SVE JE SNIMLJENO

Otkrivena kazna za policajca koji je nakon utakmice u Splitu pretukao mladog kuhara: ‘Povrijedio je dužnost‘

On je, naime, zaradio tek uvjetnu kaznu i neće dobiti otkaz ako u idućih godinu dana ne ponovi isto djelo

Pretučeni mladić u Splitu

Prije tri mjeseca, nakon nogometne utakmice, u Splitu je "zbog buke" došlo do intervencije policije i masovnih privođenja tijekom kojih je zabilježeno i prekoračenje ovlasti - što je dijelom zabilježeno snimkama - a disciplinski je sankcioniran samo jedan policajac. Zaradio je, naime, tek uvjetnu kaznu i neće dobiti otkaz ako u idućih godinu dana ne ponovi isto djelo. Iz policije su nakon incidenta, koji se dogodio nakon derbija Hajduka i Dinama, rekli kako su "pucanjem iz vatrenog oružja spriječili sukob s navijačima Torcide s težim posljedicama".

Provedenim disciplinskim postupkom utvrđeno je kako je dotični odgovoran za počinjenje teže povrede službene dužnosti (prekoračenje ovlasti i nedolično ponašanje koje šteti ugledu policije), zbog čega mu je izrečena disciplinska sankcija "prestanak državne službe uz rok kušnje od 12 mjeseci", odgovorili su iz Ministarstva unutarnjih poslova za tportal.

Podsjetimo, na snimkama incidenta od 21. listopada prošle godine vidi se kako spomenuti policajac mladića vezanog i polegnutog na pod pendrekom i nogama brutalno više puta udara po cijelome tijelu, uključujući i glavi. Njegov kolega istovremeno pridržava mladića, a batinanje se zaustavlja tek nakon što im prilazi treći policajac, najvjerojatnije jedan od zapovjednika. Kasnije je potvrđeno da se 21-godišnji splitski kuhar vraćao s posla kada su ga policajci savladali i tukli na tlu.

Sama policija naknadno je priznala da je među šestoricom uhićenih navijača bio i jedan slučajni te potpuno nevin prolaznik, koji je također premlaćen i cijelu noć proveo je u policijskoj postaji.

Šef splitske policije Slobodan Marendić tad je najavio temeljitu istragu.

Tri mjeseca nakon toga ispostavlja se kako je ipak odgovarao isključivo policajac sa snimke i da je dobio tek uvjetnu kaznu. S druge strane, iz MUP-a potvrđuju da su protiv pet osoba podnijeli kaznene prijave zbog napada na službenu osobu i izazivanja nereda te da je tom prilikom ozlijeđeno četvero policajaca.

No od listopada prošle godine do danas nije zabilježen napredak u projektu opremanja policije kamerama za odore, koje bi bilježile svaki trenutak njihova postupanja.

Šef splitske policije Slobodan Marendić građanima koji eventualno sami snimaju takve situacije jasno je poručio kako mogu dobiti zapovijed da se "udalje i prestanu snimati" i to samo ako je riječ o "zaštiti mjesta događaja". Policajci im nikako ne mogu zapovjediti da brišu snimke koje su već napravili, rekao je za tportal.

No jesu li nakon internih kontrola pokrenuti kazneni ili ikakvi drugi postupci protiv policajaca?

- Policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske su tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja prikupili i druge obavijesti koje se odnose na postupanje policijskih službenika te noći, koje su sve uz posebno izvješće dostavljene Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu, po čijem nalogu i u suradnji će se provoditi eventualne daljnje aktivnosti - stoji u službenom odgovoru MUP-a za tportal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2023 16:01