RAD ANTE BOGDANOCIĆA

Otkriveno spomen-obilježje poginulim braniteljima u Vukovaru, na svečanost stigao i Penava

Spomen-obilježje "Vjera, djela i domovina" otkrili su članovi obitelji poginulih branitelja
Vukovar/Ilustracija
 Vlado Kos/Cropix

U parku uz Trpinjsku cestu u Vukovaru u ponedjeljak je otkriveno spomen-obilježje 18 poginulih hrvatskih branitelja - pripadnika postrojba Turbo voda, Pustinjskih štakora i Žutih mrava koji su 1991. godine bili dio obrambenih snaga toga grada.

Spomen-obilježje "Vjera, djela i domovina", rad Ante Bogdanovića, otkrili su članovi obitelji poginulih branitelja, a na svečanosti prigodan je govor održao ratni pripadnik Žutih mrava i Pustinjskih štakora Tomislav Orešković.

"Drago mi je da ovo spomen-obilježje postavljeno upravo u parku u kojem se okupljaju i igraju djeca. Upravo da bi se djeca slobodno mogla okupljati i igrati u ovom parku, svoje živote su dali moji suborci", rekao je Tomislav Orešković, dodajući kako je riječ o interventnim postrojbama koje su po potrebi djelovale u svim dijelovima ratnog Vukovara.

Po riječima Stipe Mlinarića, ratnog pripadnika Turbo voda, u sve tri postrojbe nije bilo više od 60 pripadnika. "To su ljudi koji su u stvari zaustavili one tenkove na Trpinjskoj cesti od 14. do 18. rujna 1991.", podsjetio je Mlinarić. Dodao je da je Turbo vod bio interventni vod koji je išao na ispomoć po cijelom Vukovaru na čelu s Blagom Zadrom i Robertom Zadrom, koji je bio zapovjednik.

Na svečanosti je bio i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, koji je u izjavi novinarima ocijenio da je u hrvatskom društvu vrlo niska razina odgovornosti prema onima koji su dali život za samostalnu Hrvatsku.

"To je nažalost tako, ali na sreću ovdje, zahvaljujući inicijativi preživjelih suboraca, dobili smo spomen-obilježje poginulim pripadnicima Žutih mrava, Pustinjskih štakora i Turbo voda", rekao je Penava.

Organizatori svečanog otkrivanja spomenika bili su Grad Vukovar i Udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Omiša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. veljača 2024 12:34