Otpadna ulja onečistila rijeku Krku

 Nikša Stipaničev/CROPIX

KNIN – Nakon pojave masne mrlje na rijeci Krki u srijedu poslijepodne, vatrogasci JVP Knin su pravodobno reagirali i postavili tri plutajuće brane kako bi spriječili širenje onečišćenja nizvodno Krkom.

- Sve nadležne službe u Kninu su promptno reagirale na dojavu o onečišćenju rijeke, te smo pozvali sve institucije i državni inspektorat kako bi se šteta pokušala sanirati i spriječiti veće posljedice – izvijestio je dogradonačelnik Knina Tomislav Vrdoljak, ujedno načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje grada Knina.

Zapovjednik JVP Knin Mladen Jelić ističe da je onečišćenje nastalo u blizini benzinske crpke Lukoil. Plutajuće brane uspjele su zaustaviti masne mrlje, koje su u neznatnim količinama vidljive kod prve i druge brane, a kod treće postavljene ispod Atlagića mosta, nema nikakvih tragova onečišćenja.

Jelić smatra kako je do zagađenja najvjerojatnije došlo zbog ispiranju ostataka otpadnog ulja sa površine zemlje iza benzinske crpke, koja se nalazi u neposrednoj blizini rijeke. Uslijed nedavnog podizanja vodostaja Krke najvjerojatnije je došlo do ispiranja ulja, koje se nakon povlačenja vode izlilo u rijeku. Vatrogasci će nastaviti dežurati uz rijeku, kaže Jelić.

Vodopravni inspektori utvrdit će uzroke i posljedice onečišćenja, a kako neslužbeno doznajemo nije došlo do izlijevanja naftnih derivata iz spremnika benzinske crpke, koji su za vrijeme poplave bili dodatno zaštićeni vrećama s pijeskom. Voditeljica crpke Lukoil u Kninu Danica Amanović kazala je da masna mrlja na površini rijeke nije nastala zbog istjecanja iz spremnika crpke, te da je poplava mogla donijeti mrlju od bilo kuda.

Dogradonačelnik Vrdoljak osudio je ovaj ekološki incident na Krki. Benzinska crpka na ulazu u Knin pod vodom je bila i prije četiri godine, kada je Ministarstvo zaštite okoliša zatražilo od vlasnika da izgradi potporni zid, kako bi se Krka zaštitila od mogućeg onečišćenja. Zid, međutim još uvijek nije napravljen, a crpka je u međuvremenu promijenila vlasnika i prešla u ruke Lukoila.

- Prijašnji vlasnik tvrtka Sirovina benz napravila je dokumentaciju za izradu potpornog zida, no novi vlasnik to ipak nije napravio. Vjerujem da će proraditi ekološka svijest vlasnika, te da će uskoro učiniti nešto da zaštiti rijeku od zagađenja – kazao je Vrdoljak. Napominje da kod posljednje poplave Krke u Kninu i njezinih pritoka Orašnice i Butižnice nije bilo nikakvih onečišćenja u blizini Dizel depoa i tvornice vijaka DIV.

Teško je reći kakve će biti posljedice zagađenja, no maksimalno brzo smo intervenirali, te pretpostavljamo da nije isteklo puno ulja u rijeku, kazao je Jelić. Nadležne službe o novom ekološkom incidentu u Kninu alarmirala je Ekološka udruga Krka, koja je o onečišćenju dobila dojave brojnih građana putem Zelenog telefona. Inga Kukolj tajnica udruge pozvala je sve zagađivače da prestanu uništavati vode, a inspekcije poziva da ih primjereno kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:20