MINISTAR POLJOPRIVREDE

OTKUD RAZLIKA: TOLUŠIĆ U PAPIRIMA IMA 330, A U IMOVINSKOJ 153 m2 KUĆE 'To je stambena površina. Kad budem živio na krovu, upisat ću i površinu krova!'

Ministru je kuću gradila tvrtka Građevinarstvo Horvat koja je sklopila više poslova s Virovitičkom županijom
Ministar Tomislav Tolušić u imovinskoj je kartici prijavio kuću u Virovitici dovršenu prošle godine te naveo da je površine 153 četvornih metara i vrijedna 950.000 kuna. Međutim, u katastru je navedeno da površina njegove kuće iznosi 330 četvornih metara. On tvrdi da su to garaža, pomoćni prostori i roštilj

Ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić, za kojega Telegram tvrdi da u imovinskoj kartici nije prijavio točnu kvadraturu kuće, odgovara na optužbe i tvrdi kako je u prijavi naveo sav svoj stambeni prostor.

- Stambena površina moje kuće iznosi 153 četvorna metra. Ostala kvadratura odnosi se na garažu, pomoćni objekt, roštilj. Veća kvadratura dobije se kada se zbroji širina krovišta, garaža i drugi objekti - kaže ministar Tolušić odgovarajući na navode Telegrama po kojima stvarna površina njegove kuće iznosi 330 četvornih metara, što su potkrijepili i izvatkom iz katastra.

Ministar Tolušić u imovinskoj je kartici prijavio kuću u Virovitici dovršenu prošle godine te naveo da je površine 165 četvornih metara i vrijedna 950.000 kuna. No nakon što ga je Telegram pitao za kvadraturu, ministar se ispravio i rekao da je pogriješio u imovinskoj kartici te da stambena površina iznosi 153 četvorna metra.

Sukob interesa

- Nemam nikakvih razloga bilo što skrivati. Dođite k meni na roštilj i slobodno pogledajte kuću, garažu, pomoćne prostorije. Možete se sami uvjeriti u to kolika je stambena površina - rekao je ministar i napomenuo kako se pri upisu kuće u imovinsku karticu konzultirao s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa i dobio od njih uputu da se upisuje samo kvadratura stambene površine te da nije potrebno upisivati garažu i pomoćne objekte.

- U imovinsku karticu je upisana stambena površina moje kuće i to smatram jedino ispravnim. Kad budem živio na krovu, onda ću upisivati površinu krovišta - dodao je Tolušić.

Potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede pitali smo za još jedan detalj koji bi, prema pisanju Telegrama, mogao biti vrlo sporan. Naime, tvrtka Građevinarstvo Horvat d.o.o. iz Noskovačke Dubrave u Općini Čađavica gradila je ministrovu kuću, ali je prije toga, dok je Tolušić bio virovitičko-podravski župan, sklopila više poslova sa Županijom.

- Točno je da mi je Građevinarstvo Horvat gradilo kuću, a točno je i da su radili građevinske poslove za županiju. Zar sam trebao za gradnju kuće u Virovitici angažirati građevinsku tvrtku iz Dubrovnika? - pita ministar i navodi kako su poslove sa Županijom preko javnih natječaja sklapale sve građevinske tvrtke s njihova područja te da Građevinarstvo Horvat po tome nije nikakva iznimka.

Na naše pitanje zašto je baš njih odabrao da mu grade kuću odgovara kako oni imaju reference za taj posao te da su u vrijeme kada je gradio kuću imali slobodne kapacitete. Među poslovima koje je Građevinarstvo Horvat obavljalo dok je Tolušić bio virovitički župan Telegram je istaknuo onaj iz rujna 2015. - rekonstrukciju stambene zgrade u zgradu ordinacije primarne zdravstvene zaštite u Novoj Bukovici vrijednu 1,5 milijuna kuna.

Potom rekonstrukciju zgrade Informativno-edukativnog centra u Noskovačkoj Dubravi, gdje se nalazi Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije. Vrijednost radova, koji su najvećim dijelom financirani novcem EU, bila je nešto više od 930.000 eura, odnosno sedam milijuna kuna.

Poslovi

Na popisu je i Osnovna škola Davorina Trstenjaka u Čađavici čija je obnova bila vrijedna 1,7 milijuna kuna. Potom je tu i područna škola u Miholjcu čija je gradnja također bila povjerena tvrtki Građevinarstvo Horvat. Radovi su počeli u rujnu 2014. godine, a vrijednost im je bila 974.000 kuna.

“U rujnu 2015. godine tadašnji župan Tomislav Tolušić s vlasnikom tvrtke Građevinarstvo Horvat Tomislavom Horvatom potpisao je ugovor o rekonstrukciji i prenamjeni stambene zgrade za potrebe stomatološke i ambulante opće medicine u zgradi koju je Općina Nova Bukovica dobila na tridesetogodišnje korištenje od Požeške biskupije. Vrijednost radova bila je 1,5 milijuna kuna”, navodi dalje Telegram.

Kao sljedeći posao koji je potpisao s građevinskom tvrtkom kojoj je povjerio i posao gradnje svoje obiteljske kuće Tolušić navodi ugovor o gradnji doma zdravlja u Čađavici iz studenog 2015. godine. Ambulanta je sagrađena i otvorena u prosincu prošle godine, a radovi su bili vrijedni 1,8 milijuna kuna.

Slijedi posao energetske obnove zgrade Osnovne škole A. G. Matoša u Čačincima koji je s Građevinarstvom Horvat također sklopio ministar Tolušić, a stoji 1,1 milijun kuna.

Sve legalno

U razgovoru za Jutarnji list potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede navodi kako nema ničeg spornog u tome što je tvrtka koja je gradila njegovu kuću poslovala i sa Županijom u njegovu mandatu.

- Nema građevinske tvrtke u Virovitičko-podravskoj županiji s kojom, sukladno pravilima javne nabave, Županija nije poslovala - kaže Tolušić i navodi kako je Građevinarstvo Horvat čak dobivalo manje poslove.

Među građevinskim tvrtkama s kojima je Županija u njegovu mandatu sklapala poslove Tolušić je naveo Domogradnju, Croming, Branu, Gradbu, Prajo, Nikola d.o.o., potom tvrtku Bilić iz Slatine. Napomenuo je kako ih ima još, no istaknuo je samo one kojih se sjetio tijekom našeg razgovora. Ustrajući u tvrdnji da su točni svi podaci koje je naveo u kartici u odnosu na svoju novu kuću, Tolušić je naglašavao da nema što kriti, da ima glavni projekt za kuću i građevinsku dozvolu, da je kuća prošla tehnički pregled, kao i da je dobio uporabnu dozvolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:00