BLOKADA 2,4 MILIJUNA

Otkrivena velika prevara s gorivom iz Hrvatske: Na tajnim računima u Rumunjskoj nađeni milijuni eura

Ukupna šteta se za sada procjenjuje na 92 ​​milijuna eura.

Ilustrativna fotografija

 Carlo Hermann/Afp

Europsko tužiteljstvo, njihov ured u talijanskoj Bologni, blokirao je u Rumunjskoj imovinu vrijednu oko 2,4 milijuna eura koju se povezuje s ljudima uključenima u složenu prijevaru s gorivom, prenosi N1.

Riječ je o slučaju koji se počeo rasplitati još lani, kada je u Italiji otkriven lanac ilegalne prodaje goriva koje je dolazilo iz rafinerija u Hrvatskoj i Sloveniji. Nakon što bi bilo prodano fiktivno je izvezeno u Veliku Britaniju i Rumunjsku, a zatim talijanskim firmama koje su postojale samo na papiru.

Složenom operacijom upravljali su članovi zločinačke grupe. Gorivo se zatim prodavalo tvrtki iz Parme koja je gorivo dobivala po cijeni koja je uključivala troškove prijevoza i marži, ali su bile konkurentne i često niže od cijena koje su definirane indeksom cijena sirovine u rafineriji na određeni dan.

Nakon što je lani zaplijenjena imovina vrijedna oko 20 milijuna eura, sada je dio ilegalne imovine pronađen i u Rumunjskoj.

Europsko tužiteljstvo tvrdi da je u pitanju istraga složene prekogranične prijevare s PDV-om. Ono što je do sada zaplijenjeno nije pokrilo cjelokupnu štetu proračunu EU-a uzrokovanu ovim malverzacijama, tvrdi EPPO. Naime, ona se za sada procjenjuje na 92 ​​milijuna eura.

“Iz tog razloga, kada su delegirani europski tužitelji u Bologni pronašli imovinu jednog od osumnjičenih u Rumunjskoj, zatražili su od svojih kolega u Bukureštu da ih zaplijene, što je promptno i napravljeno, zahvaljujući operativnom modelu EPPO-a kao jedinstvenog ureda”, pojašnjeno je.

Prema nalogu što ga je na zahtjev EPPO-a izdao Sud u Parmi, zaplijenjeno je 18 nekretnina koje se nalaze u Bukureštu, a pripadaju jednom od osumnjičenika. Uz to, zamrznuto je i 14 bankovnih računa, kao i udjeli u rumunjskim tvrtkama koje posluju u sektoru nekretnina i u sektoru trgovine gorivom. Radi se o ukupnoj vrijednosti od oko 2,4 milijuna eura, prenosi N1.

EPPO pojašnjava da se ova istraga odnosi na kriminalnu skupinu koju vode tri osobe. Riječ je o Talijanima koji rade iz Dubaija, Miamija i Napulja. Sumnjiči ih se da su iz rafinerija u Hrvatskoj i Sloveniji unosili naftne derivate na talijansko područje radi njihove kasnije preprodaje po niskoj cijeni. Koristili su niz fiktivnih tvrtki da sakriju tragove.

U pitanju je složena kriminalna shema koja iskorištava pravila EU-a o prekograničnim transakcijama između država članica, budući da su oslobođeni PDV-a. To je omogućilo tvrtki da preprodaje petrokemijske proizvode ispod tržišnih cijena, putem 17 nebrendiranih benzinskih postaja smještenih u pokrajinama Brescia, Ferrara, Lodi, Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia i Verona – čime je stekla nezakonitu prednost u odnosu na poštene gospodarske subjekte.

Procjenjuje se da je shema prouzročila štetu poreznoj upravi od više od 92 milijuna eura, koja se odnosi na neplaćeni porez od 2016. godine. Imovina koja se nalazi u Rumunjskoj pripada zakonskom zastupniku tvrtke koja se istražuje u Parmi.

“Nalog za zamrzavanje izvršen je u Rumunjskoj u skladu s odredbama članka 31. Uredbe o EPPO-u, koje omogućuju brže prekogranične istrage. Prema tim odredbama, delegirani europski tužitelji EPPO-a mogu zatražiti od svojih kolega u drugim državama članicama sudionicama da poduzmu određene istražne mjere, na brži i sveobuhvatniji način nego u tradicionalnim metodama pravosudne suradnje”, pojasnili su iz EPPO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 19:51