OGLASILI SE IZ BOLNICE

Otkriveni detalji zabune koja je šokirala obitelj iz Mraclina, ipak nije pokopana kriva osoba

Interna istraga je provedena, a osim traumatičnog poziva, koji je uznemirio obitelj, zamijene preminulih, srećom, nije bilo
Psihijatrijska bolnica Sv. Ivan u Jankomiru (Arhiva)
 Bruno Konjević/Cropix

Nakon vijesti da je obitelj iz okolice Velike Gorice ostala u šoku jer su pokopali majku, a nakon toga dobili poziv iz bolnice da dođu po njezino tijelo pa su pomislili kako je došlo do zamjene tijela pokojnica, Jutarnji list neslužbeno doznaje da zamjene preminulih ipak nije bilo.

Naime, žena preminula u Psihijatrijskoj bolnici Jankomir pokopana je u obiteljsku grobnicu, a poziv koji je obitelj naknadno primila, nakon sahrane, da dođu po tijelo, bila je neugodna 'omaška' djelatnika bolnice.

Riječ je o novom zaposleniku, koji je, doznajemo, slučajno nazvao krivi broj, odnosno obitelj čiji je član obitelji preminuo nekoliko dana ranije i koji su već pokopali pokojnicu.

Interna istraga je provedena, a osim traumatičnog poziva, koji je uznemirio obitelj, zamijene preminulih, srećom, nije bilo.

Obitelj pokojnice je bila spremna na iskop kako bi se vidjelo tko je u grobu u kojem su pokopali majku, no ispostavilo se da to ipak neće biti potrebno jer je pokopana žena koja je i trebala biti pokopana, a zabuna je bila 'samo' u telefonskom pozivu.

Podsjetimo, kako smo ranije jutros objavili, pokojna Suzana (76) je u zagrebačku bolnicu otišla 5. listopada.

- U petak su me nazvali i rekli da je koronavirus ušao na odjel. U subotu je liječnik koji je zamijenio doktoricu u samoizolaciji rekao da će majku morati testirati na virus i kasnije su nam javili da je pozitivna. U ponedjeljak u pet sati ujutro su nam potvrdili da je umrla, rekao je sin pokojnice, Tomislav Šipušić, za Dnevnik.hr.

Obitelj je nakon toga obavila ukop, a kći preminule kaže da je već tada bilo nekih nelogičnosti.

- Prvo, na papirima koje sam pogledala, na jednome piše da je umrla 25.10. u pet sati, a na drugome 26.10. u pola šest. Mene sad zanima u koje vrijeme i točno od koje bolesti je moja majka preminula. U bolnici nisu imali neki razuman i normalan odgovor, rekli su da će izvidjeti sve i dali su nam tisuću informacija, ispričala je Tajana Ivanac.

Nakon sprovoda su iz bolnice ponovno zvali Tomislava i pozvali ga da dođe preuzeti tijelo svoje majke, koju je već sahranio.

- Bio sam iznenađen, šokiran, nisam znao što da kažem, ispričao je Tomislav, kojem su potom iz bolnice poručili da je došlo do zabune. - Kako se to može desiti, zabuna, pa nije moja majka broj, ona je osoba, tada živa, a sada mrtva, rekao je Tomislav.

Priopćenje bolnice

Tijekom dana Dnevnik.hr objavio je i priopćenje bolnice koje prenosimo u cijelosti.

"Psihijatrijska bolnica 'Sveti Ivan' (u daljnjem tekstu Bolnica) sve svoje postupke i način rada provodi slijedom norme ISO 9001:2015 i po svim standardima kvalitete zdravstvene zaštite.

Bolnica je upoznata s navedenim slučajem. Jučer u jutarnjim satima naš je djelatnik slučajno nazvao pogrešan telefonski broj, tijekom poziva odmah je uvidio svoju pogrešku i ispričao se nekoliko puta.

Nakon navedenog obitelj je došla u Bolnicu, gdje ih je primio ravnatelj Bolnice, sve u detalje objasnio, predao kopije potpune medicinske dokumentacije i još se jednom ispričao. Obitelj pokojnice bila je u bolničkoj mrtvačnici, gdje je upoznata s protokolom rada.

Tijekom dana još smo se jednom ispričali (i djelatnik i Bolnica) zato što je zabunom bio nazvan pogrešan broj. Slijedom navedenog odgovor na upit je: ni o kakvoj zamjeni identiteta nema riječi", poručili su iz bolnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 03:57