KONAČNO SE ZNA

Otkriveno koliko milijuna eura je HEP izgubio na višku plina koji je jeftino prodavao

Istražitelji USKOK-a ušli su početkom srpnja u Hrvatsku elektroprivredu

Zgrada HEP-a

 Goran Mehkek/Cropix

Portal 24 sata ekskluzivno je doznao da je HEP u aferi s prodajom viškova plina izgubio 14,8 milijuna eura.

Kako pišu, u prvih šest dana srpnja HEP je imao 71.741 megavat viška plina. Prodao ga je po nižim cijenama kao višak za ukupno 1,48 milijuna eura. Istodobno je taj plin platio Ini 3,414 milijuna eura, pa tu nastaje gubitak od 1,935 milijuna eura.

Kad se to zbroji s gubitkom koji je tijekom lipnja iznosio 12,9 milijuna eura, radi se o ukupnom gubitku od 14,835 milijuna eura, piše 24 sata.

Tijekom lipnja najveći kupac HEP-ovih viškova bio je PPD, a slijede Međimurje plin i EP Comodities. U drugom koraku višak plina prodan je na aukcijama, a tu je najveći kupac bio MET koji je u vlasništvu MOL-a, suvlasnika Ine.

Inače, istražitelji Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) ušli su početkom srpnja u Hrvatsku elektroprivredu (HEP) tražeći svu dokumentaciju o plinskoj aferi, nakon što se saznalo da su HEP-ovi viškovi plina koji se kupovao po 47 eura, na aukcijama prodavani i za jedan cent.

U međuvremenu su u javnost procurili i dokumenti pokazuju da je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić puno prije ovog lipnja, kada su prodavani ti viškovi, u čak četiri navrata upozoravao ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića da se hitno nešto poduzme jer će doći do ogromne financijske štete za HEP. Dopisi su na znanje osobno slani i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

Obojica su tvrdili da su o ovom problemu doznali tek 30. lipnja, a iako je premijer najavio da će se o cijeloj temi oglasiti kad bude skupio sve potrebne informacije, to se još nije dogodilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:44