ŽAKLINE TROSKOT

Otkriveno još par detalja o popuštanju mjera: ‘Na svadbama 120 ljudi, borimo se za kafiće i radno vrijeme‘

Troskot iz Nacionalne udruge ugostitelja smatra da su kafići nepravedno zakinuti jer im se ne dopušta rad u unutarnjem prostoru
Žakline Troskot
 Davor Pongracic/Cropix

Žakline Troskot iz Nacionalne udruge ugostitelja gostovala u RTL Direktu i otkrila koje mjere će od petka ublažiti Nacionalni stožer, ali i kad očekuju novo popuštanje restikcija.

Bili ste danas na sastanku sa Stožerom - što sada znamo, što smijemo raditi u petak, i do koliko sati?

Što se tiče restorana i kafića, pomiče se radno vrijeme do 23 sata. Dosad je bilo do 22 sata i dolazi taj novi moment - restorani i unutarnji prostor i svadbe koje će se moći održati cijelu večer.

Znači nema veze što su restorani do 23, pir može trajati do kad god - to znamo. Koliko gostiju će biti dozvoljeno?

120.

Mislite li da su kafići nepravedno zakinuti?

Definitivno, i to još uvijek nisu završeni razgovori. Mi smo bili na razgovoru i sutra ćemo sigurno morati nastaviti zato što opet dovode kafiće u istu situaciju u kakvoj su bili i na zimu, gdje su mogli prodavati coffee to go. Sad imamo opet situaciju gdje će u nekim trgovačkim lancima ljudi moći jesti hranu, a neće moći, odmah u lokalu pored, popiti kavu. Tako da je to opet dosta nelogično.

Što su vam odgovorili? Možete li se nadati otvaranju dva tjedna kasnije ili?

Ako situacija s brojkama bude povoljna, možemo očekivati onda od 15. lipnja otvaranje.

Što kafićima i restoranima znači taj ekstra sat koji su dobili i za restorane prostor unutra? Je li to taj dio dana kada se najviše troši i najbolja je zarada?

Za restorane sigurno puno znači jer morate zamisliti da je do sada bilo do 22 sata. Ako dođeš na večeru u 20:30, moraš biti jako brz, tako da su gubili taj večernji posao. Isto tako su gubili zbog vremena koje im nije išlo na ruku. Kiša je padala i nije ti ugodno sjediti vani tri sata i večerati. Isto tako, naravno, i kafićima će ovo produljenje radnog vremena sigurno doprijeti nešto. Ali velim - nismo do kraja zadovoljni.

Imate li vi podatke od zadnja dva i pol mjeseca, otkad su se stvari otvorile - kako posluju kafići, restorani, s koliko je to prometa manje nego inače, uobičajeno?

Za prva četiri mjeseca u ovoj godini, kada usporedimo s 2019., to je 55,5 posto manje prometa.

To je upola manje prometa. Imate li podatak možda koliko je kafića zatvorilo?

Imamo taj podatak koji je preko 1 000 kafića trajno. Imamo 42 posto subjekata koji su u blokadi, ali imamo još firme, kako ih mi sad možemo nazvati, zombi subjekti koji će kad prestanu mjere, pokazati stvarnu situaciju i tko će na kraju opstati, tko će moći početi raditi i tko će se moći prilagoditi tržištu nakon što nije zaradio već osam mjeseci jer imate kafiće koji nisu imali terasu. Oni ne rade od 28. studenog.

Znate li koliko ih ima, takvih koji uopće nisu otvorili cijeli ovaj period ili ne?

Nemam taj podatak.

Rekli ste da je trajno zatvoreno 1 000 kafića, a koliko je trajno zatvorenih restorana?

Samo znam da se radi o obrtima. Sad nemam raščlanjeno koliko, ali je 1 000.

Spomenuli ste ove mjere. Hoćete li vi tražiti da se te mjere onda produlje, s obzirom na ovo otvaranje ili?

Nema govora o tome. Uopće ne znam zašto je to uopće upitno iz mjeseca u mjesec. Ono što očekujemo je da koliko god traju bilo kakva ograničenja u radu, to mora pratiti financijske mjere. To više ne bi imalo nikakvog smisla, sad prekinuti, nakon godinu dana. Onda nisu trebali ni ovih godinu dana ništa uplaćivati tako da je to nešto što očekujemo da ide do kraja.

Ovo će sigurno biti olakšanje za sve one koji imaju restorane i kafiće na moru sada kada stiže sezona? Jesu li oni povoljno reagirali?

Bit će sigurno, ali imat ćemo drugi problem, a to je radna snaga. Mi smo nepovratno izgubili 12.000 radnih mjesta sada u koroni, gdje su se ugostiteljski djelatnici jednostavno prekvalificirali i puno njih je otišlo na građevinu s obzirom na to da je tamo velika potražnja. Moramo uzeti u obzir da su oni u ugostiteljstvu stavljeni na crnu listu svih banaka, dakle oni nisu mogli dobivati minuse, nisu mogli dobivati kredite. Ljudi su jednostavno morali napuštati svoje poslove kako bi mogli preživjeti unatoč tim potporama koje smo dobili.

Imate li podatak koliko je ugostitelja cijepljeno?

Zasigurno su naši djelatnici ponukani time, znajući da su cijelu godinu otežano radili, da smo šest mjeseci bili zatvoreni, shvatili su bitnost te situacije - da neće moći ponovno se vratiti u normalu ako se ne cijepe. Želimo kao turistički djelatnici biti sigurna zemlja, želimo gostima koji dolaze dati primjer da mogu kod nas ostati, tako da je to bio jedan veliki razlog. Ja ne znam točnu brojku, ali ako ćemo sad gledati na nivou nekih firmi koje znam, jedno 70 posto djelatnika se procijepilo prvom dozom. Sad čekamo drugu. To je zaista jedan veliki pomak.

Zašto 23 sata, a ne ponoć? Imamo li neki odgovor na to ili?

I mi ga čekamo sutra. Nije ni nama baš jasan.

A vi ste tražili da bude do ponoći?

Tako je.

I to sigurno neće biti?

To ne znamo. Sutra ćemo još finalno doznati ove neke finese oko kojih se nismo uspjeli složiti.

Znači još ima šanse da ostanemo do ponoći?

Možda još sutra. Bar do 23 smo sigurno, rekla je Troskot u RTL Direktu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2022 04:46