AFERA PODRAVKA

OTP banka Bajiću će dati ugovore o 6,2 mil. eura depozita

 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, koji vodi istragu o aferi Spice, prisilio je OTP Banku da pokaže tajne dokumente o Podravkinom depozitu vrijednom 6,2 milijuna eura, no mađarska banka još ne želi tu dokumentaciju predati i koprivničkom koncernu.

OTP banka jučer je potvrdila da je bitnu dokumentaciju vezanu uz otkup kredita za kupnju dionica Podravke već predala mađarskim vlastima.

“Kada se ispune svi uvjeti, banka će tu dokumentaciju predati i predstavnicima Podravke”, stoji u priopćenju OTP banke, koja ističe da u interesu poslovnih partnera poštuje zakonske odredbe koje se odnose na povjerljivost poslovnih i bankovnih podataka.

Hrvatsko Državno odvjetništvo nedavno je od mađarskog tužiteljstva zatražilo pomoć u istrazi slučaja Podravke, to jest da potakne dostavu ugovora koje je OTP banka sklopila budući da je od Merrill Lyncha preuzela kredit dan Fimi za Podravkine dionice.

Sporazum o tajnosti

U pregovore između Podravke i OTP banke ovih dana se uključuje i politički vrh dviju država. Idući bi tjedan o rješenju spora između OTP banke i Podravke u Zagrebu trebali razgovarati mađarski premijer Gordon Bajnai i premijerka Jadranka Kosor.

Kao jedna od tema bilateralnog susreta na vrhu, najavljen je i slučaj Spice.

Hrvatska strana je, kako doznajemo, u znak dobre volje spremna potpisati Confidentiality agreement kojim se obvezuje da u javnost neće iznositi podatke iz ugovora o kreditu OTP-a. Potpisivanje izjave o tajnosti bio je jedan od ključnih uvjeta mađarske strane za nastavak pregovora o vraćanju depozita. Ugovor i izjavu o tajnosti potpisat će tri ovlaštene osobe iz uprave koprivničke tvrtke.

Do zategnutih odnosa došlo je nakon što je uprava OTP banke odbila vratiti depozit kojim je Podravka jamčila kredit tvrtki FIMA Ami.

Financijski problemi

Mađari su zaprijetili da bi, ukoliko Podravka nastavi inzistirati na povratu depozita, dionice koprivničke tvrtke mogli i prodati na burzi.

Ukoliko se uskoro ne riješi pitanje povrata depozita Podravka bi se mogla naći u ozbiljnim financijskim problemima.

Šestak uskoro na slobodi

Zdravko Šestak, bivši šef Uprave Podravke, od jučer se nalazi u Istražnom zatvoru samo još po jednoj zakonskoj osnovi, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Istražni sudac Krešimir Devčić, jučer je, naime, djelomično prihvatio prijedlog Šestakova branitelja, odvjetnika Mate Matića da se njegovu klijentu ukine istražni zatvor. Budući da je Šestak dao otkaz, sudac se složio kako više ne postoji opasnost od ponavljanja djela. No, ukoliko ova odluka postane pravomoćna, Šestak bi trebao izići na slobodu i prije mogućeg podizanja optužnice, čim se ispitaju svi svjedoci. Ž. P.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 19:21