POZNATI DETALJI

Otkriveno koji su liječnici u Splitu i Vrgorcu optuženi zbog izdavanja lažnih covid potvrda. Upetljan i nogometni klub

Na teret im stavljaju zlouporabu položaja i ovlasti, izdavanje i upotrebu neistinite liječničke svjedodžbe te poticanje

Covid potvrde

 /Cropix

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv vlasnika i direktora Poliklinike Petrović i još troje njegovih zaposlenika te protiv dvije osobe koje su tražile njihove usluge za dobivanje lažnih covid potvrda, vozačkih i dozvola za oružje,a da uopće nisu prošli liječničke preglede. Zbrajanjem svih vrsta tako izdanih dozvola dolazimo do brojke četrdeset, piše Slobodna Dalmacija.

Na teret im stavljaju zlouporabu položaja i ovlasti, izdavanje i upotrebu neistinite liječničke svjedodžbe te poticanje.

Liječnik Pavao Petrović (67) koji je ujedno i direktor i vlasnik poliklinike u Splitu ali i u Vrgorcu tereti se da je od prosinca 2020. godine pa do travnja 2021. godine u ta dva grada kao liječnik obiteljske medicine te osnivač i odgovorna osoba poliklinike ovlaštene za izdavanje liječničkih svjedodžbi bio potaknut od više osoba s ciljem da te osobe i njihove obitelji ostvare nepripadajuću korist. Petrović (inače rođeni brat puno poznatijeg gosta crnih kronika Blaža Petrovića) im je izdao više liječničkih svjedodžbi iako nisu prošli potrebne preglede, Dakle, kao odgovorna osoba iskoristio svoj položaj te ovjerio neistinite podatke pa je tako počinio četiri produljena kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti odnosno četiri kaznena djela izdavanja i uporabe neistinite liječničke svjedodžbe.

Doktor je izdao ukupno devet raznih potvrda, od onih o preboljenju COVID-19 ali i svjedodžbe o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje vozilima (dakle za vozačke dozvole) te uvjerenja za držanje i nošenje oružja.

image

Liječnik Pavao Petrović (67) direktor je i vlasnik poliklinike u Splitu i Vrgorcu

Jakov Prkić/Cropix

U drugoj točki optužnice ponovno se tereti doktor Petrović ali i njegov zaposlenik Hrvoje Kasalo (52) kao i 36-godišnji predsjednik jednog otočnog nogometnog kluba. Doktor Petrović je u ožujku 2021. godine nazvao Hrvoja Kasala i zatražio da izradi i pečatom ovjeri uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti sportaša. Tako je sedmorici mladih nogometaša omogućio sudjelovanje na sportskom natjecanju, nogometnom turniru, iako su bili svjesni da nisu obavili specijalističke preglede. Direktor kluba je uzeo te potvrde i predao ih organizatorima turnira znajući da su lažne.

Iduća točka optužnice tereti Pavla Petrovića da je od prosinca 2020. do siječnja 2021. godine kao osnivač i odgovorna osoba na traženje 30-godišnjeg petookrivljenog, od svoje dvije zaposlenice od 25 i 29 godina zatražio da pečatiraju i tako ovjere neistinite potvrde o preboljenju COVID-19 za ukupno 24 osobe! Tako su im omogućili prelazak preko granice iako su bili svjesni da niti su preboljeli COVID-19 niti su se testirali. Posljednjom točkom optužnice tereti se ponovno vlasnik poliklinike da je na poticaj petookrivljenog sam izdao u siječnju 2021. još tri potvrde o preboljenju korone...

Tužiteljstvo za vlasnika poliklinike Petrovića te njegovog zaposlenika traži od suda bezuvjetnu kaznu zatvora, dok za ostalih četvero okrivljenih smatraju da će i uvjetna osuda postići cilj kažnjavanja.

Sve se događalo od konca 2020. do travnja 2021. u Splitu i Vrgorcu. Liječnika terete da je kao odgovorna osoba zdravstvene ustanove izdavao liječničke svjedodžbe iako ljudi nisu prošli preglede. Korištene su za dozvole za nošenje oružja, vozačke dozvole, naknadu za oboljenje, a izdano je i devet potvrda o preboljenju COVID-a.

Optužen je i predsjednik jednog nogometnog kluba, i to zbog poticanja na izradu i ovjeru neistinitih uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti za sudjelovanje na natjecanju bez obavljenog specijalističkog pregleda.

Optužnica se bavi i pečatiranjem neistinitih COVID potvrda za 24 osobe kojima je tako omogućen prelazak granice krajem 2020. i početkom 2021.

Kako doznajemo ovu akciju je policija odradila klasičnim prisluškivanjem aktera. Optužnica još nije pravomoćna i odvjetnici optuženih mogu na nju podnijeti žalbu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:58