NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE

OTKRIVENO ŠTO SE TURISTIMA KOD NAS TOLIKO NE SVIĐA DA ODLAZE NAKON TJEDAN DANA Jedna stvar im se ipak sviđa, ali ne mogu podnijeti ove stvari...

 
 Foto Tonči Plazibat/Ilustracija/HANZA MEDIA

Današnji turisti u Hrvatskoj troše prosječno dnevno 78,77 eura, odnosno dvadesetak eura više nego prije četiri godine na odmoru kod nas, od čega pola troška odlazi na smještaj, dok su za kulturu dnevno spremni izdvojiti tek 2,72 eura, a za sport i rekreaciju više – 3,05 eura.

Trošili bi oni i više kad bi u Hrvatskoj imali bolje mogućnosti za kupovanje, ali nisu zadovoljni našom trgovačkom ponudom, za koju kažu da je puno bolja u Španjolskoj, Italiji, Grčkoj i Turskoj. Najizdašniji gosti u Hrvatskoj su Amerikanci, koji dnevno troše dva puta više od ostalih – čak 158 eura, donosi Slobodna Dalmacija.

Sigurnost je važna

Prosječni hrvatski gosti kod nas se vraćaju više puta i pretežito su zadovoljni većinom naše ponude, čak 85 posto ih dolazi cestovnim prijevozom i za vrijeme osmodnevnog boravka obiđu više turističkih mjesta. Imaju mjesečne prihode između 2000 i 3000 eura po kućanstvu, a njih 40 posto ima primanja veća od 3000 eura mjesečno.

Pri odabiru stavljaju Hrvatsku na visoko mjesto važnosti zbog sigurnosti i prirodnih ljepota, ali najviše im smetaju prometne gužve, smeće, buka i gužve na plažama i ulicama. A nismo više ni tako gostoljubivi domaćini kakvi smo bili jer su nam ocjene gostoljubivosti u značajnom padu.

Sve to pokazalo je najnovije istraživanje o zadovoljstvu gostiju TOMAS, koje je u turističkoj sezoni 2017. proveo Institut za turizam, a čiji su rezultati predstavljeni u Zagrebu.

Po mnogim detaljima koji se daju iščitati iz rezultata istraživanja koje je prethodno provedeno prije četiri godine, jasno je da turistička pravila po kojima su se desetljećima ravnali u našem turizmu treba – zaboraviti!

Niti su putnici u turizmu više isti, niti su im navike jednake, a bogme ni na odmoru ne traže ono čime su još donedavno bili sretni pa sunce i more nisu ni izbliza dovoljni, a Hrvatska više nije ni tipična zemlja obiteljskog turizma.

Tako smo u proteklih sedam godina izgubili gotovo 20 posto obitelji na odmoru u korist mlađih gostiju i parova bez djece, koji sada prvi put u novijoj povijesti našeg turizma čine većinu naših turista (48 posto).

Prevlast interneta

– Iznimno mi je drago što su ovi rezultati potvrdili kako su naše dosadašnje aktivnosti pridonijele pozitivnim iskoracima u razvoju hrvatskog turizma, da se potrošnja gostiju povećava i da Hrvatska nije prepoznata samo kao destinacija sunca i mora, nego veliku važnost imaju i gastronomija, aktivni odmor i ostali selektivni oblici turizma. Ovo istraživanje dobar je pokazatelj kako se percepcija i stavovi turista vrlo brzo mijenjaju i upravo zato nužno je kontinuirano se unaprjeđivati te prilagođavati potrebama tržišta kako bi se osigurao dugoročan uspjeh u turizmu – kazao je na predstavljanju ministar Gari Cappelli.

Do potrebnih turističkih informacija o Hrvatskoj naši današnji gosti dolaze uglavnom internetom ili preko medija, te na preporuku prijatelja. Čak 88 posto gostiju usluge rezervira unaprijed, no udio turističkih agencija u posredovanju za odmor ponovno je u značajnom porastu pa 37,7 posto gostiju sve rezervira preko agencije, pokazalo je istraživanje.

Koliko eura troše na dan

Amerikanci 158

Britanci 139

Španjolci 126

Rusi 121

Skandinavci 119

Francuzi 96

Srbi 95

Austrijanci 91

U čemu smo bolji od konkurencije

Najbolje ocijenjeni elementi ponude Hrvatske su ljepota prirode i krajolika, ljubaznost osoblja u smještajnom objektu, osobna sigurnost, pogodnost za provođenje obiteljskog odmora i ugođaj. Ujedno su ti aspekti ponude elementi kojima su ispitanici dali bolje ocjene Hrvatskoj nego Portugalu, Španjolskoj, Italiji, Turskoj, Francuskoj, Grčkoj, Sloveniji...

Segmenti prosječne potrošnje

Ukupno - 78,77 eura

Smještaj - 38,77 eura

Hrana i piće - 12,9 eura

Kultura - 2,72 eura

Sport i rekreacija - 3 eura

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:58