlasniku TEŽ-a, kod Bandića dogovorio „ishođenje potrebnih suglasnosti, dozvola i rješenja neovisno o ispunjenju propisanih uvjeta” za izgradnju zgrada na zagrebačkoj Sigečici.

U drugom slučaju zbog davanja mita i zlouporabe položaja prilikom dodjele štandova na zagrebačkom Adventu osumnjičeni su dugogodišnji Bandićev vozač Zdravko Krajina, bivša članica Povjerenstva za davanje u zakupjavnih površina Jelena Čeklić te Denis Mohenski, zagrebački poduzetnik poznat i kao „Kralj Adventa“. Više pročitajte ovdje.

Uskok je izvijestio da je u višemjesečnim izvidima, koji su rezultirali pokretanjem spomenute dvije istrage i traženjem pritvora za petero osumnjičenih, „utvrđena i osnovana sumnja na počinjenje kaznenih djela iz nadležnosti Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu te su rezultati izvida u tom dijelu ustupljeni navedenom državnom odvjetništvu na daljnje postupanje”.

Riječ je o slučaju u kojem je osumnjičena dugogodišnja Bandićeva suradnica i nekadašnja ministrica zdravstva Ana Stavljenić -Rukavina, koja je bila potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine i predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak. Više pročitajte ovdje.

Otkriven četvrti krak afere

Policija je izvijestila i u četvrtom kraku afere za koji se dosad nije znalo, a koji se odnosi na utaju poreza i kante za smeće, a u kojem je poduzetnik Igor Maksimiljanović, vlasnik tvrtke Dobra reklama, osumnjičen da je Gradu Zagrebu darovao 1012 koševa za otpad, bez evidentiranja u poslovnim knjigama te je tako utajio porez i oštetio proračun. Sumnja se da tako pribavio nepripadnu materijalnu dobit u ukupnom iznosu od 580.611,83 kune, čime je oštećen državni proračun za iznos od 346.359,69 kuna, a proračun Grada Zagreba za iznos od 234.252,14 kuna.

Priopćenje policije niže prenosimo u cijelosti:

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provodili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad, među ostalim, 52-godišnjim hrvatskim državljaninom i trgovačkim društvom iz Zagreba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 52-godišnjak u vremenu od 1. siječnja 2013. do 30. travnja 2019. godine, kao osnivač i stvarni voditelj poslovanja trgovačkog društva, u nakani da tom trgovačkom društvu pribavi nepripadnu materijalnu dobit uskratom dužnih davanja po osnovi poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit, a na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske i proračuna jedinice lokalne samouprave, počinio kazneno djelo na način:

- svjestan da je zaključio Ugovor o darovanju i postavljanju košara za otpatke na javnim površinama s jedinicom lokalne samouprave za 1012 koševa za otpad, propustio je obvezu da ova darovanja uredno evidentira u poslovnim knjigama navedenog društva, već je navedene koševe i dalje neistinito iskazivao kao dugotrajnu materijalnu imovinu okrivljenog trgovačkog društva;

- neosnovano je propustio u ime okrivljenog trgovačkog društva prijaviti i platiti dužne iznose poreza na dodanu vrijednost, te neosnovano umanjivao obvezu plaćanja poreza na dobit okrivljenog trgovačkog društva, pa tako na neto nabavnu cijenu koševa za otpad nije obračunao porez na dodatnu vrijednost prilikom darovanja, niti je iskazao u PDV obrascima obvezu poreza na dodanu vrijednost po osnovi isporučenih koševa, a sve suprotno odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

Dakle, sa ciljem da druga osoba djelomično izbjegne plaćanje poreza, dao je netočne podatke o dohocima i drugim činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa porezne obveze, pa je zbog toga došlo do neutvrđivanja porezne obveze u iznosu koji prelazi 20 tisuća kuna.

Opisanim načinom pribavljena je nepripadna materijalna dobit u ukupnom iznosu od 580.611,83 kune, čime je oštećen državni proračun Republike Hrvatske za iznos od 346.359,69 kuna, a proračun jedinice lokalne samouprave (Grada Zagreba) za iznos od 234.252,14 kuna.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je na naprijed opisan način 52-godišnjak ostvario obilježja kaznenog djela protiv gospodarstva - Utaja poreza ili carine, koje djelo je opisano u članku 256. stavku 1. Kaznenog zakona, dok je trgovačko društvo odgovorno za kazneno djelo protiv gospodarstva – Utajom poreza ili carine, opisano u članku 256. stavku 1. Kaznenog zakona, u svezi članka 3. stavak 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni 52-godišnjak predan je pritvorskom nadzorniku, a policija je protiv njega i osumnjičenog trgovačkog društva podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 18:11