GROZNI UVJETI

Otkriveno tko su vlasnici ilegalnog hostela strave u Splitu: ‘Oni drže još dva prenoćišta u skladištu ove kuće...‘

Sve recenzije spominju nečištoću, neljudske uvjete, jednom rječju - gadljivo

Ilegalno prenoćiste Gest house Robero u Mitničkoj 3 u Splitu

 Joško Ponoš/cropix/

Nakon što je objavljen članak o ilegalnom hostelu s groznim uvjetima, na redakcijski mail Slobodne Dalmacije stigle su poruke građana koji su razotkrili još nekoliko takvih smještaja.

- Jučer sam čitala Vaš članak o ilegalnom hostelu u Šibenskoj i po interijeru i svemu sam prepoznala da se radi o istim ljudima koji drže prenoćište u našoj ulici u Mitničkoj 3, potpuno ilegalno u skladištu privatne kuće - piše čitateljica Slobodne.

- Isti vlasnici imaju još dva ‘hostela‘ koji izgledaju isto i posluju na isti način. Kad se nakupi negativnih recenzija, jednostavno promijene ime - piše drugi čitatelj.

Navodi i adresu na kojoj se oba hostela nalaze, a smješteni su u Mitničkoj ulici 3, na Gripama Jedan se zove "Guest house king 2", dok se drugi krije pod imenom "Rooms Jenifer". Nazivi su promijenjeni, pa su se tako ranije oglašavali pod nazivom "Gest (bez slova ‘u‘) house Emilio" i "Guest house Roberto".

image

Ilegalno prenoćiste Gest house Robero u Mitničkoj 3 u Splitu

Joško Ponoš/cropix/

- Smještaj se zove Gest house Roberto. Roberto je vlasnik, uz njega su tu još 2-3 muškarca te njihove obitelji. Radi se o Romima, oni to sve vode i koordiniraju. Turisti dođu, šokiraju se i odu, ali tu posljednja dva mjeseca obitavaju uglavnom afrički imigranti koji prodaju nakit po gradu. Kad se to sve počelo događati u našoj ulici, zvali smo policiju, ali nitko nije reagirao", pobliže je objasnila prethodno spomenuta čitateljica.

Potražili smo hostele pod trenutnim nazivima i nalaze se na platformi Booking.com (bez recenzija) i na Tripadvisoru s ocjenom - čista jedinica.

Ponovno ista priča, isti komentari, sve isto... Na stranici su, od vrha do dna, negativne recenzije ogorčenih gostiju koji jedni druge upozoravaju da izbjegavaju ovaj smještaj u širokom luku.

- Osoblje nije gostoljubivo, ne govore baš dobro engleski. Platio sam u gotovini, a oni nisu imali sitno, pa su zadržali novac. Bez obzira na to što nije riječ o velikom iznosu, to sam smatrao nepoštivanjem i oportunističkim. Piše da imaju ormariće, no to nije istina. Morali smo svoje stvari ostaviti na stolici. Rekli su da je dolazak fleksibilan, no nije.

Čekali smo 13 sati da bismo se prijavili. Postoje samo dvije kupaonice za sve osobe koje borave ovdje. Postoji kada s puknutim crijevom, a ako se želite tuširati, morate kleknuti ili sjesti.

A što je još gore, nema zavjesa ili bilo čega, pa je pod poplavljen. Soba nema vrata, već se radi o dnevnom boravku sa zavjesama. Da bismo obavili odjavu, morali smo probuditi čovjeka koji je spavao na trosjedu ispred ulaznih vrata, a on je otvorio jedno oko uzeo ključ na ruku i bacio ga na stol... Ne bih preporučio ovo mjesto nikome - piše ljutiti gost.

- Moja sestra i ja rezervirale smo smještaj dva mjeseca unaprijed. Kad smo stigle, ostale smo zatečene stanjem u kojem se nalazi hostel. Ulaz je skučen, spavaća soba ima deset kreveta. Korištenje kupaonice nije bila dobra ideja. Ako imate osnovne higijenske standarde, ovo mjesto izbjegavajte.

I tako sve recenzije spominju nečištoću, neljudske uvjete, jednom riječju - gadljivo. Prema riječima Splićana, ilegalnih hostela ima puno.

- Ima još deset takvih objekata u Splitu. Redovito šaljem mailove za prijavu Inspektoratu još od početka sezone, ali od njih nema reakcije. Pomozite da od grada Splita ne radimo ruglo!" piše jedan čitatelj koji je ujedno i jedan od onih koji sve radi po pravilima koji se isplati li se u ovoj državi uopće biti pošten.

- Redovito češljaju male iznajmljivače i pravne osobe. Ne daj Bože da zaboraviš zalipit koju naljepnicu kad ti dođe inspektor, kao npr. ‘exit‘ ispred vrata, odmah stiže kazna ili opomena. Ok, to je u redu jer red i zakon moraju postojati, ali zanima me kad će početi djelovati prema onima koji bez dozvole i iti jednog papira iznajmljuju smještaj.

Već tri godine se borim s ovom problematikom i ništa se ne događa. Najbolje da zatvorim objekt, vratim kategorizaciju i ja počnem poslovati na ovaj način i da svi otvorimo hostel u stanu - piše ogorčeni građanin.

Kakva konkurencija

- Kao stanodavac, imam stotinu obaveza i zakona koje moram poštovani dok do sebe imam ilegalne objekte kojima ne mogu biti konkurentan s cijenama jer oni nemaju niti jednu obavezu prema državi.

Možete li s obzirom da nam stalno dižete davanja koja imamo i pošteno naplatite svoje kazne, bar pomoć šta se tiče ovih divljih objekata i zatvorit‘ to? To je neki minimum koji bi trebali napravit! - postavlja pitanje upućeno nadležnima.

"Budući da mi legalni iznajmljivači sve obaveze redovito podmirujemo i podložni smo inspekcijskom nadzoru, smatram da ova praksa nije u redu i da trebate poduzet nešto u vezi toga. Ja vas već drugu godinu upozoravam na istu stvar i na iste objekte i iste osobe.

Vi ste plaćeni od onoga što ja kao legalni obveznik sam dužan uplatiti u državni proračun te vam ovim putem obaviještavam da narednu godinu neću financirati vaš nerad te, ako se ništa ne poduzme u vezi ovoga, odjavljujem sve apartmane, zatvaram firmu i poslujem i dalje na način da vama ne plaćam nerad! Dosta je više! - obraća se nadležnima koji ne reagiraju na njegove upite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:36