OTKAZI U KBC RIJEKA

Otpuštene djelatnice KBC-a iznijele svoju priču, pacijenti im pljeskali: ‘Da nije tragično, grohotom bi se smijali ‘

Tri bivše djelatnice onkologije sada su, zajedno s predstavnicima Sindikata zdravstva Hrvatske, odlučile iznijeti svoju priču, optuživši teško ravnatelja KBC-a Rijeka Alena Ružića
 Damir Skomrlj/Cropix

Konferencijska dvorana u riječkom Domu sindikata bila je dupkom ispunjena onkološkim bolesnicima koji su, na konferenciji za novinare, došli iskazati podršku trima bivšim djelatnicama KBC-a Rijeka, liječnici Ingrid Belac Lovasić i sestrama Dinki Milinković i Vlasti Predovan koje su dobile izvanredne otkaze.

Ingrid Belac Lovasić bila je predstojnica Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka, Vlasta Predovan glavna sestra na toj klinici i Dinka Milinković sestra, a sve tri dobile su od Ravnateljstva KBC-a izvanredni otkaz zbog "uočenog počinjenja višestrukih osobito teških povreda iz radnog odnosa". Na teret im stavljaju da su na neodgovarajući način skladištile lijekove za onkološke pacijente, u prostoriji za koju su samo one imali ključ, čime su KBC-u nanijele veću materijalnu štetu, kao i da je u službenim prostorijama KBC-a, suprotno pravilniku, pronađen veći broj boca alkoholnih pića, umjetničkih slika i zlatnog nakita.

Tri bivše djelatnice onkologije sada su, zajedno s predstavnicima Sindikata zdravstva Hrvatske, odlučile iznijeti svoju priču, optuživši teško ravnatelja KBC-a Rijeka Alena Ružića, predsjednika Upravnog vijeća Željka Plazonića i pomoćnicu ravnatelja za kvalitetu Renatu Dobrila-Dintinjana za bullying, podmetanja i osvetu.

Njihova su izlaganja u više navrata prekidana spontanim aplauzima i povicima odobravanja, od strane onkoloških pacijenata, a potekle su i suze. Predsjednica SZH Radmila Čahut Jurišić izvijestila je i da se, zbog ovakvog obračuna Ravnateljstva s predstojnicom i sestrama, medicinske sestre na Klinici sada osjećaju stigmatizirano, da se boje pristupiti pacijentima i aplicirati terapije te da se zbog takvih odnosa unutar KBC-a nove sestre ne žele javljati na natječaje, a one koje već rade traže nova radna mjesta.

image

Dinka Milinković (bivša medicinska sestra), Vlasta Predovan (bivša glavna sestra), Radmila Cahut Jurišić (sindikalni povjerenik), Ingrid Belac Lovasić (bivša predstojnica Klinike), Alen Bošković (odvjetnik)

Damir Skomrlj/Cropix

Ingrid Belac Lovasić kazala je da je ovaj otkaz posljedica netrpeljivosti i mržnje koju prema njoj i bivšoj glavnoj sestri ima pomoćnica ravnatelja za kvalitetu prof. Dobrila-Dintinjana, zbog čega je bivša predstojnica u srpnju 2022. čak u tri navrata zatražila od ravnatelja institucionalnu zaštitu. Veli i da joj pomoćnica ravnatelja zamjera što su, u usporedbi s vremenom kad je ona vodila onkološku kliniku, značajno smanjene liste čekanja i prosječan broj bolničkih dana hospitalizacije, posao se na Klinici odvijao bez većih problema, a ishodi liječenja su bili u skladu s kliničkom praksom u Hrvatskoj.

- Do kolovoza 2021. nije bilo niti jednog prigovora Ravnateljstva KBC-a na moj rad. Više je pritužbi na mene bilo u tjedan dana njenog mandata nego u prethodnih 29 godina mog radnog staža – tvrdi Belac Lovasić.

Kaže da je glavni krimen koji im stavljaju na teret navodna velika šteta za KBC Rijeka, zbog famozne kutije s onkološkim lijekovima u tabletama, skrivenima u nekom mračnom podrumu, od kojih je nekima istekao rok trajanja.

- Kutija s tabletama onkološke terapije nije skrivena ni u kakvom podrumu, već je odložena u jedinom skladištu koje imamo na klinici. Lijekovi u kutiji su u tabletama i, prema preporuci proizvođača, čuvaju se na suhom i tamnom mjestu, van dometa djece, što je i bio slučaj. Kako je došlo do ovog viška i čemu on služi? Dobiveni lijek se nabavlja i veže uz ime konkretnog onkološkog bolesnika i samo ga on može primati, nitko drugi. Dakle, lijek odobren i propisan za Marka Markovića ne može koristiti Pero Perić. Na žalost, neki od bolesnika, zbog svojeg lošeg općeg stanja, ne dožive primjenu svih propisanih tableta, pa se tako stvori višak u Dnevnoj bolnici klinike. Višak se može pojaviti i kod pogoršanja stanja pacijenta i liječničke odluke da prekine s terapijom - kazala je bivša predstojnica, dodajući da u KBC-u Rijeka ne postoji protokol, prema kojem se rukuje s tako nastalim viškom skupih tableta, pa to svatko na klinikama rješava prema nahođenju i mogućnostima.

image
Damir Skomrlj/Cropix

Sestra Dinka Milinković, koja je dobila otkaz s 42 godine radnog staža, dan prije nego što joj je dijagnosticiran karcinom pluća, kazala je da je narukvica koju su pronašli poklon jedne medicinske sestre s klinike, ujedno i njihova onkološke pacijentice, koja im je time iskazala podršku zbog napada profesorice Dobrila-Dintinjana.

Bivša glavna sestra Vlasta Predovan objasnila je, pak, da su sporne umjetničke slike vlasništvo KBC-a i da su bile na zidovima barem 30 godina te da su uklonjene i spremljene u prostoriju da se ne oštete, budući da je predstojnica, zahvaljujući donacijama Grada Opatije i PGŽ-a, organizirala bojanje već jako prljavih zidova u Klinici.

- Da nije tragično, grohotom bi se smijali – rekla je.

Kazala je i da su navodno skupocjena pića pokloni pacijenata, većinom domaće rakije i slično, koji su se skupljali godinama te da ih nisu nosili kućama već ih poklanjali majstorima, kada bi dogovorili nekakav popravak na Klinici.

image

Ingrid Belac Lovasić

Damir Skomrlj/Cropix

Predsjednica SZH Radmila Čahut Jurišić kazala je da su, u mandatu novog ravnatelja, već podijeljena četiri izvanredna otkaza, plus sada još tri, koliko ih nije bilo u mandatima svih 7 bivših ravnatelja, te da se radi o strahovladi zbog koje je već podneseno pet prijava inspekciji rada i ministarstvu zdravstva, kao i da su profesora Plazonića prijavili DORH-u zbog zlouporabe položaja i ovlasti i trgovine utjecajem.

Kazala je i da je otkaz sestri Dinki Milinković, koja je članica SZH, već sada vidljivo nezakonit, budući da, prema granskom kolektivnom ugovoru, nije mogao biti uručen nakon 25 godina radnog staža i više od 50 godina života bez suglasnosti Sindikata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:37