KAKO JE HDZ DRŽAVNI NOVAC PRETVORIO U CRNI FOND: ISPOVIJEST ŠEFA OPĆINE

Otkrivena nova crna blagajna: 'Čim sam ušao u HDZ, dobili smo 500.000 kn iz državnih rezervi'

Od 34 općine i grada koji su lani dobile sredstva iz proračunskih zaliha, u njih 26 vlast je držao HDZ ili partneri
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Načelnik Općine Punitovci u Osječkoj županiji u kolovozu 2010. prešao je iz HDSSB-a u HDZ. Otvoreno je tada Mirko Vavra priznao da stranački dres mijenja isključivo zato da bi što prije realizirao općinske projekte. Četiri mjeseca nakon ulaska načelnika u HDZ njegovoj je Općini tadašnja Vlada iz proračunske zalihe isplatila 280 tisuća kuna, a godinu dana poslije, opet iz pričuve, još 200 tisuća kuna.

Vlast široke ruke

I danas Vavra priznaje: Stranku sam promijenio zbog novca za Općinu!

- Čim sam prešao u HDZ, ‘kućice’ s novcem su se otvorile - otvoreno kaže načelnik Vavra. Od Hrvatskih voda je nakon toga njegova Općina dobila 800 tisuća kuna za izradu dokumentacije za kanalizaciju, a sa 580 tisuća kuna iz pričuve platio je dio troškova za katastarske izmjere.

Da je Vavra itekako u pravu kada kaže da je bivša HDZ-ova Vlada bila puno šire ruke prema HDZ-ovim općinama i gradovima, potvrđuje i izvješće o korištenju proračunske pričuve za prošlu godinu.

Jambu 1,5 milijuna

Od 34 općine i grada koji su lani dobili sredstva iz proračunske zalihe, u njih 26 načelnik ili gradonačelnik je HDZ-ovac ili netko od njihovih tadašnjih koalicijskih partnera na državnoj razini.

Primjerice, Gradu Metkoviću, čiji je prvi čovjek Stipe Gabrić Jambo iz HSS-a, tadašnjeg koalicijskog partnera, u dva je navrata iz pričuve isplaćeno ukupno 1,5 milijuna kuna, od čega polovica za “redovito funkcioniranje Grada”.

Mrvice za SDP

Nešto manje od 2 milijuna kuna ukupno dobio je Knin, i to u tri navrata, za plaćanje troškova izgradnje Spomenika Oluji za kojim su do danas ostali dugovi od 2,5 milijuna kuna, te za štetu zbog eksplozije u vojnom skladištu. Davalo se i županijama, odnosno Požeškoj županiji u kojoj je župan HDZ-ov - 4 milijuna kuna za nepodmirene obveze iz prethodnih godina. Tek su rijetkim odlukama isplate iz proračunske pričuve obuhvatile gradove u kojima vlada SDP. Hvidra, čiji je predsjednik i danas HDZ-ov zastupnik Josip Đakić, dobila je 200 tisuća kuna za troškove sportskih natjecanja invalida iako iz proračuna dobiva oko 1,5 mlijuna kuna za isto natjecanje.

Isplate prije smjene

I Udruga branitelja dragovoljaca, čiji je predsjednik Zvonko Milas bio na izbornoj listi HDZ-a, za projekt izgradnje Spomen-doma Trpinjska cesta dobila je 370 tisuća kuna iz zaliha.

No, ono što je posebno zanimljivo je da su obje udruge novac dobile nakon izbora 20. prosinca, dakle samo tri dana prije nego što je nova vlast i službeno preuzela Banske dvore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 06:06