PUŠTEN NA SLOBODU

Otkriveno tko je muškarac koji je uhićen zbog četničkih pjesama: Profesionalni je pjevač, ima ‘centralu‘ u Dalmaciji

Pjevač je tijekom niza koncerata izvodio pjesmu "Spremte se, spremte četnici" te mnoge druge koje veličaju zločine

Rajko Lalić

 Screenshot: Youtube

Ako ste mislili da će 63-godišnji hrvatsko-srpski državljanin, kojeg je policija prije tri dana uhitila na granici zbog sumnje da je pjevao četničke pjesme čime je povrijedio ugled RH, biti pritvoren, prevarili ste se.

Jučer je na slobodu, nakon što je ispitan u prostorijama Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela povrede ugleda Republike Hrvatske, pušten pjevač skupine Srpska Tromeđa Rajko Lalić.

Tužiteljstvo za njega, nakon što ga je ispitalo, nije ni predložilo određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora jer kažu da nije bilo zakonske osnove za predlaganjem pa je pušten da se u daljnjem tijeku postupka brani sa slobode, a Državno odvjetništvo poduzima daljnje zakonom propisane radnje s ciljem donošenja državnoodvjetničke odluke.

Kako smo već pisali, policija je češljajući sadržaj društvenih mreža uočila i Lalićev repertoar koji su njegovi obožavatelji dijelili i komentirali. Kriminalističkim istraživanjem policija je utvrdila da je dotični "kao pripadnik glazbene skupine izvodio pjesme koje su nastale tijekom 1995. godine a čiji su tekstovi Republiku Hrvatsku izvrgnuli ruglu, prijeziru i javnom omalovažavanju."

Također, prilikom nastupanja i izvođenja pjesama je "nosio određena znakovlja i odjevne predmete koji prikazuju pripadnost nepostojećoj teritorijalnoj tvorevini, a što je objavljeno na društvenim mrežama čime je počinio i prekršaj iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira".

U prijevodu rečeno, a kako neslužbeno doznajemo, pjevač je tijekom niza koncerata izvodio pjesmu "Spremte se, spremte četnici" te mnoge druge koje veličaju zločine, a svoj glazbeni opus 63-godišnjak je dodatno pojačao tijekom nastupa obilježjima i oznakama vojske Republike Srpske Krajine...

Tko je Rajko Lalić koji je pjevao četničke pjesme

Rajko Lalić je glazbenik kojega je policija uhitila u Kninu zbog povrede ugleda Republike Hrvatske. On je član grupe "Srpska tromeđa". Riječ je o sastavu koji već godinama pjeva "krajiške pjesme", a baza im je Strmica kod Knina, pišu to srpski mediji i otkrivaju identitet uhićene osobe, pišu Blic i Kurir, a prenosi Slobodna Dalmacija.

- Lalićeva grupa postoji od 1995. godine i do sada je objavila 20 albuma. Jedan od albuma iz 1995. godine je i "Rodni Kninu stari srpski grade, šta u tebi sad ustaše rade" - navode dalje srspki mediji, uz napomenu kako je on profesionalni pjevač.

Zanimljivo, neke pjesme koje veličaju veliku Srbiju i sve Hrvate prikazuju ustašama nisu dostupne u Hrvatskoj, naime vlasnik prava je naveo da ne želi da te pjesme budu dostupne građanima u Hrvatskoj.

Primjerice, tako je i s pjesmom "Rodni Kninu stari srpski grade, šta u tebi sad ustaše rade" na servisu Soundcloud. Svima je dostupna, ali hrvatskim građanima ne.

Rajko se, navodi Kurir, smatra jednim od najboljih izvođača "krajiške muzike", a rođen je i odrastao u selu Plavna pokraj Knina.

U glazbenom svijetu je prisutan duže od tri desetljeća, a često je imao i turneje među srpskom dijasporom.

Nije davao mnogo intervjua, ali tokom jednog gostovanja na pitanje "Koji je njegov najveći strah?", Rajko je odgovorio:

- Prošlo je ono najteže, ono zlo koje je iza nas, da ne spominjem sad koje je. Tako da više nemam strahova - izjavio je tada on, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 10:47